Slika je simbolična.
Maribor bo kmalu pridobil nov Pasji park z vsebino. Park bo nadzorovan in usmerjen s strani strokovnjakov, tam pa bo tudi kopališče za pse.

Zavod Prav Za Vse v Mariboru pripravljajo pasji park z vsebino. Ta bo nastal na Limbuškem nabrežju, nad Drava centrom.

Površina pasjega parka bo merila okoli 4500 kvadratnih metrov.

Najprej sodelovali z občino, nato v najem vzeli privatno zemljišče

Kot je za Mariborinfo pojasnil Matjaž Kotnik, prokurist in ustanovitelj Zavoda Prav Za Vse, so skupaj z občino že začeli s projektom pasjega parka v Bohovi.

Ta bi se raztezal na štirih hektarjih površine, vendar se je projekt ustavil.

»Na začetku so bili izredno zainteresirani, ko smo dali poslovni načrt. Potem pa se je župan odločil, da je še čas za to, da ne bi zdaj to naredili prioritetno, da naj še počakam,« za Mariborinfo pravi Kotnik.

Ker niso želeli dolgo čakati, so v najem vzeli zasebno zemljišče na Limbuškem nabrežju, ki ga bodo ogradili in v njem uredili pasji park.

»Zdaj to delamo to v sodelovanju z dobrim sosedskim odnosom z Drava centrom, z Borutom Rojsom,« pojasnjuje Kotnik in dodaja: »V prihodnosti bi radi tam tudi imeli kakšne živali za 'cartanje,' da bi naredili kot kakšen živalski vrtec.« 

Kaj vse bo v zasebnem pasjem parku?

Park z vsebino bo namenjen izteku in igri psov ter njihovi socializaciji.

»V parku bo tudi dnevno varstvo psov, to pomeni, da bomo tudi sami šli po kužke, če jih kdo ne bo mogel pripeljati in jih tudi dostavili nazaj do doma,« še pojasnjuje Kotnik.

Prav tako pa bo tam tudi center za ovčarjenje, kjer se bodo psi učili paše ovc.

»Imeli bomo deset svojih ovčk. Učenje pa bo seveda potekalo pod strokovnim nadzorom Sheepdog centra Ovčarska, ki so profesionalci na tem področju in bodo dvakrat tedensko prišli k nam,« je razložil Kotnik.

V prihodnosti si želijo, da bi izvajali tudi pasja šola.

Na voljo bo tudi kopališče za pse

Psi v pasjem parku se bodo lahko ob vročih temperaturah tudi prijetno ohladili, saj bo na voljo tudi kopališče za pse.

»Kopališče bo v Dravi in bo namenjeno velikim in malim psom, vendar samo za 'čofotanje',« pojasnjuje Kotnik in dodaja, da bodo tam zaradi varnosti en del ogradili.

»Pse se bo na povodcu vodilo na kopališče in se jih tam spustilo. Bosta pa največ dva psa v tem prostoru, da se ohladita, da se naigrata in potem se zamenjata,« še razlaga.

Kot poudarja, si ne smejo privoščiti, da bi med psi prišlo do kakršnegakoli pasjega prepira.

Psi bodo ves čas pod nadzorom, za lastnike na voljo tudi predavanja

Kot še poudarja Kotnik, si pasjega parka brez nadzora ne morejo privoščiti in niti ne želijo imeti.

»Naši člani imajo izpite za oskrbnike živali, potem imamo certificirane inštruktorje za vzgojo živali in tudi veterinarskega tehnika, ki bo skrbel za nadzor nad zdravjem,« razlaga Kotnik. 

V parku bo tako naenkrat prisotnih med štiri in šest ustrezno usposobljenih ljudi. Za lastnike psov pa bodo organizirali tudi predavanja.

Kot pojasnjuje Kotnik, so za izvedbo predavanj v dogovoru z veterinarsko upravo, s policijo, z lovsko zvezo in s kinološko zvezo.

»Ker osnovno bistvo je izobraževanje ljudi, kako z živalmi ravnati v urbanem okolju in v naravi, zakaj je pomembno vezati pse, zakaj je pomembno pobirati kakce, zakaj je pomembno biti prijazen do soseda, zakaj je pomembno, da pes v stanovanju ne laja,« pojasnjuje Kotnik.

Park bo odprt vsak dan, cena se razlikuje od storitve

Pasji park z vsebino bo odprt vsak dan, predvidoma od 6. ure zjutraj do 22. ali 23. ure zvečer.

Glede točne cene se v zavodu še niso dogovorili, vendar pa bo odvisna od storitve.

»Tu se bomo potem pogovarjali o letni članarini, o dnevnem varstvu za pse, o ceni prevoza, o ceni za ovčarjenje,« razlaga Kotnik.

Pri dnevnem varstvu pa bodo preverjali tudi veterinarske knjižice psov.

»Vsaj prvič bo potrebno pokazati izkaznico, da je pes cepljen, da je čipiran. Vse bo po predpisih. Ko bomo imeli potrdila, da je s psom vse okej, ga bomo potem tudi sprejeli. To je dve minutki administracije,« je jasen Kotnik. 

Otvoritev že konec junija

V zavodu načrtujejo, da pasji park do konca junija odprejo v fazi, da lahko ponudijo vsaj tri dejavnosti, in sicer kopališče, dnevno varstvo in igrala.

Čeprav Kotnik poudarja, da igrala ne bodo ravno 'agility', pa zagotavlja, da bodo zasnovana tako, da bo pes fizično in miselno vpet v delo.

»Potem pa je tu ekipa mladih sodelavcev, ki so polni idej in bomo sproti dodajali, upoštevali tudi želje lastnikov psov, predloge. Mislimo narediti en tak center dobre volje,« še razlaga.

Kot pojasnjuje, so vse skupaj začeli z idejo, da bi domovi za starejše vozili ljudi k njim, kjer bi lahko starejši aktivno preživljali čas in bili z živalmi.

»Ne da bi kaj delali, ampak da bi se malo 'pocartali' z živalmi, da bi se malo počutili zaželene v družbi in dobrodošli nekje,« razlaga Kotnik in dodaja, da bi želeli, da se tudi otroci naučijo, kako se približati živali in kako poteka njihovo hranjenje.

»Radi bi en tak medgeneracijski center naredili, da bi podrli tabuje, da dokažemo ljudem, kako so živali čudovita bitja in ti vračajo to, kar jim daješ,« za konec dodaja Kotnik.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Opa, ta pa bo MOM prehitel po desni! Samo, da ne gradi gradove v oblakih!

Zarko (nepreverjen)

A ni super, da bomo imeli vec pasjih parkov? Mislim, da ni vazno, kdo prehiteva koga.

In reply to by pohorskisvizec

Heh (nepreverjen)

Me zanima, koliko časa bo preteklo preden bodo dali posebno pravilo, da ne sprejemajo pitbullov za socializiranje in na površine brez povodcev, tako kot v večini takih parkov.

Surfeiter (nepreverjen)

Čofotanje pesof v Dravi? In kaj pravijo na to večni in nesporni vladarji Drave - oni klošarji, ki sebe imenujejo ribiči? Jok, brate, odpade!

Starejše novice