Slika je simbolična.
V Mariboru bodo prašiče gojili kar sredi urbanega okolja. Na Studencih je bila včasih kmetija s poljedelstvom, a se je lastnica zaradi neodobrene spremembe namembnosti površine odločila, da bo marca tam zaživela prašičja farma. 

Želela je spremeniti namembnost zemljišča, a ker je naletela na gluha ušesa, bo sedaj na Studencih zaživela prašičja farma

»Z veseljem naznanjamo dolgo pričakovano novico, da pod obronke Pekrske Gorce prihaja kulinarični šampion med rejnimi živalmi - krškopoljski prašič,« lahko preberemo na spletni strani pekrski-pujski.si

»To je posestvo, na katerem je kmetija vsaj zadnjih 60 ali več let,« je za Mariborinfo povedal Aleksandar Jovanović, zastopnik lastnice zemljišča, 81-letne Angele Šerbec.

Na prostem gojili okrog 50 krškopoljskih prašičev. Kot pravi, ve, da ljudje negodujejo, a zatrjuje, da večjih vplivov na okolje ne bo. 

Domačini in mestna občina besni

Dejstvo, da bo tukaj zaživela farma, je razburilo številne sosede.

»Absurdno, no, ne znam si predstavljati, ker sem zdaj že menda 30 let tukaj, pa ni bilo tu živali,« nam je dejala Valerija Majhen in dodala: »Mislim, tu imajo prestižna stanovanja in da imaš spodaj pujse ...«

Zdenka Hren se strinja: »Mislim, da takšna farma ne sodi sem, v to okolje.« 

Tudi Zlatko Lorber meni, da prašiči ne spadajo v to okolje: »Čim je dom ostarelih, ne.« Meni, da bi morali namembnost zemljišča rešiti, ko je bil čas za to.

»Upravna enota je malo prepočasi reagirala. Kaj pa urbanistični načrt, pa tako naprej? To, kar se vse zida, ni nič usklajeno z urbanističnim razvojem,« je jasna še ena izmed mimoidočih.

Jovanović: V parku je premalo regrata

Lastnica in njeni zastopnik sta prepričana, da bodo kljub nasprotovanju prebivalcev sosednjih stavb, že kmalu tu tekali prašiči.

»Po eni strani jih ne razumem,« je povedal Jovanović. Kot pravi, gre najverjetneje za bližje sosede, ki »radi dobro jedo in vsi imajo radi na krožniku dobro slovensko meso.«

Dodaja, da si je marsikdo od njih dal na hišo sončno elektrarno, da bo samooskrben: »Mi bomo pa poskrbeli, da bomo samooskrbni tudi s hrano.« 

Na napovedano postavitev prašičje farme se je odzval tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je potrdil, da ima kmetija vsa potrebna dovoljenja, saj gre za kmetijsko zemljišče.

»Mislim pa, da bomo poskušali poiskati neko možnost, da v tako urbanem okolju ne bo omogočena prašičja reja,« dodaja župan. 

»Če bomo v celi občini ali pa v celi državi prepovedali tako vzrejo živali kot pridelavo drugih poljščin, potem mislim, da bo v parku premalo regrata, da bomo se vsi najedli,« je še jasen Jovanović.

Začetek vzreje prašičev bo marca

Z vzrejo prašičev bodo pričeli marca. Jovanović pravi, da se lahko te vrste živali goji vso leto, a da je treba vzeti v zakup, da zime pri nas niso najbolj prijazne: »Odločili smo se, da bomo to otvorili marca tudi zaradi dobrobiti živali.«

Priprave v ozadju že potekajo, a z večjimi fizičnimi pripravami bodo začeli v prihodnjih dneh. Februarja bodo postavili vso potrebno infrastrukturo. 

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost5 (nepreverjen)

Kaj pa je razlika? Tem pujsom na farmi bo šlo bolje ker bodo v naravi. Oni pujsi pa so zaprti v stanovanja, imajo se za neko elito, pa še manj kultivirani so kot ta pravi pujsi na farmi.
Dobro je naredila, vsaka ji čast in več takih podvigov. Samo tako se bo streznilo posameznike in razne lokalne šerife.

gost377383 (nepreverjen)

clovek, najslabša zival. zivel pujs. upam da bo velika farma tam, pa da lastnici nic nr morejo. zupan pa naj odstopi

Yayo (nepreverjen)

Birokrat ,ki je urejal dokumentacijo za spremembo namembnosti naj odstopi !

