Foto: Jure Banfi
Mariborski mestni svetniki so na izredni seji podprli predlagano dokapitalizacijo družbe Mestne nepremičnine. Ta denar bo šel za nakup več zemljišč, katerih prihodnja namembnost po zagotovilih župana Saše Arsenoviča še ni določena.

Gre za dokapitalizacijo občinske družbe Mestne nepremičnine v višini 782.000 evrov s ciljem poplačila dela kupnine med drugim za nakup zemljišč za stanovanjsko gradnjo v soseski Magdalena in zemljišča nekdanjega motela in kampa v Bresternici ter obnovo strehe gostišča Pri treh ribnikih v Mestnem parku.

Med spornejšimi je zemljišče v Bresternici, saj so se tamkajšnji krajani ob objavi gradiva za današnjo sejo zbali njegove pozidave s stanovanjskimi bloki. Župan je pojasnil, da so v gradivu le predlogi možne rabe zemljišč. »Nič še ni projektirano, je le prikaz, kaj bi lahko nekoč bilo, morda pa tudi ne, če se odločimo drugače,« je dejal.

»Ne gre za prejudiciranje oblike ali vsebine, temveč le tisti nulti korak, ki ga mora arhitekt oziroma urbanist napraviti, da se odkrije, ali je sploh možna pozidava na določeni lokaciji,« je dodal podžupan Gregor Reichenberg.

Lista kolesarjev in pešcev tokrat pritrdila dokapitalizaciji

Na prejšnji seji so mestni svetniki zavrnili predlagano dokapitalizacijo Mestnih nepremičnin z enim glasom razlike.

Po poročanju časnika Večer je bil odločilen predvsem umik podpore Liste kolesarjev in pešcev, ki je sicer v županovi koaliciji.

Predstavniki omenjene liste so bili tudi danes kritični, a jih je županova ekipa uspela prepričati, da se zaenkrat še ne odloča o prihodnji namembnosti zemljišč. »Gradivo pa odpira številna vprašanja, o katerih se bomo morali pogovarjati v prihodnosti,« je dejal predstavnik Liste kolesarjev in pešcev Željko Milovanovič.

Kot izhaja iz gradiva za sejo, bodo sredstva za dokapitalizacijo v višini 522.000 evrov zagotovili iz dobička zdaj likvidiranega Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki je bil vplačan v proračun občine ob likvidaciji. Ostalih 260.000 evrov pa bodo po napovedih zagotovili z rebalansom proračuna iz prihrankov pri plačilu glavnic, ki so jih pridobili z uspešnim upravljanjem z občinskim dolgom.

Mestni svetniki pritrdili pridobitvi tekstilne tovarne MTT

Današnja izredna seja je bila sklicana, ker se mudi z izvedbo dogovorjenih pravnih poslov z Družbo za upravljanje terjatev bank.

Mestni svetniki so s soglasnim glasovanjem podali predhodno soglasje k osnutku besedil pravnih poslov za pridobitev nepremičnin na območju nekdanje tekstilne tovarne MTT v Melju, kjer želi občina konsolidirati lastništvo in nato to zdaj degradirano območje pretvoriti v sodobno urejeno mestno četrt.

Finančna sredstva za ta nakup so zagotovljena v proračunu občine za leto 2022, in sicer v višini 1,8 milijona evrov.

Z Družbo za upravljanje terjatev bank je mariborska občina dogovorila cel paket poslov, med drugim tudi prej omenjeni nakup nepremičnin v Magdaleni. Med že izvedenimi posli so nakup deleža v družbi Nigrad in deleža nepremičnine na naslovu Slovenska ulica 40 zaradi konsolidacije lastništva ter poplačilo nadomestila za žičniške naprave na Mariborskem Pohorju.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vrnite ukradeno (nepreverjen)

lastnino ... politiki barabinski bi kradli in si lastili

Starejše novice