Mariborska občina bo v prihodnjih mesecih pričela prepotrebno sanacijo Rotovža. Odločili so se, da bodo za začetek uredili rotovški stolp, strop poročne dvorane in balkon na južni strani stavbe.

Mariborski Rotovž na Glavnem trgu je ena od najpomembnejših in najbolj znanih stavb v mestu. Objekt Rotovž je vizualno solidno ohranjen in dokaj dobro vzdrževan, a je zaradi svoje starosti potreben celovite ureditve.

Mestna občina Maribor se je zato odločila, da za začetek uredi rotovški stolp, strop poročne dvorane in balkon na južni strani stavbe

»Za interventno sanacijo smo se odločili zaradi vidnega izrazitega povesa s štukaturami okrašenega baročnega lesenega stropa v prvem nadstropju glavnega trakta oziroma v Poročni dvorani, vidnih razpok kamnitih konzol, plošč ter poškodb strehe balkona na južni fasadi glavnega trakta in nagnjenega rotovškega stolpa s počenim opečnim lokom bazne konstrukcije,« razlagajo na mariborski občini.

Pri tem dodajajo, da se bo s sanacijskimi deli zagotovila stabilnost, preprečile se bodo morebitne večje poškodbe ob predvideni gradnji Centra Rotovž, hkrati pa se bo preprečilo nadaljnje propadanje stavbe

Kaj vse bo sanirano?

Kot prvo bo saniran balkon Rotovža na južni fasadi. Glavno nosilno konstrukcijo balkona na južni fasadi tvorita krajni konzoli, nad katerima je balkonska plošča.

Pregled je ugotovil nekatere poškodbe, tako sta med drugim obe konzoli počeni.

»Poškodbe obeh betonskih konzol nakazujejo na strižno in upogibno poddimenzioniranost, zato se bosta izvedli tako upogibna kot strižna sanacija obeh konzol,« razlagajo na mariborski občini.

Sanacijska dela bodo potekala tudi v podstrešju nad poročno dvorano. Tako bodo prvo odstranili plasti poda do lesene konstrukcije, ki jo bodo po pregledu in po končani sanaciji zaščitili s sredstvom proti škodljivcem. Sledila bo priprava vgradnje jeklenih nosilcev ter izdelava začasnega poda za premeščanje in nameščanje jeklene konstrukcije.

Kot zadnje se bo izvedla tudi sanacija podstavka rotovškega stolpa, in sicer z armiranobetonskimi oblogami, sanacija tega dela pa bo vključevala tudi čiščenje in sanacijo glavnega oboka, zidovja in lokov.

Koliko bo občina odštela za sanacijo?

»Ker je postopek oddaje javnega naročila že v teku, ne smemo govoriti o ocenjeni vrednosti in zagotovljenih finančnih sredstvih,« so za Mariborinfo razložili na Mestni občini Maribor.

Pri tem pojasnjujejo, da bo izvajalec del izbran, ko bo uspešno zaključen postopek javnega naročila male vrednosti, predvidoma konec prihodnjega meseca. 

Dela sanacije bi se naj po napovedih občine začela v prvi polovici marca oziroma po podpisu pogodbe in uvedbe izvajalca v delo, seveda ob uspešnosti javnega naročila.

Kot zadnje pa so na mariborski občini še pojasnili, da bodo dela zaključena v roku 120 dni od uvedbe izvajalca v delo, predvidoma do sredine letošnjega julija.

Zanimiva in bogata zgodovina Rotovža

Poznogotski Rotovž so zgradili leta 1515, ko se je z razvojem mestne uprave porodila potreba po ureditvi hiše za delo mestnega sodnika in za sestajanje mestnega sveta. Zaradi lege na osrednjem trgu je imela tudi pregled nad tržnim dogajanjem v mestu.

Rotovž, ki so ga italijanski mojstri med letoma 1563 in 1565 renesančno prezidali, je do druge polovice 17. stoletja služil tudi kot deželsko sodišče, v kleteh in pritličju pa so bili nekaj časa celo zapori.

Stavbo z urnim stolpičem s čebulasto streho krasi balkon z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565, ki označuje zaključek velikih gradbenih del na objektu.

Stolpič je premaknjen iz osrednje osi, kar je po legendi, zabeleženi v literaturi, namerno zagrešil stavbenik, ker od naročnikov ni prejel zadostnega plačila za delo.

Stavbo so sredi 19. stoletja poznoklasicistično predelali, v letih od 1952 do 1954 pa obnovili v prvotni podobi. Posebej zanimiva je baročna dvorana, ki jo je s stropnimi štukaturami opremil Antonio Quadrio.

Mestna uprava se je iz Rotovža izselila leta 1967, danes pa služi le še za poroke in županove sprejeme.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide

Geografski pojem Maribor se je z časa Arsenovičevega županovanja skrčil na območje Glavnega trga.

Hej ho (nepreverjen)

Ti si fejst pritišjen ti!

In reply to by Franc s Piramide

TonaTuna (nepreverjen)

S časa Frančekovega županovanja pa na njegove žepe in žepe njegovih kolegov. Ampak tega je hvalabogu konec. Mariboru gre čisto super z Arsenovičem.

In reply to by Franc s Piramide

pohorskisvizec

Vedno sem navdušen, ko pogledam na Rotovž...

Leka (nepreverjen)

Asociacija na obisk Hitlerja ?

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Leka, to je tvoj/a 1 misel ob pogledu...jaz sem navdušen na letnico izgradnje in stilom!

In reply to by Leka (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Bravo župan z ekipo!

Ni potrebe (nepreverjen)

Zapravljanje denarja za nepotrebne sanacije

Boris Snoj (nepreverjen)

Spoštovani, z zanimanjem spremljam aktivnosti sedanje mestne oblasti v Mariboru. Sem zelo ponosen na to, kaj je naredila v tako kratkem obdobju. Navijam za korenito prenovo Rotovškega trga (nova knjižnica, art kino, povezava z Gosposko ulico...). Še bolj pa bom navdušen, če bodo naklonili primerno pozornost strokovni ureditvi zunanjosti mestnega gradu, torej ne zgolj z prepleskanjem zunanjih sten gradu, temveč s takšno prenovo, ki ne bo vzrok ponovnemu krušenju zunanjih ometov čez zgolj nekaj let.

Prijazen pozdrav,

Boris Snoj

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Volitve se bližajo in zdaj kar naenkrat en kup sanacij. Bullshit

Starejše novice