Foto: Bobo
Mariborska občina želi pri nakupu Hotela Arena odigrati pomembno vlogo. Uveljaviti želi predkupno pravico in zraven hotela prevzeti okoliške nepremičnine. Z območjem pod Pohorjem ima občina velike načrte.

Konec oktobra je prišlo do dražbe znanega mariborskega Hotela Arena pod Pohorjem.

Kot je poročal Večer, naj bi nepremičnine prevzel Aleksander Jančar, celjski nepremičninski mogotec, ki lastniško obvladuje večje število nepremičnin po državi, med drugim je solastnik celjskega hotela Evropa in Celeia ter solastnik Casinoja Portorož.

V igro tudi Mestna občina Maribor

Pri tem pa prodaja še ni zaključena, saj po dražbi sledi izvedba različnih postopkov v skladu z internimi pravili Družbe za upravljanje terjatev bank. V samo igro pa se je sedaj vključila tudi Mestna občina Maribor.

Ta sedaj želi uveljaviti predkupno pravico in s tem, kot razlagajo na občini, zavarovati javni interes.

Na podlagi odloka o predkupni pravici na območju Mestne občine Maribor lahko mariborska občina uveljavlja zakonito predkupno pravico na območjih, kjer so z veljavnimi prostorskimi sestavnimi planskih aktov predvidene prostorske ureditve v javno korist.

Med drugim tudi za urejanje zelenih, športnih in rekreacijskih površin ter za gradnjo objektov prometne infrastrukture, če pri tem obstaja javni interes ter zagotovljena finančna sredstva.

Hotel Arena se prodaja skupaj z drugimi nepremičninami

Družba za upravljanje terjatev bank kot zemljiškoknjižna lastnica namreč zraven Hotela Arena ter pripadajočega zemljišča prodaja tudi okoliške nepremičnine, med drugim parcelo, na kateri se nahaja iztek snežnega stadiona, dostopne ceste do smučišč in javno parkirišče pod hotelom Arena. 

Na mariborski občini razlagajo, da so z omenjeno družbo potekala intenzivna pogajanja pred prodajo Hotela Arena s pripadajočimi zemljišči, pri čemer pa je občina želela izločiti tista zemljišča, ki so infrastrukturnega pomena za razvoj Pohorja, gre predvsem za dovozno cesto, ciljno areno snežnega stadiona ter parkirišče pod Hotelom Arena. 

»Kljub večkratnemu pozivu s strani Mestne občine Maribor in koncesionarja na Mariborskem Pohorju, Javnega podjetja Marprom, se je Družba za upravljanje terjatev bank odločila, da bo prodala vse nepremičnine kot zaključeno celoto po postopku elektronske dražbe,« poudarjajo na mariborski občini.

Elektronska dražba, kot že zapisano, je potekala konec oktobra, na njej pa je najugodnejši dražitelj ponudil ceno 2.730.000 evrov, ki ne vključuje davkov.

Občina meni, da kupec vidi zgolj lasten interes

Mestna občina Maribor sedaj poudarja, da kupec, glede na razgrnjene načrte, vidi zgolj lasten oziroma zasebni interes, »medtem ko mu javni interes ni zanimiv in ga v svojih načrtih ne upošteva«.

Glede na navedeno se mora tako Mestna občina Maribor kot nosilka predkupne pravice v 15 dneh od sprejema pisne ponudbe opredeliti, ali bo ponudbo sprejela in pravico tudi uveljavila.

»Da bi v naslednjih letih preprečili privatnemu lastniku samovoljne posle na nepremičninah, ki so strateško pomembne za izvajanje koncesije in za razvoj športa, občina opravičuje javni interes in predlaga, da uveljavlja zakonito predkupno pravico za nakup predmetnih nepremičnin,« so jasni na občini.

Občina bi sredstva zagotovila s spremembo proračuna 

Mestna občina Maribor bi sredstva zagotovila s spremembo proračuna za leto 2022 v višini 2.730.000 evrov. Pri tem bi kot vir sredstev najeli kredit. 

»V kolikor bi že v letu 2022 podelill stavbno pravico na gospodarskem delu nepremičnine, bi znesek najema kredita znižali za prejeto nadomestilo za stavbno pravico kot tudi za najemnine, ki bi jih prejeli v vmesnem obdobju,« razlagajo na občini. 

Nepremičnine, ki predstavljajo javni interes občine (vir: Mestna občina Maribor).

In kakšne namene ima občina z območjem?

Na mariborski občini razlagajo, da je Hotel Arena na strateški poziciji, ki je občina ne sme izvajati, zato se bo po morebitni parcelaciji ter ustrezni prostorski ureditvi za ta del nepremičnine poredila stavbna pravica strateškemu partnerju.

