Tanja Cvitko, Mariborčanka, mama dveh deklic.
Besede o vzgoji otrok, ki jih ne boste pozabili.

Znana Mariborčanka, producentka festivala z družbeno angažirano noto Skuštrane in bradati, avtorica podkastov in kulturna producentka Tanja Cvitko je v zadnjih dneh na družbenem omrežju Twitter dvignila precej prahu s čustveno izpovedjo o nasilju za domačimi stenami. 

»Mama ga je pretepala s kuhalnico, oče s pasom iz hlač ali električnim kablom iz toasterja. Vedno v kuhinji. Bila sem v dnevni sobi, s prižganimi risankami ali otroškim programom, tiho kot miška. Dretje se je slišalo izza treh zaprtih vrat,« so besede, s katerimi je začela pripoved o bratu. 

Očitki med staršema, udarci na najstnika

V zapisu se spominja, da nikoli ni slišala kričanja brata, vedno samo dretje staršev: »Očitki med njima dvema, udarci na najstnika. Po hrbtu in nogah, kar je zakril z majicami in dolgimi hlačami. Tudi spal je v kuhinji, mi trije v dnevni sobi.«

Otroška soba, ki jima je bila z bratom obljubljena, je bila vsako leto za študenta podnajemnika, s tem denarjem pa so starši vnaprej plačali skoraj enoletno najemnino. 

»Dve delavski plači in dva otroka nista bili dovolj za življenjski standard, ki si ga je želela mama,« je zapisala.

Podarila je, da sta starša nasilje doživljala s strani svojih staršev: »Niti moj brat ni znal drugače. Svojima sinovoma je sicer podaril manj vzgojnih šamarjev, kot jih je v otroštvu prejemal sam, ju je pa nadiral in grozil s pestmi. Kri ni voda.«

»Ne, ne grem se permisivne vzgoje.«

Sklenila je, da je videla in s strani sorodnikov slišala dovolj generacijskih vzorcev, ki se »pretakajo po mojih žilah in - prekinila nasilne vzgojne vzorce, ki se ponavljajo. Ne, ne grem se permisivne vzgoje.«

»Da, grem se veliko pogovarjanja, razumevanja, soodločanja in tolerance. Ker želim, da tak način preneseta naprej na svoje otroke. Ni nujno najboljši, je pa definitivno boljši od šamarjev, kuhalnic, pasov in kablov. Ki jih otroci ne pozabijo,« je jasna znana Mariborčanka.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Tanja ali si obvestila CSD in policijo ? Zakaj nabijaš na Twetterju ? Zaradi sledilcev ? Podobno se dogaja s pedofilijo .

Obiskovalec Andrej (nepreverjen)

Retorično vprašanje: a za "šamar" ne obstaja slovenski izraz? Očitno je zadnje čase izjemno popularno, da se poleg obnašanja tudi jezikovno balkaniziramo!

Starejše novice