Da Družba za upravljanje terjatev bank prodaja Mariborsko livarno Maribor, sedaj ni več neznanka. A so delavci in v Sindikatih Podravja zaskrbljeni nad skrivnostnim kupcem. Če se DUTB kmalu ne bo odzval, pa že napovedujejo protest.

Le nekaj dni nazaj je v gospodarskih krogih zaokrožila informacija, da Družba za upravljanje terjatev bank oziroma DUTB prodaja Mariborsko livarno Maribor.

Postopek prodaje je Družba za upravljanje terjatev bank pričela v sredini lanskega novembra, ko je objavila razpis za prodajo 100-odstotnega deleža in svojih terjatev v višini devet milijonov evrov do družbe Mariborska livarna Maribor.

Zadnji poskus prodaje livarne je propadel leta 2018. Takrat naj bi se za družbo zanimal sklad KJK Capital, a po pisanju časnika Dnevnik naj sklad za Mariborsko livarno ne bi bil pripravljen odšteti toliko, kot so pričakovali v DUTB.

Sedaj pa se naj bi neuradno za nakup zanimal nemški finančni sklad Mutares, ki je ponudbo oddal pred kratkim, vendar tudi tokrat po poročanju Dnevnika višina ni sprejemljiva za Družbo za upravljanje terjatev bank.

Pri tem pa kot interesenta za livarno omenjajo tudi proizvajalca aluminija Talum, ki je v lasti državnega Elesa.

Da so proti brezglavi prodaji, pa so danes poudarili v Sindikatih Podravja, ki je v Mariborski livarni večinski sindikat.

Želijo, da ima kupec zarisano vizijo in ohrani delovna mesta

Milan Mesarič, predsednik Sindikatov Podravja, je poudaril, da so na današnjo sklicano tiskovno konferenco povabili tudi predstavnike Družbe za upravljanje terjatev bank, a so ti svojo prisotnost zadnji čas odpovedali. Sporočili so le, da je livarna v fazi prodaje, a da prodaja še ni zaključena.

Več informacij pa jim niso posredovali.

»Ti izgovori so ves čas enaki. Sindikat in zaposleni se s tem ne moremo strinjati in sprijazniti, da je vse skupaj zavito v tančico in da to ni bolj javno objavljeno. DUTB zagotovo ve, komu bo to gospodarsko družbo prodal,« je poudaril Mesarič.

Sindikati Podravja tako Družbo za upravljanje terjatev bank pozivajo, da Mariborsko livarno Maribor odproda takšnemu kupcu, ki bo livarno ohranil kot celoto, pri čemer želijo, da bo imel kupec izdelan načrt vsaj za petletno obdobje, pri čemer bo ta zagotavljal obstoj Mariborske livarne Maribor.

Kar pa sindikat najbolj zanima je, ali bo potencialni kupec ohranil okoli 360 trenutnih delovnih mest

V sindikatu napovedali protest

Pri tem so Sindikati Podravja prejeli številna anonimna pisma, ki med drugim kot potencialnega kupca navajajo nepremičninskega mogotca Aleksandra Jereba, ki si med drugim lasti podjetje Kompas Shop. Pri tem naj bi bilo vpleteno tudi kidričevsko podjetje Talum.

»Baje da bi naj Talum kupil livarno in jo naj bi potem temu gospodu naprej prodal. Gospod pri tem nima namena obdržati delovnih mest in razvijati gospodarsko družbo v pravem omenu besede, ampak ima svoje namene za svoj lastni žep,« je prepričan Mesarič.

Ker si takšnega lastništva ne želijo, so v sindikatu napovedali protest.

»Mi nismo brezzobi tiger, imamo vzvode, ki jih bomo uporabili. Ne bomo stavkali papirnato in z nekimi transparenti, ampak vam odkrito povem, da se bomo skupaj z zaposlenimi zaprli v livarno,« je danes napovedal Mesarič.

Protest bi tako lahko izvedli že v roku nekaj dni, če ne bodo s strani Družbe za upravljanje terjatev bank prejeli več informacij o prodaji.

Delavce livarne je strah pred prihodnostjo

Da bodo podprli tistega kupca, ki bo ohranil delovna mesta in z dolgoročno vizijo glede Mariborske livarne Maribor, poudarja tudi Drago Lešnik, predsednik sindikata Mariborske livarne Maribor

»Delavce je zelo strah, kaj se bo zgodilo, eni so zaposleni že 30 ali 40 let in nam res ni vseeno za njih. Mi dobro poslujemo, plačujemo dajatve, nikjer nismo v izgubi. Nismo pred stečajem ali kaj podobnega. V tem je težava, da nas bi kupil kdo, ki bi nato podjetje zaprl,« pa poudarja Lešnik.

Pri tem v Sindikatih Podravja zaključujejo, da želijo, da Družba za upravljanje terjatev bank razkrije kupca.

»Nas bodo morali upoštevati, ker smo predstavniki delavcev in delavci nam stoodstotno zaupajo. Za obstoj podjetja in Maribora kot takega,« še pravi Mesarič.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)

SUPER ! ZAPRITE SE SKUPAJ Z JANŠO ,PAHORJEM, CERARJEM IN OSTALIMI VODILNIMI POLITIKI 30 .LET ,KI SO UNIČILI LIVARNO .

gostja (nepreverjen)

ljubljanski pokrajini ni bila štajerska nikoli všeč, vsled tega je potrebno nujno vzpostaviti štajersko pokrajino !

In reply to by Melkijar (nepreverjen)

Starejše novice