Vir: Mestna občina Maribor
Že več kot leto in pol je zaprt razgledni stolp na Mariborskem Pohorju. Ta je zaradi dotrajanosti nujno potreben prenove, saj je vzpenjanje nanj postalo nevarno. A pohodniki in turisti bodo morali na odprtje razgledna stolpa še malenkost počakati.

Mestna občina Maribor je v sodelovanju z javnim podjetjem Marprom 20. junija 2020 zaradi dotrajanosti zaprla skoraj 20 metrov visok razgledni stolp med Bolfenkom in Glažuto. Vzpenjanje na stolp je postalo prenevarno. 

Največjo nevarnost predstavljajo leseni deli stolpa, torej 120 stopnic, ki vodijo bo razgledne ploščadi. Lesene deske na vrhu stolpa so strohnele, prav tako na razgledni plošči manjka del zaščitne ograje.  

Stolp že več kot leto in pol zaprt za javnost

Stolp, ki ga poznamo tudi pod imeni Mariborski stolp, stolp na Mariborskem Pohorju ali stolp nad Bolfenkom, je eden najstarejših planinsko-pohodniško-turističnih objektov v Sloveniji. 

Stolp, ki omogoča čudovit razgled na vse štiri strani daleč naokoli, je priljubljena točka obiskovalcev, pomemben kulturni spomenik, turistični in telekomunikacijski objekt. A pohodniki in turisti bodo morali na odprtje razgledna stolpa še malenkost počakati. 

Zaradi visokih stroškov vzdrževanja pogosto menjaval lastnike

Prvi obiskovalci so se na stolp povzpeli 20. junija 1909. Več kot sto let star razgledni stolp je v svoji zgodovini doživel štiri prenove, zadnja je bila leta 1990. 

Zaradi visokih stroškov vzdrževanja je stolp pogosto menjaval lastnike, temeljite obnove v samostojni Sloveniji ni doživel zaradi neurejenih lastniških razmerij.

Lastništvo stolpa še v fazi urejanja

Lastništvo zemljiškoknjižno še ni urejeno, saj je za del parcele še vedno v teku denacionalizacijski postopek. V zemljiški knjigi je bila kot večinska lastnica parcele vpisana Republika Slovenija.

»Denacionalizacijski postopek za zemljišča na območju Bolfenka, katerih del je tudi zemljišče, na katerem stoji razgledni stolp, je v zaključni fazi,« so za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor. 

Republika Slovenija je kot večinska lastnica iz postopka izstopila, s čimer je del zemljišč pripadel denacionalizacijskemu upravičencu, preostalo pa Mestni občini Maribor. 

»Z upravičencem smo se uspeli dogovoriti o tem, katera zemljišča bo dobil vrnjena kot nadomestilo za podržavljena zemljišča,« razlagajo na občini in dodajajo: »Uspešni smo bili v prizadevanjih, da v last Mestne občine Maribor preide med drugim zemljišče, na katerem stoji razgledni stolp.«

V mesecu juliju so izvedli geodetsko odmero zemljišč. Po zaključenem postopku parcelacije bo zemljišče nato zemljiškoknjižno končno prešlo v izključno last Mestne občine Maribor.

Stolp potrebuje celovito obnovo 

»Ker smo ocenili, da je stolp zaradi dotrajanosti lahko nevaren za uporabnike, smo ga že pred letom dni zaprli,« pojasnjujejo na občini in dodajajo: »Študija, s katero smo ugotavljali stanje jeklene konstrukcije stolpa, je potrdila, da ta dejansko potrebuje celovito obnovo.«

Kot pravijo na občina, bosta naslednja koraka statična analiza objekta in priprava načrta protikorozijske zaščite. Sledila bo priprava načrta sanacije s popisom del, v katerem bodo tudi ocenjeni stroški sanacije. 

Sredstev za obnovo v občinskem proračunu še ni

Ker gre za objekt s statusom tehnične dediščine, so na občini za sanacijo pridobili tudi usmeritve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

»Seveda načrtujemo, da bomo razgledni stolp znova vključili v turistično ponudbo Mariborskega Pohorja in v projekte, ki jih pripravljamo za območje Bolfenka,« še dodajajo na mariborski občini. 

Obnova stolpa bi se lahko začela šele konec leta 2023. V občinskem proračunu sredstev za namen obnove zaenkrat še ni zagotovljenih.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Nazadnje sem stal na vrhu tega stolpa pred 2 letoma, vse je bilo piravo, deske so odstopale, tujec, ki je prišel za mano na vrh me je vpr, kaj se dogaja....sem rekel, samo stran od ograje in naj pazi kje stopa....Baje se ne morejo zmeniti, kdo bo stolp obnovil!

MarkoTr (nepreverjen)

Pa sej ti v clanku vse lepo piše.

In reply to by pohorskisvizec

Bolfenk (nepreverjen)

Če bi stolp stal v Mestnem parku bi se že zdavnaj našel denar za popravilo . Arsenovič je pozabil na predvolilne obljube . Obnavljal in gradil je imperij samo okoli svojih lokalov .

Starejše novice