Foto: Jure Banfi
Očitki bralca na stanje prog na Mariborskem Pohorju. Marprom odgovarja.

Na uredništvo Mariborinfo se je obrnil bralec, ki je v pismu zapisal, da bi rad opozoril na »izredno slabo pripravo smučarskih prog v letošnji sezoni na Mariborskem Pohorju«. Pri tem izpostavlja predvsem Miranovo progo A (oznaka 5A) in tudi Čopovo progo.

Prav za slednjo je zapisal, da je nevarna že za izkušene smučarje, »kaj šele za smučarje začetnike«. 

Marprom priznava, da se občasno pojavijo kupi naritega snega

Bralec Mariborinfo je na nočnem smučanju opazil, da je na zgornjem delu Miranove proge A na strmini kupi nanesenega snega na nekaterih delih višji od 50 centometrov, kar ocenjuje, da je izredno nevarno. 

Upravljalec smučišč Marprom odgovarja, da je ob vikendih, ko smučišče obišče tudi do 4000 ljudi dnevno, na Mariborskem Pohorju trenutno edino smučišče v dolino (Miranova proga A in Čopova proga) precej obremenjeno. 

»Tako je mogoče, da se predvsem v popoldanskih urah občasno pojavijo kupi naritega snega, ki nastajajo med smučanjem. Pri tem je treba prilagoditi način in hitrost smučanja razmeram, za kar s(m)o odgovorni smučarji sami; prehitro smučanje je lahko nevarno, vendar tudi na popolno urejeni progi,« pojasnjujejo na Marpromu.  

Na Mariborskem Pohorju so sicer danes odprli tudi Snežni stadion, tako da sta sedaj na razpolago obe progi do doline: »To bo tudi nekoliko razbremenilo Čopovo progo.« 

So proge res preveč 'poledenele'?

Bralec nadaljuje, da so proge pogosto preveč poledenele za manj izkušene smučarje.

A na Marpromu pravijo, da predvsem od smučarjev, ki pogosto smučaju na Mariborskem Pohorju, v zadnjem času prejemajo pohvale za urejenost smučarskih prog

»'Poledenelost' prog je odvisna od dveh dejavnikov: prvega predstavljajo vremenske razmere, v kakršnih je sneg v preteklih dneh, potem ko se je čez dan rahlo stopil, čez noč ponovno zmrznil, drugi dejavnik pa so smučarji, ki s svojim drsenjem odnašajo mehkejšo vrhnjo plast snega do tršega, bolj pomrznjenega snega. 

Je pa spet odgovornost posameznega smučarja, da izbere progo, primerno svojemu smučarskemu znanju.

Tako kot je za nekatere smučarje oziroma po njihovem občutku proga preveč 'poledenela', je za druge ob nekoliko drugačnih razmerah 'premehka'. Smučanje je šport v naravi, kjer je veliko odvisno od vremena,« so jasni na Mapromu.

Kolikokrat se ratrak zapelje po progah po dnevni smuki?

»Prav tako se proge po dnevni smuki popolnoma nič ne ureja oziroma naredi bolj varno za nočno smuko, tako imenovani raftrak sploh ne zapelje na smučišče po dnevni smuki,« z očitki nadaljuje bralec.

Upravljalec smučišč odgovarja, da vse smučarske proge teptajo po zaključku obratovanja smučišč, »in sicer toliko, da so proge naslednji dan, glede na vremenske in snežne razmere, optimalno pripravljene«. 

»Včasih lahko določeno progo uredimo v dveh urah, včasih pa potrebujemo za to tudi dvakrat več časa. Teptanje med dnevno in nočno smuko izvajamo, ko je najbolj nujno in sploh izvedljivo. Za to se odločamo dnevno, predvsem ob upoštevanju stanja smučišč, ki ga stalno spremljamo,« pravijo na Marpromu. 

Ob tem pa opozarjajo: »Se nam pa zelo pogosto dogaja, sploh na progah v dolino, da nam smučišče po teptanju v nočnem času 'razrijejo' brezbrižni pležuharji, pohodniki in delno tudi turni smučarji. Takoj po teptanju je vrhnja plast snega mehka, dokler znova ne zmrzne, in takrat kakršnekoli aktivnosti na progi povzročajo škodo.«

Foto: Jure Banfi

Bralec Mariborinfo: Smučarji, ki jih poznam, vse raje v Avstrijo

V pismu bralec navaja še, da so določeni snežni topovi zavarovali le z mrežo, kar meni, da je nevarno za nalet in posledične poškodbe.

»Zato se mi redno poraja vprašanje, če je trenutnemu upravitelju smučarskih prog res mar za varnost smučarjev in predvsem za obstoj smučarjev na Mariborskem Pohorju,« še sprašuje bralec. 

»Vsi snežni topovi na smučiščih so ustrezno zavarovani, v skladu z zahtevami zakona o varnosti na smučišču, in sicer z zaščitnimi mrežami,« pa odgovarja Marprom.

»Zelo se trudimo, da bi bile naše smučarske proge vsak dan v optimalnem stanju, a vremenske in snežne razmere vsak dan drugače vplivajo na pripravo. Zavedati se je treba, da smučarjem na Mariborskem Pohorju omogočamo smuko do 300 metrov nadmorske višine, priprava in vzdrževanje prog na takšni višini pa sta bistveno težji, kot denimo na Arehu, kjer so smučišča tudi 1000 metrov višje. 

Za varnost sicer ves čas skrbijo naši nadzorniki smučišč, ki večkrat dnevno preverjajo stanje zaščitne opreme in razmere na smučiščih ter glede na ugotovitve tudi ustrezno ukrepajo,« pojasnjuje upravljalec smučišč.

Bralec, ki je na uredništvo Mariborinfo naslovil kritično pismo, trdi, da se zaradi omenjenega številni zvesti smučarji na belih strminah Pohorja zdaj vse pogosteje odločajo za dnevno smuko v sosednji Avstriji.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Zavarovanje proge z zaščitno mrežo je navidezno varovanje saj ob trku ne zadrži smučarja . Nekdo se bo moral ubiti,da bo Marprom ukrepal .

Mariborčan1975 (nepreverjen)

Razmere kot so letos na Mariborskem Pohorju predvsem odsek od Habakuka do gondole so takšne, kot že dolgo ne. Res da so pohorci omejeni z sredstvi ampak se trudijo. Bralki pa priporočam, da dvakrat globoko vdihne svež pohorski zrak in pomisli kašni srečneži smo. Pa lep dan.

Yayo (nepreverjen)

Kopriva tebi pa svetujem ,da začneš delati in ne butati v času službe .

In reply to by Mariborčan1975 (nepreverjen)

Marjan55 (nepreverjen)

"Bralec, ki je na uredništvo Mariborinfo naslovil kritično pismo, trdi, da se zaradi omenjenega številni zvesti smučarji na belih strminah Pohorja zdaj vse pogosteje odločajo za dnevno smuko v sosednji Avstriji."

Haha, itak. Sploh v času korone, ja...

Mata (nepreverjen)

V Avstriji tudi mi smučamo celotna družina brez zapletov smo cepljeni 3/3. In tudi kar nekaj slovenskih družin srečujemo.

In reply to by Marjan55 (nepreverjen)

Gost#3 (nepreverjen)

Še malo pa bo za AT potrebno izpolnjevati 4/4 ali 5/5... mi necepljeni in prebolevniki pač ne moremo pustiti naših € v AT (že 2 leti), jih pač moramo pri nas, ali "nešto južnije"

In reply to by Mata (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Mata ... kakor kaže po novem, boste precepljenost morali še skrivati ...

In reply to by Mata (nepreverjen)

Yayo (nepreverjen)

Torej zagovarjaš nedelo Marproma ? Si dežurni na tipkovnici Marproma .

In reply to by Marjan55 (nepreverjen)

pohorskisvizec

Ni daleč od resnice, še Marprom potrdi nekaj navedb!

JEZNI JOŽA (nepreverjen)

Slej ko prej se bo treba sprijazniti s tem, da bo smučarija na tej nadmorski visini nemogoča. Očitno če v Mariboru Zlate lisice ni, upravitelji smučišca nimajo motiva za tako urejanje kot je če je Zlata lisica. Ne se potem čudit če smučarjev ne bo tudi takrat ko sneg bo, ker se bododo navadili na tujino.

Surfeiter (nepreverjen)

Vsemu je kriv nesposobni Majhenić ... kaj ima veze, če ni snega? ... varnostne ograje je Marprom montiral pred smučarsko sezono ...

In reply to by JEZNI JOŽA (nepreverjen)

Starejše novice