Avstrija se s ponedeljkom zapira za minimalno deset dni. Zbrali smo vse pomembne informacije, ki jih je dobro vedeti o prihajajočem 'lockdownu'.

Danes je avstrijski kancler Alexander Schallenberg sporočil, da bodo s ponedeljkom uvedli popolno zaprtje države za vse prebivalce, prav tako bi naj s februarjem uvedli tudi obvezno cepljenje.

Po besedah Schallenberga naj bi zaprtje države trajalo maksimalno 20 dni, poroča portal Sky News, če pa bo pri severnih sosedih tudi prišlo do obveznega cepljenja, pa bo Avstrija s tem postala prva država v Evropi, ki bo uzakonila obvezno cepljenje proti koronavirusu.

Do danes so takšen korak ubrale le Indonezija, Mikronezija in Turkmenistan.

»Ne želimo si petega vala,« je ob današnjih zaostritvah še dejal Schallenberg.

Kaj je torej dobro vedeti o ponedeljkovih zaostritvah?

Vse, kar morate vedeti o avstrijskem 'lockdownu'

Avstrija se zapira s ponedeljkom, in sicer sprva za deset dni, kasneje pa bodo ukrep zapiranja znova pretehtali in se odločili za njegovo morebitno podaljšanje.

Pri tem se bo 'lockdown' za necepljenje nadaljeval, tako bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC

'Lockdown' pomeni, da ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih hiš, razen v skrajnih primerih, kot sta nakupovanje nujnih potrebščin in rekreacija.

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, poroča The Guardian, pri čemer bodo morali učenci nositi maske. Se pa bodo lahko učenci odločili, če bodo šolanje nadaljevali v šolah ali bodo pouk raje spremljali od doma.

Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. 

Za delodajalce je zelo priporočljivo, da ob zaprtju uvedejo delo od doma.

Avstrija zaostruje tudi pogoje za vstop v državo

Avstrija spričo zaostrenih epidemioloških razmer zaostruje pogoje za vstop v državo. Od ponedeljka bo za prehod meje obvezno tako imenovano pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR.

Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo. Izjema so dnevni migranti.

Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, velja tako imenovano pravilo 3G, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante. Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur.

Antigenski hitri testi bodo po novem veljavni namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur. Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in ki vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Tako kot sicer v Avstriji tudi za tiste, ki vstopajo v državo, se veljavnost potrdila o cepljenju skrajšuje z enega leta na devet mesecev. Za to prilagoditev sicer velja prehodno obdobje do 6. decembra.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neko (nepreverjen)

Čas je, da te ukrepe uvedemo tudi pri nas. Dovolj je te bedarij, delujmo prodružbeno, zaščitimo sebe in druge pred okužbo in se že enkrat vrnimo na stare tirnice normalnega življenja.

dd (nepreverjen)

A TAKO KOT NA DANSKEM IN PORTUGALSKEM KJER SO POCEPILI 92% PREBIVALSTVA, SEDAJ PA ŽIVIJO "NORMALNO" - Z NOVIMI UKREPI KER JE ŠE VEDNO OGROMNO OKUŽB ??

In reply to by Neko (nepreverjen)

Kerlc (nepreverjen)

Pa še na Izrael si pozabil...sam pri nam še večina misli da bo s cepljenem odpravljena korona in ukrepi...ljudje se ne zavedajo da če se uvede obvezno cepljenje da se bodo morali pikat vsaj 2x vsako leto...kaj vse so nekateri pripravljeni samo da imajo prost vstop v gostilno...pa za info ostalim, v Avstriji je že okoli 45% bolnikov na intezivni 2x cepljenih...

In reply to by dd (nepreverjen)

Proti madicinj… (nepreverjen)

Copiva so falsificirana in manipulirana zato nevarna .. . madicinski pik ti vbrizga nove bolezni ki niso ozdravljive

In reply to by Neko (nepreverjen)

Alex65 (nepreverjen)

Če si neznate prevajat, raje ne objavljajo. Že skoz je v avstriji v veljavi da protitelesa pomenijo potrdilo o prebolelosti. To samo pri nas ne velja. Pri njih je test na protitelesa kvečjemu dobil na moči, saj si potem prebolelnik. Izgublja na moči pa test iz lekarne samotestiranje na protitelesa ker je isto kot antigen še manj zanesljivo kot PCR ki že tako ali tako ni primeren za preverjanje bilo katerih okužb.

Starejše novice