In reply to by gost377383 (nepreverjen)

Andreass (nepreverjen)

Se mi zdi da bo zde pravi cunami obor v mestih bravo

ponkec (nepreverjen)

super. kaj pa jim niso drugače dovolili, prokleta počasna birokracija oz. ljudi ki se s tem ukvarjajo. naj napravijo še večjo farmo vseh mogočnih živali!

PPP (nepreverjen)

Nehajte nabijati o farmi. Gre za nekaj deset pujsov na prostem. Bodo vsaj otroci videli, kje raste pečenka, prebivalci doma pod Gorco pa morda obujali spomine na mladost, ko pujsi še niso smrdeli!

gostja (nepreverjen)

Tu imajo prestižna stanovanja v katerih so drugorazredni pujsi in da imaš blizu ta prave pujse na kmetijskih zemljiščih je nekaj povsem normalnega !

In reply to by PPP (nepreverjen)

BRANKO TRGLEC (nepreverjen)

Jara gospoda, že čakajoči na smrt so vas motili(Dom), sedaj pa še prašiči; velika krivica se dogaja prestižnemu becirku v Mariboru.Vprašajte župana in elito, koga je motila prekategorizacija zemljišča.Za staro pravdo!

božidar (nepreverjen)

MM MESARJI PA IZ KOŠAKOV KO BODO KOLINE

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Za Pujse!

gost512412 (nepreverjen)

»Absurdno, no, ne znam si predstavljati, ker sem zdaj že menda 30 let tukaj, pa ni bilo tu živali,« nam je dejala Valerija Majhen in dodala: »Mislim, tu imajo prestižna stanovanja in da imaš spodaj pujse ...«
eni pa imajo probleme xD naj imajo pujse... njihova stvar :)

Yayo (nepreverjen)

Sedaj imajo lastniki prestižnih stanovanj pujse na dvorišču brezplačno .

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

prerok (nepreverjen)

Bolje živeti s pujsi kot z hudobnimi ljudmi.

Haja (nepreverjen)

Te pujse bodo lahko imeli 24 ur pod nadzorom, ker drugače ne bodo dolgo tam.

pohorskisvizec

Hja.....1 pa vidijo v njih šnicle, pečenke, klobase.....nakup kar preko okna ali balkona, ekskluzivno !

greatFKNvalue (nepreverjen)

Verjeto so vse bajte okoli lahko dobili kot zazidljive. Gospa pa ni mogla, ker se "81-letna gospa tak ne bo znajdla", zdaj pa imajo, ko je kak potomec troll :D

Prav ji dam.
Če bi se gospa pisala kako drugače kot se, bi se papiri posebej za njo spremenili v najkasneje 45dneh od vložitve.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Tako nabijajo ti isti ljubitelji živali, ki pobirajo drek za svojimi kosmatinci, jih vozijo k frizerju, pedikerju, zobozdravniku, psihologu itd., itd.. Moti jih pa nekaj prisrčnih pujsov, ki pa jih imajo na krožniku večinoma vsi radi.
Toliko o slovenskih ljubiteljih živali....

Smilko (nepreverjen)

Za kralja živali!

soseda36 (nepreverjen)

Reja prašičev v bližini jih moti, kemična tovarna, ki je tudi v bližini, pa jih ne moti?

Romano Podlesnik (nepreverjen)

Sej je ja prav... saj je njeno, naj dela...občinarji ji verjetno niso privoščil denarja, če bi lahko dobila gradbene parcele .....

Šumar (nepreverjen)

Prestižna stanovanja so kupili priseljenci... NE DOMAČINI!!! Domačini gojijo pujse kot pred 100 ali 200leti... Gospa je doma tam dlje kot ti "prestižni"priseljenci! Pujsi vam pa želim lepo življenje.

studenčan (nepreverjen)

Po besedah predsednika MČ Studenci težave okoli prašičev počneta samo dva "nezadovoljneža".

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice