V veljavo je danes stopil zakon o istospolni partnerski zvezi, ki istospolnim omogoča poroko. Led bosta prebili dve partnerki iz Maribora, ki bosta s poroko zapečatili njuno zvezo.

Slovenija je z novim zakonom o istospolni partnerski zvezi postala 11. država Evropske unije, ki je uzakonila poroko istospolnih partnerjev. Četudi je zakon o istospolni partnerski zvezi začel veljati že 24. maja lani, bo v rabo stopil šele danes. Dve pogumni partnerki sta se tako ravno na današnji dan s poročnim žigom odločili zapečatiti njuno razmerje in to ravno v Mariboru. Z obredom bosta partnerki stopili v uradno imenovano partnersko zvezo.

Posvojitev še naprej ne bo mogoče

2. člen zakona o partnerski zvezi pravi, da je partnerska zveza življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki ima na vseh pravnih področjih enake pravne posledice kot jih ima zakonska zveza. Izraz registrirana istospolna partnerska skupnost je star termin, ki se preoblikuje v partnersko zvezo. Zakon prinaša iste pravice in dolžnosti kot jih imata zakonca in zunajzakonska partnerja, a z nekaj izjemami. Pravici posvojitve otrok in oploditev z biomedicinsko pomočjo bosta istospolnim partnerjem, ki bodo stopili v partnersko zvezo, še zmeraj odrečeni. Bo pa tako imenovani socialni starš dolžan preživljati mladoletnega otroka svojega partnerja, razen če bo za to poskrbel kateri od bioloških staršev. 

Na upravni enoti ponosni, da bodo prvi v državi prebili led

Kakor je povedala načelnica Upravne enote Maribor Ksenija Klampfer, »smo na Upravni enoti zelo veseli in ponosni, da bo prva istospolna poroka ravno pri nas, namreč menimo, da je to pomemben korak na poti k enakopravni in vključujoči družbi«. Na upravni enoti Maribor so doslej zabeležili 40 registriranih istospolnih partnerskih skupnosti, na območju celotne Slovenije pa jih je nekaj čez 130.

Pravi, da je zanimanja za istospolne poroke vedno več, a novih rezervacij še niso potrdili. Sam obred sklenitve partnerske zveze po potekal na enako svečan način kot vse poroke doslej. Par si lahko v skladu z zakonom o osebnem imenu spremeni tudi priimek.

Iz »partnerske skupnosti« avtomatsko v »partnersko zvezo«

»Vse tiste istospolne partnerje, ki imajo registrirano partnersko skupnost še po starem zakonu o istospolni partnerski skupnosti, bomo v roku 15 dni od uveljavitve novega zakona povabili, da se oglasijo pri nas na upravni enoti in lahko podajo izjavo o preoblikovanju partnerske skupnosti v partnersko zvezo,« obljublja Klampferjeva.

A četudi se stranke z registrirano partnersko skupnostjo na Upravni enoti Maribor ne bodo oglasile, se bo naziv »partnerska skupnost« v roku šestih mesecev avtomatsko preimenovala v »partnersko zvezo«, če se partnerja ali partnerki s slednjim seveda strinjata.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Goodhelp

Dober dan vsem, moje ime je Gisela iz Nemčije. Rada bi se zahvalila velikemu dr. Okpa, da mi je pomagal in obnovil moj pokvarjen zakon, nikoli nisem verjela, da bi lahko spet dobila moža, potem ko sva se ločila že 2 leti in sem bila poskušal sem na vse načine, da bi ga dobil nazaj, kar mi je velikokrat spodletelo in sem se odločil, da ne bom več poskusil, vendar šele, dokler nisem naletel, kako je ta veliki Človek po imenu Dr Okpa nekomu obnovil razpadli zakon, ki je trajal 7 let, in bil sem presenečen, ker je bil moj komaj 2 leti . Morala sem mu torej poskusiti, če mi lahko tudi pomaga, kar je storil s svojimi močmi, in če na kratko povem, zdaj imam moža doma in živiva srečno skupaj kot še nikoli. Dr. Okpa želim ceniti in priporočati vsem, ki potrebujejo pomoč na katerem koli področju svojega zakonskega ali partnerskega življenja, in zagotavljam vam, da bo dr. Okpa obnovil in prinesel enotnost v vaš pokvarjen dom. Lahko ga kontaktirate po e-pošti: [email protected] ali pokličete na +27653527813.

Najlepša hvala, dr Okpa.

Starejše novice