Foto: Mediaspeed
Po drami župana Saše Arsenoviča je sedaj na plano prišel še incident v mariborskem mestnem svetu. Svetnik Stojan Auer naj bi fizično in verbalno obračunal z mestno svetnico Zdenko Križanič.

Le nekaj dni je minilo od dneva, ko so mariborski mestni svetniki stopili skupaj in v luči dogodka, v katerem je mariborski župan Saša Arsenovič v bližini teniških igrišč Branik napadel 13-letnega fanta in ga ob tem lažje telesno poškodoval, javno predstavili izjavo, ki obsoja vsakršno obliko nasilja.

A je sedaj na plano prišel nov incident, v katerega sta vključena dva mestna svetnika. Kot je prvi poročal Večer, naj bi po novembrski seji mestnega sveta v Izumu Stojan Auer tako fizično kot verbalno napadel mestno svetnico Zdenko Križanič.

Domnevni incident zabeležen tudi v zapisniku

Na domnevni incident je prvi, četudi ne poimensko, opozoril mestni svetnik Igor Jurišič iz Stranke mladih - Zelenih Evrope. 

Ta je v odzivu za javnost zapisal, da bi morali imeti ničelno toleranco do nasilja tudi takrat, ko se je po zaključku 27. redne seje mestnega sveta zgodil incident, v katerem je bila s strani mestnega svetnika verbalno in fizično napadena mestna svetnica. To naj bi bilo tudi dokumentirano v zapisniku seje.

»Glede na to, da je na 28. redni seji mestnega sveta na ta incident opozoril predstavnik druge svetniške skupine, sem njemu oziroma njim prepustil nadaljnje korake, med katerimi sem tudi pričakoval, da bodo dotičnega mestnega svetnika zaprosili, da sprejme ustrezno odločitev,« poudarja Jurišič.

Na incident je na seji opozoril svetnik Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev.

»Kot ste verjetno vsi opazili, se je na zadnjih sejah mestnega sveta kultura dialoga spustila na najnižjo raven. S strani posameznih mestnih svetnikov smo bili deležni verbalnega nasilja, neokusnih opazk, nestrpnosti in nasploh sovražnega govora. Še bolj grozljivo je, da smo bili nedolgo nazaj priča incidentu, ko se je verbalno nasilje prevesilo v fizično nasilje, celo nasilje nad ženskami,« je med drugim zapisano v zapisniku seje. 

Auer napad na Zdenko Križanič zanika

Kot poroča Večer, naj bi prišlo do napada na mestno svetnico Zdenko Križanič s strani drugega mestnega svetnika, in sicer Stojana Auerja, ki pa napad zanika.

Ta je na svojem Facebook profilu sprva zapisal, da mestni svet predstavlja hram demokracije in političnega diskurza v lokalni skupnosti, pri čemer so večkrat mnenja deljena.

»Vendar je pravica in dolžnost vsakega svetnika, da zastopa svoja stališča in občane, ki so ga izvolili, medtem ko je naloga predsedujočega seji, da ohranja kulturni nivo diskurza in omeji motnje drugih svetnikov, ki poskušajo preprečiti konstruktivno razpravo,« poudarja Auer.

Pri tem je izpostavil prav Zdenko Križanič, ki naj bi po njegovem mnenju na sejah mestnega sveta onemogočala njihovo konstruktivno izvajanje.

»Svetnica Liste kolesarjev in pešcev Zdenka Križanič je praktično na vsaki seji posegala v razprave večinoma opozicijskih svetnikov predvsem v trenutkih objektivnih in konstruktivnih kritik z namenom, da bi razpravljavcem preprečila njihovo kritično izvajanje do odločitev mestne uprave in koalicije v mestnem svetu,« nadaljuje mestni svetnik Auer.

»Narava političnega dela pogosto vročekrvna«

Pri tem Auer nadaljuje, da župan Arsenovič svetnice ni nikoli opozoril, da naj z motnjami preneha. 

»Predmetnega dne je svetnica tekom celotne seje posegala v besedo opozicijskim svetnikom, govorila čeznje in jim onemogočala demokratično razpravo. V luči manka reakcije župana, čeprav mu to nalaga poslovnik, sem svetnico ob koncu seje opozoril, da naj s takšnimi motnjami v prihodnje preneha

V zanosu demokratične razprave je bilo moje izvajanje morebiti pospremljeno s povišanim tonom in bi bilo lahko podano mirneje, vendar je narava političnega dela pogosto vročekrvna in polna barvitih besednih izvajanj, na kar so politiki navajeni in morajo biti navajeni,« meni Stojan Auer.

Auer poudarja, da gre za izmišljene navedbe

Stojan Auer zavrača namigovanja, da je med njim in Zdenko Križanič prišlo do fizičnega stika oziroma incidenta. Pri tem se je obregnil tudi ob dejstvo, da se o domnevnem dogodku govori šele sedaj.

»Kot smo lahko videli v primeru, kjer je prišlo do dejanskega fizičnega nasilja pri Teniškem klubu Branik, je to prijavljeno nemudoma, da lahko organi pregona strokovno opravijo svoje delo, še posebej je prijava neizogibna, ko je prisotnih toliko prič.

Do tega v tem primeru ni prišlo, saj gre za popolnoma neresnične in izmišljene navedbe, s katerimi se želi odvrniti pozornost od dejanskega nasilja te mestne uprave in tistih, ki jim to omogočajo,« poudarja Auer.

Pri tem je napovedal, da bodo vse navedbe sedaj preučili pravniki, ki bodo v primeru kakršnega koli zaznavanja znakov kaznivih dejanj, zoper kršitelje sprožili ustrezne postopke.

»Da bo svetnica, ki zlorablja fizično nasilje nad mladino za promocijo lastnih in županovih interesov, odkolesarila iz mestnega sveta, pa bodo lahko poskrbeli volivci,« svoj zapis zaključuje Auer.

Po mnenju Zdenke Križanič se tema zlorablja za določene namene

Zdenka Križanič incidenta ne želi dodatno komentirati.

»Ne bi se več izpostavljala, saj se tema po več kot pol leta na pobudo svetnika mladih, Jurišiča, zlorablja za ne vem kakšne namene, po drugi strani pa se gospod Auer spreneveda in jo sprevrača v politično obračunavanje,« je za Mariborinfo povedala Križanič.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Ta vroča zagorska kri ... Zagorac Stojan Auer napadel Zagorko Zdenko Križanić ... kdaj mi boste verjeli?

Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Zdenke Križanič ima IQ enak številu špic na svojemu biciklu.

RR (nepreverjen)

Vključite nevladne organizacije

nikorett (nepreverjen)

ker ste pač vsi na funkcijah idioti na kubik. smrt vsem vam!

Pajcek (nepreverjen)

Kdo ji je ukradel sedež z bicikla ?

Tommmmmy (nepreverjen)

Madonca. pol leta ste rabili, da to poveste:) Smešno vse skupaj. Enako ko v Ameriki, ko traja 10 let, da se nekdo spomni, da mu je bila storjena krivica. Takoj se prijjavi! Ne pa po pol leta. Očitno že ni bilo tako hudo.

pohorskisvizec

Je policija obveščena. Ga je ovadila gospa?

Starejše novice