»S podelitvijo stavbne pravice bo Mestna občina Maribor lahko vplivala na to, kaj bo investitor na tem področju gradil, investiral in tako so-prispeval k pospeševanju razvoja Pohorja, dejavnosti turizma in športa na Pohorju,« razlagajo na občini.

Prav tako želi občina do sredine leta 2022 sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt, ta zajema preureditev območja pod Pohorjem z novimi vsebinami. In sicer bi bilo območje vzpostavljeno kot športno rekreativno in turistično območje v kontekstu parkovnega mesta.

»Ključni element 'parkovnega mesta' bo tvoril linijski park ob vznožju Pohorja, okrog katerega bodo razmeščeni raznoliki programski sklopi z javno športno rekreativno, turistično in prometno infrastrukturno rabo,« pravijo na občini.

Pri tem zaključujejo, da je v skladu z izhodišči na obstoječem parkirišču pod Hotelom Arena predvidena gradnja tudi garažne hiše in hotela.

Občina bo tako na izredni seji mestnega sveta v naslednjem tednu mestnim svetnikom predlagala sprejetje predkupne pravice za pridobitev že omenjenih nepremičnin.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Augsburg (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Socialistično mišljenje, da bo Občina lastnik hotelov in bo z nastavljenimi (političnimi) kadri to premoženje kvalitetno upravljano, je pravljica, ki se nam je pokazala že v krizi 2008-2010. Vse je pobral DUTB in očitno bo zdaj "država" nazaj odkupovala, ponovno vse skupaj "zapufala", bankrotirala, nato spet zaseg DUTB2 in potem bo spet kupila nazaj in spet postala lastnik ... Kolikokrat še?

proti EU zakonom (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Politiki bi prali umazan denar mimo veljavne zakonodaje gospodarskih subjektov ...

In reply to by Augsburg (nepreverjen)

Hojs_MB (nepreverjen)

Glede na sedanje in prejšnje lastnike je lahko to dobra poteza. Mislim, strateško je to ena izmed lokacij v Mariboru z največjim potencialom in škoda je to neizkoristit. Če je urejeno lastništvo v rokah občine, se lahko dobi razna EU ali državna sredstva za spodbujanje turizna, razvoj, itd. Samo treba na pravi način predstavit in kandidirat na projetih... glede na to, kako je zastavljeno partnerstvo za pohorje, bi znalo bit v roku par let uspešno ...

Augsburg (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nikoli ni uspešno, ker manjka profitni motiv. To bo peskovnik za strankarske primerke, njihove sinove, bratrance itd. Ko bomo potegnili črto, bo spodaj velik minus in bankrot. Nobeno občinsko oz. javno podjetje ne more konkurirati z zasebnim, ker tja ne pridejo kadri, ki bi znali, ampak kadri, ki so naši. Že videno milijardokrat.

In reply to by Hojs_MB (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Kangler, Fištravec in ostali žlaprtki so zgodovina, kakor smučanje na 300 m n.v. ... sedaj je tukaj Sale!

In reply to by Augsburg (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Bravo župan in ekipa ... lastnica zemljišč postane občina in jih upravlja ter s spremembami namembnosti določa smernice v bodoče ... s tem dviguje vrednost ... in kje piše, da mora biti tam hotel ... važna so zemljišča, ki bodo sama po sebi "našla" novega zainteresiranega lastnika ... smučišča na nadmorski višini 300 m so žal neizogibna zgodovina ...

Neviden (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ha, ha, oni arsenovi" bi spet kupovali na tuje stiške, ha, ga

TABORČAN (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SEKRET OD ŽUPANA

Rola (nepreverjen)

Kaj ti se že zjutraj ob 5h nerviraš. To pa niso spodbudni občutki. Persen, auporin,...

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

janban

Čestitke županu,podobno bi morali narediti ko se je za mali denar prodala vinska klet.Žal je takrat bil župan,nesposobni Fištravec s svojo kliko.

pohorskisvizec

Prodati. Važno, da bo prineslo dodano vrednost, nove zaposlitve. Res je kar je napisal dr. surf, največ so vredna zemljišča. Žalostno, da gospa ki je nekoč bila dir.celotnega podjetja, ki je upravljalo hotele in jih potopila, sedaj podžupanja!

Surfeiter (nepreverjen)

Bravo Svizni ... tokrat se strinjam s tabo ... ga. ima ime in priimek ter seveda pseudonim ... gre za Glupo Alenko Iskra, ki je v dobrih časih po Čabrianu služila 20.000 komadov mesečno ... ne vem zakaj ... morda in baje zaradi manekenske postave ...

In reply to by pohorskisvizec

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice