Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Pohorje s celotno ponudbo na eni spletni strani in skupno smučarsko karto.

Partnerstvo za Pohorje je v dveh letih delovanja med drugim vzpostavilo krovno spletno stran destinacije, enotne turistične informacijske table in sedem krožnih kolesarskih povezav med centri na Pohorju. V prihodnjih dneh bo zaživela tudi skupna smučarska karta, vse s ciljem zarisati Pohorje na turistični zemljevid sveta.

»Dve leti smo skupaj, energija vse partnerjev je na izjemno visokem nivoju, zaupanje raste,« je na današnji predstavitvi doseženega v Slovenski Bistrici povedal mariborski župan in predsednik Partnerstva za Pohorje Saša Arsenovič.

Kot je dejal, so se s partnerji še pred krizo zaradi covida-19 zavedali, da lahko skupaj dosežejo več kot vsak posebej. »Samo na ta način lahko postanemo konkurenčni,« je dejal in poudaril, da mora vsak izmed partnerjev prispevati svoj del, tako finančni kot v smislu izvajanja nalog.

»Mestna občina Maribor je dala jasen signal z nakupom žičnic v višini šest milijonov evrov, da nam je mar,« je dejal.

Partnerstvo zajema več kot 30 partnerjev, med katerimi je 19 občin tako s Štajerske kot Koroške in Savinjske regije, pet turističnih centrov in tri regionalne razvojne agencije.

V strategiji razvoja Pohorja, ki so jo sprejeli lani, so si zastavili vrsto projektov, med drugim vzpostavitev Destinacije Pohorje, Regijskega parka Pohorje in vrednostne verige lesa.

Urediti bodo poskušali cestno, žičniško, kolesarsko, pohodniško in prometno infrastrukturo ter enotno promovirali Pohorje kot »umirjeno in aktivno v objemu gozdov in voda«.

Zaenkrat so pripravili celostno grafično podobo Pohorja in krovno spletno stran pohorje-slovenija.si, kjer je na enem mestu zbrana turistična ponudba celotnega območja. Izdelali so turistično karto Pohorja, turistične informacijske table, zloženko in nov video destinacije.

Povsem na novo so označili sedem krožnih kolesarskih povezav med centri na Pohorju ter Pohorsko kolesarsko transverzalo in Slovensko turno kolesarsko pot v skupni dolžini 240 kilometrov. Pripravljajo tudi idejno zasnovo za povezovalno pot med bike parki in smernice za postavitev enotne urbane opreme na Pohorju.

»Poudarek bo na skupni promociji, oblikovanju kolektivne blagovne znamke, povezovanju dogodkov, izboljšanju infrastrukture in pripravi projektov za pridobivanje dodatnih virov financiranja,« je povedal Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencije Podravje - Maribor, ki je koordinator partnerstva.

Letos so pripravili strategijo razvoja in trženja ponudbe Destinacije Pohorja 2021-2027. Eden izmed skupnih produktov, ki naj bi zaživel v prihodnjih dneh, je skupna štiridnevna smučarska vozovnica, ki enkrat v času veljavnosti omogoča smučanje tudi na enem izmed petih partnerskih pohorskih smučišč.

V prihodnje bi radi smučišča tudi fizično povezali s progami, enako tudi kolesarske parke in pohodne poti.

Lokalni partnerji so s sklenitvijo tega partnerstva in doslej doseženim po besedah Arsenoviča dokazali, da si resnično želijo dolgoročno razvijati Pohorje, želi pa si več posluha države in več možnosti črpanja sredstev Evropske unije za načrtovane projekte.

Vršilka dolžnosti direktorice Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki je povedala, da bo v prihodnjih letih precej možnosti črpanja evropskih sredstev. Omenila je razvojne spodbude s strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bodo namenjene za prestrukturiranje gorskih centrov, doseganje višje kakovosti nastanitvene infrastrukture, razvoj javne turistične infrastrukture in digitalizacijo poslovanja.

»V okviru predvidenih aktivnosti je precej priložnosti tudi za Destinacijo Pohorje,« je dejala.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Vsem je isti cilj ZASLUŽEK ! Vse jim je za okolje in prihodnost Pohorja !

Leka (nepreverjen)

....VSEENO JIM JE ZA OKOLJE

In reply to by Leka (nepreverjen)

Franc s Piramide

Ko čujem besedo "destinacija", me oblije kurja polt.

Starejše novice