Slika je simbolična.
Na Štajerskem se je zgodila nova tragedija. Deklica, ki je bila tarča zasmehovanja, si je sodila sama.

Po poročanju Slovenskih novic je na Štajerskem prišlo do nove tragedije. Deklica, ki naj bi bila tarča zasmehovanja sošolcev, se je pod težo najstniškega nasilja zlomila in storila samomor.

Kot poročajo Slovenske novice, je bilo vodstvo ene od osnovnih šol na Štajerskem konec tedna obveščeno, da si je njihova učenka vzela življenje.

Vodstvo šole je ob tem globoko pretreseno.

Je vzrok smrti deklice bilo medvrstniško nasilje?

Kot je dejal ravnatelj, naj bi vzrok smrti deklice bil samomor, vendar pa poudarja, da je vsak samomor posledica zapletenega delovanja različnih dejavnikov, zato so vsa namigovanja o vedenju, kaj naj bi bil vzrok za tragedijo, popolnoma neupravičena, še poročajo Slovenske novice.

Poročajo tudi, da ravnatelj prav tako poudarja, da se samomor ni zgodil v šoli, niti ni bilo zaznati obračunavanja med mladostniki, vendar priznava da v šoli po epidemiji zaznavajo povečano medvrstniško nasilje.

Po neuradnih informacijah Slovenskih novic naj bi bila šestošolka že dlje časa tarča medvrstniškega nasilja, ki jo je pripeljalo do roba. Zakaj nihče ni ukrepal pravočasno, pa še ni znano.

Kje poiskati pomoč?

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Po potrebi bo predpisal zdravljenje, napotil k specialistu - kliničnemu psihologu ali psihiatru - ali na druge oblike pomoči.

Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na:

  • dežurnega zdravnika,
  • dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,
  • reševalno službo - 112 - ali
  • urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani - 01 475 06 70.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski:

  • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 - vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj.
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 - 24 ur na dan, vsak dan. Klic je brezplačen.
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 - od ponedeljka do petka med 12. in 22. uro; ob sobotah, nedeljah in praznikih med 18. in 22. uro.
  • Tom telefon za otroke in mladostnike 116 111 - vsak dan med 12. in 20. uro. Klic je brezplačen.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Templer (nepreverjen)

Ta ravnatel ki je dal to izjavo se naj malo zamisli in odstopi iz tega položaja saj očitno ni sposoben nadzirati dogajanja na šoli.

Heh (nepreverjen)

Ja, niso krive te smeti od otrok, ki jih starši ne znajo vzgojiti oz se otroci verjetno zgledujejo po obnašanju staršev doma, ampak so krivi vsi drugi.

In reply to by Templer (nepreverjen)

Matejko (nepreverjen)

Po neuradnih informacijah Slovenskih novic naj bi bila šestošolka že dlje časa tarča medvrstniškega nasilja, ki jo je pripeljalo do roba. Zakaj na CSD in šoli niso ukrepali pravočasno ?

igiigi72 (nepreverjen)

sam sem stars treh otrok, in sem res pretresen, vedno so krivi starsi za vzgojo.. za medvrstnisko obracunavanje ter zaljenje pa je potem kriva sola sploh ce se to dogaja v njej, in se strinjam da bi morali
odreagirati, vendar vem iz lastnih iskusenj da uciteljice/ucitelji si raje zatisnejo oci, sploh ce je otrok kaksne znane osebe... in tako ostane pri tem..
zal se morajo dogajati taksne tragedije..
:(

sa (nepreverjen)

Kje pa se to zgodilo?

Tajna tajna (nepreverjen)

Ma ja ravnatelj ni vedel in ni bilo zaznati...jooj kako mi je to znano...vse šole so iste...samo da se operejo krivde...sramota...kolikokrat sem obiskala ravnatelja, da bi naredil red na šoli zaradi zbadanja...pa nikoli ni nič ukrepal...sicer pa kako bo ukrepal, če so učitelji isti...tudi ti učence zbadajo...ko pa pride evo do takšnega konca pa nihče nič ne ve, nihče nič ni sumil...bla bla bla....sramota

Papaštrumpf (nepreverjen)

Zopet ista zgodba, premožni, pa nepremožni, premožni imajo oblečeno firme, nepremožni pa nkd, c&a...starši ??!!
Kar mačka rodi, miši lovi.... zelo stari pregovor.. PREVEČ JE ZANIČEVANJA, to je lahko že rahlo rasisem ali?

Salafist (nepreverjen)

Dogajalo se je na: OŠ Primož Trubar, Laško.
UČENKA JE BILA ŽRTEV ALBANSKIH UČENCEV!!!! TO PA SE NIKJER NE OMENI!!

SLO (nepreverjen)

Če je to res se to da z lahkoto rešit. Gamad izpisat iz šole in jih poslat nazaj v njihovo rodno vukojebino! Opažam, da so ti čudaki 100 let za civilizacijo pa jim je potrebno postričt tiste njihove peruti. Delujejo vedno v skupinah saj po karakterju nule.

In reply to by Salafist (nepreverjen)

Fargo (nepreverjen)

Tudi nikjer se ne omenja, da naj bi bila ta šestošolka iz OŠ v Laškem, ki je naredila samomor Rusinja. O tem ne smejo pisat.

In reply to by Salafist (nepreverjen)

gestapo (nepreverjen)

Porocanje o samomorih je pri nas prepovedano.

Ajgor (nepreverjen)

Ko bo Šfukelj spet grozil s stavko se spomnite teh "preobremenjenih" učiteljev in ravnateljev, ki obračajo glave stran ob nasilju na šolah.

Surfeiter (nepreverjen)

Ne razumem najbolj ... zakaj je glavni krivec ravnatelj? Mar ne bi starši (vsaj jaz bi) reševali teh zadev s policijo in drugimi organi? Takoj, neposredno in konkretno? Kaj naredimo odrasli, ko nas nekdo žali, izsiljuje in pretepa? Sigurno ne iščemo nekega "ravnatelja", temveč policijo in posledično sodišče ... ravnatelj ima mediatorsko vlogo, ki v takem primeru nima kaj iskati ...

lalii (nepreverjen)

Nočejo reševat. Ravnatelj naj bi naredil red. Obstajajo redke izjeme, to so tisti, ki so nastopili položaj na novo in ki niso napredovali počasi do položaja v 30. letih. Malce težko se je potem zameriti nekomu, s katerim sta si bila 20 let kolega na isti ravni. Problem je tudi isti kader- od začetka do penzije se valjajo na isti šoli. Vsake 5 let menjava, pa bo bolje in tudi ravnatelji nastavljeni novi, ne pa eden iz kolektiva

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

lalii (nepreverjen)

mi smo tudi doživljali bulling s strani štirih sošolcev, Slovencev sicer , dveh hokejistov, ostala dva tudi športnika. Razredničarka je bila obveščena, tudi že prej se je vedelo, kaj se dogaja, pa niso ukrepali. V slučajnem srečanju je znanka možu omenila naslije v našem razredu in sicer 3 mesece pred tem, preden je otrok povedal doma! H sreči je g. policist Blaž s PP Radov. ukrepal in nas rešil in mu bom večno hvaležna.

Smarty (nepreverjen)

Za mladoletnike je odgovorna šola v času njihove fizične prisotnosti na šoli. Medvrstniškemu nasilju bi se morali sistematično posvečati od začetka šolanja dalje. Odgovornost je na ravnatelju in učiteljih.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice