Direktorice muzeja Aleksandra Berberih Slana in Rok Kajzer (vir: Muzej narodne osvoboditve Maribor).
Maribor se ponaša s številnimi znamenitostmi, med njimi je tudi trafika ob Starem mostu, ki je bila prenovljena v muzej. Bogato zgodovino v sebi skriva tudi druga trafika, tista ob robu mestnega parka. V njej bo zaživel najmanjši medijski muzej na svetu.

Leta 2019 je novo podobo in namen dobila znamenita trafika pri Starem mostu. Zgrajena je bila v 20. letih 20. stoletja, na njej pa je naslikan Turek, ki s pročelja že stoletje opazuje politične in gospodarske spremembe v mestu.

V trafiki je danes najmanjši slovenski muzej, prodajalna spominkov, čitalnica in kulturno-informacijski center.

Oživili bodo še en dragocen mozaik zgodovine v Mariboru

Iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor so sporočili, da so 9. maja od Mestne občine Maribor prevzeli v upravljanje tudi trafiko v mestnem parku. 

»Trafika bo še letos obnovljena, program pa bo ustvarjala lokalna skupnost s pomočjo novo ustanovljenega Kulturnega društva za ohranjanje starih trafik, ki ga vodi predsednik Rok Kajzer,« so zapisali. 

Direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana je za Mariborinfo povedala, da bo v trafiko, ko bo obnovljena, umeščen najmanjši medijski muzej na svetu, ki bo pripovedoval zgodbo o mariborskem medijskem prostoru. 

Predstavljena celotna zgodovina medijev pri nas

Berberih Slana razlaga, da bo v muzeju predstavljena celotna zgodovina medijev na Slovenskem. Poudarek bo predvsem na najstarejšem še izhajajočem satiričnem listu Toti list.

»Še bolj pomemben del bo vključevanje lokalne skupnosti,« pravi direktorica. 

K sodelovanju bodo namreč povabili društva, šole, vrtce, nevladne organizacije, oziroma »kogarkoli, ki bo imel dobro idejo in jo bo želel izvesti v ali ob tej trafiki.« Pri tem lahko gre za razstave, izobraževanja, predavanja, manjše koncerte in druge zanimive prireditve. 

V poletnih mesecih v trafiko na sladoled

Ob muzejskem, kulturnem in izobraževalnem programu bo trafika živela tudi kot vsaka običajna trafika. Pred vstopom v park bo mogoče tam kupiti časopis. »Načrtujemo, da se bo dalo dobiti tudi kavo in kakšno pijačo, poleti sladoled,« pravi Berberih Slana. 

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor si želijo predvsem, da bo trafika aktivna v topli polovici leta, ko je park najbolj živahen. Obiskovalci bodo se v trafiki tako lahko »podružili, poigrali, videli kakšne programe, kupili časopis ali v miru popili kavo.«

Pred odprtjem medijskega muzeja bodo trafiko obnovili

Trafika naj bi bila obnovljena letos do jeseni. Kot pojasnjuje direktorica, obnova ne bo zahtevna, saj je občina kot lastnica stavbo dobro vzdrževala, tako da je trafika v dobrem stanju. Seveda pa je treba trafiko prilagoditi novemu namenu. 

Za to bo poskrbel Marko Novak, ki je bil najzaslužnejši tudi za obnovo trafike pri Starem mostu. Kot pravi Berberih Slana se je »ljubitelj kulturne dediščine in starih trafik ponudil, da bo tudi tokrat v svoji režiji poskrbel za obnovo te trafike.« 

»Maribor je lahko srečen, da ima takšne ljubitelje dediščine,« dodaja. 

Direktorica je izpostavila, da bosta v projekt ob Novaku tudi tokrat vključeni Zora Jurič in Jerneja Ferlič. Trojica je skupaj sodelovala že pri obnovi znamenite trafike pri Starem mostu.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leteče podgana (nepreverjen)

V trafiki ob parku boš lahko dobil tudi ola-gumije muzejske vrednosti (že davno odvržene)

Surfeiter (nepreverjen)

Kaj, ko bi mi namesto teh Zagorcev (Ferlić, Jurić) kdaj regrutitali koga, ki bi kaj zaslužil in ne samo s tujim kurcem (davkoplačevalskim denarjem) po koprivah tako neusmiljeno udrihal ...

pohorskisvizec

Dr surf nasmejiš me pa še vedno. Upam, da bo bivša trafika zaživela.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Starejše novice