Del mariborski svetnikov se je danes s podpisom izjave zavezal ničelni toleranci do vsakršne vrste nasilja.

Nekaj mestnih svetnikov Mestne občine Maribor je danes stopilo skupaj in v javni izjavi predstavilo stališče do ničelne tolerance nasilja.

Kot pojasnjuje najmlajši izmed svetnikov Matic Matjašič, »kot politiki, kot najvišji predstavniki našega mesta, kot občani in kot ljudje imamo odgovornost in dolžnost, da opozarjamo na družbene norme in dogajanje v družbi.«

V ta namen je skupina svetnikov pripravila izjavo o neodobravanju vsakršnega nasilja, ki so jo v podpis poslali vsem svetnikom in svetnicam Mestne občine Maribor.

V izjavi je zapisano: »Izjavljam, da kot mestna svetnica oziroma mestni svetnik spoštujem mednarodne pogodbe in konvencije, zakonodajo Republike Slovenije ter splošne družbene norme o nasilju in da bom v skladu s tem pri opravljanju svoje funkcije kot tudi v zasebnem življenju ravnal in si prizadeval za ničelno toleranco do vsakršne vrste nasilja.«

V stranki Mladih Zelene Evrope pa so izjavo še zaostrili in dopolnili ter jo bodo poslali v predložišče.

Izjavo je podpisalo že več kot 20 svetnikov

Kot so pojasnili mariborski svetniki, je izjavo do sedaj podpisalo več kot 20 svetnikov, vendar pričakujejo, da bo izjavo podpisala in podprla večina mestnega sveta.

Nekateri izmed njih pa so izjavo tudi vrnili, med njimi tudi podžupan.

Kot pojasnjuje Matjašič: »Namen te izjave je zelo jasen, obsoditi vsakršno nasilje v našem okolju in tudi jasno povedati, kaj je nasilje, kaj je fizično nasilje. Večkrat se zgodi, da se sploh pri politikih dejanja nasilja spregledajo in minimalizirajo oziroma prekategorizirajo v afero, incident ali celo spodrsljaj.«

Kot še dodaja Matjašič, je jasno, da jih je k tej potezi spodbudilo nasilno dejanje mariborskega župana Saše Arsenoviča nad mladoletnikom.

In poudarja, da ob tem dejanju ne gre več za ugibanja, ampak za dejanje fizičnega nasilja, ki ga je župan tudi jasno in javno priznal.

Pred stavbo mestne občine so Arsenoviču pokazali rdeč karton

Mariborskemu županu so svetniki danes večkrat pokazali rdeč karton.

»Zato ker smo Maribor, nogometno mesto, mu danes izrekamo rdeči karton, ki pomeni izključitev iz mestnega sveta,« je bil oster Miha Recek.

Kot je poudaril tudi svetnik Primož Juhar, »župan si zasluži rdeči karton, dovolj je rumenih kartonov. Dobil je več kot dva rumena kartona, torej si zasluži rdeči karton, kar pomeni izključitev iz igre.«

»Če se na eni osnovni šoli v Mestni občini Maribor zgodi takšen incident, jaz mislim, da je takšen učitelj ali delavec na šoli v trenutku suspendiran, umaknjen iz delovnega mesta, kot prvič. Drugič pa v šolstvu ne more delati,« še poudarja Juhart.

Predsednik mariborskega odbora SDS Dejan Kaloh pa je jasen, in pravi »Maribor je univerzitetno mesto, moja soproga je podpredsednica upravnega odbora, dejansko so v univerzi bili zgroženi. To ni neko balkansko selo.«

Nasilje je treba jasno obsoditi

Svetniki so pozvali vse organizacije in institucije, politike in tudi bodočo novo vlado in mandatarja, da županovo nasilje jasno obsodijo.

Kot pojasnjuje Matjašič, se je do sedaj odzval le Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, vendar verjamejo, da se bodo odzvali tudi številni drugi.

Kriminalistična preiskava še poteka

Kot so še sporočili iz Policijske uprave Maribor, so policisti v nedeljo, 17. aprila 2022, zaradi dogodka, ki se je zgodil tisti večer, na zapisnik sprejeli ustno kazensko ovadbo oziroma predlog za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahka telesna poškodba.

»Ker kriminalistična preiskava kaznivega dejanja še traja in tudi iz razloga, ker je v dejanje kot oškodovanec vpleten otrok, ki spada v posebej zaščiteno kategorijo oseb, vam več informacij za zdaj ne moremo nuditi,« dodajajo.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Pazi!, Kaloh žali ves Balkan, od koder je pravzaprav prilezel ... in povzdiguje soprogo, hm, doktorico ruske književnosti, pazi Natalio ... kratkovidno in maloumno ... milo rečeno ...

Surfeiter (nepreverjen)

Miha Recek je odkril toplo vodo in izjavil, da je Maribor nogometno mesto ... morda zate primitivni Mihec, zame je Maribor mesto heroj, univerzitetno mesto, mesto meščanskih izbobražencev in vedno mesto napredka ... s teboj, onim glupim pujsom debelim in ostalimi zalizanci v Mariboru ne bo in ne more biti napredka ...

Haja (nepreverjen)

Pri nas je toleranca samo do vandalizma in uničevanja tuje lastnine. Namesto, da bi mulca še doma malo bolj trdno prijeli, bo sedaj še šmrkavec heroj! Tako vzgajamo naše otroke.

Surfeiter (nepreverjen)

Poglejte vendar fotografijo teh oblečenih za na pašnik koze past in se vprašajte ... če bi potreboval strokovno pomoč katerega od njih, ali bi ga najel in mu storitev plačal? Ali kdo od njih za svoje znanje sploh lahko izda račun?

Rola (nepreverjen)

Me veseli da si tudi ti to opazil. Pozabil si napisat da so Zagorci. V tem primeru bi močno užalil Zagorce.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Vsi pravi častni in pošteni Zagorci so tukaj in vedno izzvzeti ... ali pazi na fotografiji so dobesedno fsi Zagorci ... čisto Fsi ...

In reply to by Rola (nepreverjen)

666 (nepreverjen)

BI SE ENKRAT LAHKO NEKJE DOBILA PA BOŠ MI POL REKO ZAGORC JE TO IN ONO IMAŠ JAJČKA TI SEME SMRDLJIVO

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Seveda lahko ... pridi jutri pred južno tribuno!

In reply to by 666 (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Strašni so tile svetniki, ko se vsi oblačijo na boljšaku. Še tega ne vedo, da obleka dela človeka. PODN.

janban

Pa kje so se našli ti idioti? Matjašiča pa je vsak dan več, počasi mu bodo morali nabit obroče, v nasprotnem ga bo razneslo.Hvala bogu, da teh ksihti v naslednjem mandatu ne bom gledal več.

Melkijar (nepreverjen)

Igra SDS in POVEZANIH KRIMINALCEV ,ki so izgubili stolčke v parlamentu in želijo skozi kletna vrata v občino .

Zarko (nepreverjen)

Obleke so na boljšem kupili?

Upam si trditi, da se v vsakem bosanskem selu lepše uredijo.

Leka (nepreverjen)

Mariborčani ne dovolimo ,da neka pivska skupina,ki se prodaja za toplo pivo in vola žali našega DEMOKRATICNO IZVOLJENEGA župana in spodbuja sovraštvo do tistih ,ki smo se tako odločili.

Leka (nepreverjen)

Način izražanja svetnikov ni skladen z zakonodajo ,kar bi morali svetniki vedeti . Naj si zakonodajo preberejo za šankom .

andrej 57 (nepreverjen)

Kakšna skupinica... jagodni izbor debilov in licemerjev.

Mestjanar (nepreverjen)

Uffff, kako globokoumni komentarji zgornjih 13 "umazanih", očitno "akademska" avantgarda MB. Navadni brezjajčni gobcači, skriti v zavetju anonimnosti, tukaj zlivate svojo žvepleno gnojnico do drugače mislečih. Vaš "proti argument" pa njihov videz, oblačila. Dvomim pa, da bi se kateri od vas upal postaviti na nasprotno stran Ul. heroja Staneta 1 in omenjeni gručici artikulirati tukaj zapisano greznico žaljivih besed. Se je pa Kaloh res malce zarekel, ko je namesto vas, uporabil besedo selo. Pa neposrečeno in izven konteksta izgovarjanje na svojo, karierno zelo uspešno ženo ddr. Natalio Kaloh Vid. In ja, Surf..., poleg ruske, je še prej doktorirala tudi iz angl. književnosti. Na tvojem mestu pa bi si jaz, ob takih žalitvah njegove žene, nadel "železno" obleko, ker, ko te Dejan dobi, te zdrobi! Pa takrat brez boksarski rokavic, ki jih sicer uporablja.

Surfeiter (nepreverjen)

Dejana sem v ringu mlatil kot otroka ... in dobesedno in preneseno ... in kje vidiš žalitve? Jaz jih vidim v omaloževanju Balkana, polotoka na katerem živimo ... jebi ga, to je naš rojstni kraj (govorim o večini Slovenije), čeprav je meja Balkana Sava (za ozaveščene), morda za vas Hrvate Una, za Avstrijce Drava in za ostale zapadnjake Salzburg ... torej z imenovanjem MB-a kot balkansko selo je Kaloh svoji ženi in sebi pljunil v faco in ne jaz ... ljudje, ki mesto v katerem živijo in delajo, so mestni svetniki in ga imenujejo balkansko selo (lahko bi rekel tirolsko selo in bi bilo isto) enostavno na takih položajih nimajo kaj iskati ...

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

pohorskisvizec

Dr.surf. Balkan se začne za A na postaji južne glavne železniške postaje na Dunaju!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

In your dreams Svizni, in your dreams ... slabo poznaš razmere ... Dunaj je za "pravoverne" Avstrijce sicer prestolnica, a vendar podn ...

In reply to by pohorskisvizec

Mestjanar (nepreverjen)

Tudi zate se je zgodovina pričela pisati šele v 20 st., kar velja za vse pravoverne, ta rdeče. To famozno balkansko predalčkanje, si je zaradi svoje nevednosti omislil Prus, Johann August Zeune, kontroverzni "geograf" in izdelovalec reliefni globusov, ki je po gorskem masivu v Bolgariji (Balkan), poimenoval kar celoten polotok, ki gravitira na Jadransko, Jonsko, Sredozemsko in Črno morje. Njegove nebuloze so negirai tudi njegovi sonarodnjaki (Ritter, Wagner, Fischer, Newbigin, Penck), saj je bil v zn. literaturi, tiskani do poznega 18 st. to Illyrische Halbinsel (Ilirski polotok). Izraz Balkanski polotok je bil sinonim za evropski del Turčije in političnih meja nekdanjih provinc Otomanskega cesarstva. Uporabo izraza je v začetku 20 st. najbolj zagrabil Srb, J. Cvijić, s politično utemeljitvijo kot afirmacijo srbskega nacionalizma na celotnem ozemlju Južnih Slovanov. Toliko, na hitrco. Skratka, potrudi se in se dovoli pravilno podučiti, zato prebrskaj bogato in merodajno svetovno zg. gradivo, na široko pa se izogni "opankarski" in njej podobni "novokomponovani istoriji".

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pohorskisvizec

Počakati da policija opravi preiskavo in potem bomo videli!

pohorskisvizec

Matjašič je lepo pridobil na kilogramih!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice