Slika je simbolična (foto: Bobo).
Sedaj je uradno. Oblasti so določile, da bodo po vsej Avstriji za 20 dni uvedle popolno zaprtje države, saj število okužb s covidom-19 po državi še naprej narašča, so sporočili severni sosedje.

Epidemiološke razmere se v Evropi še naprej zaostrujejo. Po podatkih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni so večji deli Evrope rdeči ali temno rdeči, med njimi tudi Slovenija, temno rdeče pa so tudi Madžarska, Hrvaška in tudi Avstrija.

Prav v Avstriji se zadnje dni borijo z rekordnim številom okužb z novim koronavirusom. Tako so včeraj potrdili 15.145 okužb z novim koronavirusom, s čimer so potrdili še več okužb kot v sredo, ko so že poročali o dnevnem rekordu. 

Milijon potrjenih okužb od začetka pandemije

V Avstriji so včeraj presegli tudi mejnik milijon potrjenih okužb od začetka pandemije. Prvič so okužbo potrdili 25. februarja 2020 pri dveh osebah, skoraj 21 mesecev kasneje pa se jih je nabralo že 1.011.465.

Zaradi hitrega naraščanja okužb so v Avstriji v ponedeljek zaprli javno življenje za ljudi, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Domove lahko zapustijo le za nakup živil, obisk pri zdravniku ali odhod na delovno mesto.

Lockdown in obvezno cepljenje za vse

Danes pa je avstrijski kancler Alexander Schallenberg sporočil, da bodo s ponedeljkom uvedli popolno zaprtje države za vse prebivalce, prav tako bi naj s februarjem uvedli tudi obvezno cepljenje.

Po besedah Schallenberga naj bi zaprtje države trajalo maksimalno 20 dni, poroča portal Sky News, če pa bo pri severnih sosedih tudi prišlo do obveznega cepljenja, pa bo Avstrija s tem postala prva država v Evropi, ki bo uzakonila obvezno cepljenje proti koronavirusu.

Do danes so takšen korak ubrale le Indonezija, Mikronezija in Turkmenistan.

»Ne želimo si petega vala,« je ob današnjih zaostritvah še dejal Schallenberg.

Nove spremembe pri vstopu v Avstrijo

Sicer pa Avstrija spričo zaostrenih epidemioloških razmer zaostruje pogoje za vstop v državo.

Od ponedeljka bo za prehod meje obvezno tako imenovano pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR.

Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo. Izjema so dnevni migranti.

Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, velja tako imenovano pravilo 3G. To vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante. Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur. Antigenski hitri testi bodo po novem veljavni namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur.

Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in ki vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Še en dokaz več, da cepivo ni učinkovito!? Avstrija je skoraj 63% precepljena pa ogromno okužb!? Podobno tudi v drugih državah. Jasno je vsem razen veleumom, da je testiranje potrebno za vse! Siljenje v obvezno cepljenje je samomor vsake države! Veleumi bi to morali že zdavnaj dojet! Me zanima kdo bo lahko discipliniral to multi-kulti raso!

drbinevejnbergl (nepreverjen)

Kakšne streljaš, še predstavljati si ne znaš kakšno bi bilo stanje brez te cepljenih, med nami je delta sev veš situacija je drugačna kot lani, kje si bil ko se je govorili kako znatno bolj kužen je nov sev???

In reply to by SLO (nepreverjen)

Realn0st (nepreverjen)

FAFAJ JANEZ, FAFAJ !!!

SLO (nepreverjen)

Tudi pri nas je idiotizem na visoki ravni. Sem poslušal v prispevku na fb težkega pacijenta nekega šubota. Ta je totalno skregan z logiko, da ne govorim koliko egota ta idiot premore. Očitno čaka, da mu nekdo ugasne ta njegov prepotenten izraz na obrazu. Opisoval je o trafiki, kjer je on bil kao ubogi (ubogi je res) a je prav on kršil hišni red trafike. Nesramno do podna, da mu je težko nadet to kurčevo masko za nekaj minut. Da se umiri ta virus je potrebna disciplina prav vseh nas: distanca, maske, razkuževanje in ostani doma če je le možno. Tudi doma se lahko vsipaš pa še nobeden te nebo videl.

Augsburg (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Avstrija ja ... 3x višji BDP kot Slovenija, ti pa praviš, da so idioti. Verjetnost kaže, da je ravno obratno. Avstrijci vedo, kaj delajo. In se ne ozirajo na nikogar. Slovenija pa itak samo kopira ukrepe od Avstrije, tako da bo tudi pri nas cepljenje obvezno.

O tem ni več nobenega dvoma.

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Zaradi BDP ravno silijo k radikalnim ukrepom, ker kapital je zaenkrat sveta glavar. Sedaj je čas, ko se lahko tudi to bistveno poruši. Avstrijci niso več tisto kar so bili. Kapitalizem in njihov multi-kulti bo za njih in še koga usoden. Pustimo času čas.

In reply to by Augsburg (nepreverjen)

Augsburg (nepreverjen)

Misliš, da ti s testiranjem ne plačuješ farmacevtom in kapitalu? Kdo pa proizvaja teste? Cepljen plača 2x15 eur v celem letu, anticepilci pa vsak teden 30 EUR. Kdo torej podpira "farma-mafijo" in kapital?

Osnovni izračuni vam niso jasni. Avstrija ni bila Habsburška monarhija brez veze in kasneje AO, Slovenija pa samo njena nerazvita provinca. Samo zapeljem se z avtom čez mejo in pogledam, kako imajo dvorišča kmetij urejena in mi je vse jasno, zakaj so 3-krat bogatejši.

Germani pač niso Slovani ... nam pa manjka po mentaliteti še 1000 let do Avstrije.

In reply to by SLO (nepreverjen)

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bravo Avstrija! Kdaj bomo mi zaprli?

SLO (nepreverjen)

Slovenija mora prvo pozapret tebe in tebi podobne ter totalne idiote, kateri še zmeraj ne vidijo virusa!

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Virus ne moreš videti, ga ti morda vidiš in slišiš glasove v glavi?

Rola (nepreverjen)

Mater si ti čoravi. Nevem zakaj se sploh eni ukvarja z tabo. Kaj šola gustav šilih ti je bila podarjena.

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Ne rola, jaz sem hodil v OŠ, ki je naprej od gusteka, očitno si se ti tam se šolal, saj so nam, ko smo šli mimo gusteki osle kazali!

In reply to by Rola (nepreverjen)

Milanka1234 (nepreverjen)

Obvezno cepljenje za vse polnoletne bi moralo biti tudi pri nas in upam,da bo tako kmalu v celotni EU. Sem pa proti zaprtju.

otto survival (nepreverjen)

obveznega cepljenja ne bo nikoli, samo strašijo vas, ker bi vas radi vse pocepili, cepljeni seveda navijate, ker vas nekatere cepivo jebe, ma smešni ste, le kje je gripa, angina, pljučnica, prehlad, lepo so vas oprali lepo, sami greste v klavnico kot židje v plinske celice, meni ste prav smešni...nikoli se ne bom cepil, nikoli bolan, nikoli gripe, angine, nobeno zimo ne smrkam, se ne prehladim nikoli...le zakaj bi se cepil?? Prestrašeni betežniki se kar cepite, vam dam moje doze, kar izvolite!

Hugolina (nepreverjen)

Tako Avstriji kot Sloveniji manjka samo ena stvar,da lahko uvedejo obvezno cepljenje in to je ZAKON,ki to omogoča.Avstrijci predvidevajo, da bodo le tega sprejeli do februarja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice