Mariborski mestni svetniki so na današnji izredni seji večinsko soglašali s 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor.

Na današnji izredni seji so mariborski mestni svetniki poudarili, da je treba najti rešitve tudi za pomoč ostalim meščanom.

Župan Saša Arsenovič je v uvodu seje povedal, da na dvig cen energentov na svetovnem trgu ne morejo vplivati, v primeru visokih položnic Energetike Maribor pa da gre tudi za napačne poslovne odločitve tega podjetja, zato je treba ljudem pomagati pri soočanju s tem.

Kot je dejal, gre za 13.000 gospodinjstev oziroma 40.000 občanov, ki bodo za to plačali visoko ceno.

»Odjemalci toplote Energetike Maribor, priključeni na daljinsko ogrevanje, nimajo možnosti izbire cenejšega načina ogrevanja. Upoštevajoč, da je dvig cen toplote posledica nepravočasnega zakupa zemeljskega plina, je odgovornost občine, da pomaga uporabnikom storitev javne službe,« je dejal.

V skladu s sprejetim predlogom bo Energetika Maribor zaračunala gospodinjstvom 70 odstotkov novembrske in decembrske položnice, preostanek pa mestni občini.

S tem bo za občane po besedah Arsenoviča cena primerljiva s cenami drugod po Sloveniji, iz proračuna občine pa bo za to po ocenah šlo 650.000 evrov. Obenem bo Javni holding Maribor omogočil posameznikom, ki bodo to želeli, obročno odplačevanje.

Predlog Alana Perca nezakonit, Cekićeva odstopila

Predlog prejšnji teden razrešenega direktorja Energetike Maribor Alana Perca, da bi občanom namesto subvencije občine ponudili komercialni popust, ki bi ga krila Energetika iz za prihodnje leto načrtovanega dobička, je po besedah župana nezakonit, zato ga niso mogli sprejeti.

Dodal je, da je del odgovornosti prevzela tudi Mateja Cekić, sicer vodja občinskega urada za finance, in danes ponudila odstop s položaja članice in predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, »ker bi mogoče lahko, ko so nejasno opozarjali na neke čudne zadeve, bolj konkretno vprašala,« je povedal župan.

Perc: »Po bitki je lahko biti general«

Perc je v današnjem nagovoru mestnim svetnikom poudaril, da Energetika Maribor pri nabavi plina ni naredila nobene napake, »a po bitki je lahko biti general«. 

Podrobno je predstavil svoje delovanje in svoj predlog popusta, ki bi vključeval ne le gospodinjstva, ampak tudi poslovne odjemalce.

Po besedah Perca je sicer dvig zneskov na položnicah le začasen, saj da bo januarja prihodnje leto cena toplote v Mariboru »ena najkonkurenčnejših« v Sloveniji.

Cena toplote se je v Mariboru v novembru v primerjavi z novembrom lani zvišala za 120 odstotkov in mestni svetniki so se strinjali, da je prizadetim občanom treba pomagati. So pa imeli različna mnenja glede vrste te pomoči.

»Subvencioniranje javne službe mora biti dostopno vsem«

Predstavnik Liste Franca Kanglerja - NLS Milan Mikl je opozoril, da dodelitev subvencije uporabnikom Energetike Maribor ni poštena do ostalih meščanov, ki se prav tako soočajo z višjimi zneski na položnicah.

»Subvencioniranje javne službe mora biti dostopno vsem, pod enakimi pogoji,» je dodal samostojni mestni svetnik Miha Recek.

Popust, ki ga je predlagala Energetika Maribor, bi bil po mnenju več svetniških skupin boljša rešitev. Kot je dejal predstavnik Levice Vlado Šega, bi moral o tem odločiti nadzorni svet podjetja in potem bi bila to zakonita rešitev. 

»Ko gre za subvencijo iz občinskega proračuna, pa bo upokojenka s 400 evri pokojnine in verjetno brez ogrevanja, subvencionirala ogrevanje nekomu s 5000 evri plače,« je povedal.

Številni kritični do razrešitve Perca

Številni so bili zelo kritični do razrešitve Perca. Po besedah Primoža Juharta iz Liste za pravičnost in razvoj je dolgoletni direktor le »grešni kozel«, prek katerega si župan »rešuje svojo glavo«. 

»Ker je plin za drugo leto zakupljen, se bo župan ali novi direktor Energetike lahko hvalil, da je znižal položnice,« je dodal Matic Matjašič iz Liste mladih. Povezujemo.

V SD po besedah njihovega predstavnika Mateja Žmavca pogrešajo odgovor na vprašanje, kako se v prihodnje izogniti takšnim zagatam. Zato v stranki predlagajo ustanovitev strateške skupine znotraj Javnega holdinga Maribor, ki se bo ciljno ukvarjala s trajnostno oskrbo mesta z energijo in odpravljanjem energetske revščine.

»Danes se ukvarjamo le s posledico, ne s širšo problematiko,« se je strinjal Željko Milovanovič iz Liste kolesarjev in pešcev.

Po skoraj štirih urah razprave je za subvencijo glasovalo 21 mestnih svetnikov, deset jih je bilo proti. Župan je napovedal, da bodo na eni od prihodnjih sej mestnega sveta razpravljali še o drugih možnih oblikah pomoči najbolj socialno ogroženim in ranljivim skupinam prebivalcev ob soočanju s podražitvami.

Že v torek pa je napovedana nova izredna seja, na kateri bodo mestni svetniki odločali o uveljavljanju predkupne pravice na kompleksu Hotela Arena pod Pohorjem. Po poročanju časnika Večer želi občina tako ohraniti strateško pomembna zemljišča v tem delu mesta. Družba za upravljanje terjatev bank namreč poleg hotela prodaja tudi javno parkirišče pod Areno, iztek Snežnega stadiona in dostopne ceste do smučišča.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Po tolikih pripombah le razumen razplet.

gost377383 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

gotof je

Rola (nepreverjen)

Takšna kot je opozicija bo ta župan imel dosmrtni mandat. Pa ne mislim, da je ta župan brez napak.

In reply to by gost377383 (nepreverjen)

Bravissimo (nepreverjen)

maribor koncno zdruzen za odstop Arsenovica iz delovnega mesta zupana maribora!!!!koncno se je zacelo!!!!vsi za odstop Arsenovica!!!!

In reply to by gost377383 (nepreverjen)

Marburg ad drau (nepreverjen)

mariborcani zahtevamo odstop Aleksanderja Arsenovica iz delovnega mesta zupana!!!!zahteva je nepreklicna -dokler ne odstopi!!!

In reply to by gost377383 (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

OSTALI PA PRST V RIT

Rola (nepreverjen)

Vidiš, če bi ti imel na gusteku pozitivno pri matematiki bi razumel, da je to sedaj najbolj pošteni ukrep. Sedaj imamo vsi 30 procentov podražitev. Eh brezveze itak ne boš razumel.

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

Majcija (nepreverjen)

najbolj posten ukrep bo ,ko bo Arsenovic odstopil!!!!koncal bo kot propadli in zadolzen gostilnicar!!!!

In reply to by Rola (nepreverjen)

Tommmmmy (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne razmem kako so lahko sprejeli tak predlog! Mislim, da je protizakonit, saj ne moreš iz občinskega proračuna plačati nekom ogrevanja samo zato, ker se ogreva pri Energetiki! To ne more biti kriterij za dajanje socialne pomoči. Kot da smo ostali občani, ki se ne grejemo preko Energetike, drugorazredni in se nam plin, olje in elektrika za ogrevanje niso podražili.
Vsi plačujemo davke in prispevke, tudi v občinski proračuin, zato je nesprejemljivo, da dobijo pomoč samo nekateri, brez da bi občina sprejela socialne kriterije za dodelitev pomoči. Krierij ne more biti "Energetika". Če že, bi morali za vse socialno ogrožene to sprejeti, določiti nek prag dohodkov in pomagati res samo tistim, ki so v resni stiski. Torej vsi, ne le tisti na Energetiki. Tako pa bo sedaj občina plačevala elektriko mnogim tudi precej premožnim, ki sploh nimajo nobenih finančnih težav, super dohodke itd. To ni prav in je skregano z vsako logiko.

Rola (nepreverjen)

Kaj ti si bil sošolec od taborčana? Očitno res. Glup ko kurac bi eni rekli.

In reply to by Tommmmmy (nepreverjen)

Augsburg (nepreverjen)

Razčisti si najprej pojme: eno je državna, drugo občinska lastnina. Elektro podjetja so v lasti države (elektrika), drugo pa je ogrevanje (Energetika - na plin). Občina lahko kot lastnica javnega podjetja to zniža ... drugih podjetij, ki so v taki ali drugačni listi, pa ne more prisiliti v to.

Tudi sam imam elektriko preko Petrola in ne vpijem, naj mi Arsenović zniža ceno.

In reply to by Tommmmmy (nepreverjen)

Annet (nepreverjen)

tako je prav, odstavit takega, ki ni naročil takrat, ko je bila najnižja cena!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice