Velika in Mala Polana sta bili danes v okviru svetovnega tekmovanja v urejenosti krajev Cvetoče skupnosti pod drobnogledom sodnikov iz Kanade, ZDA in Madžarske. Spomladi so zasadili kar šest tisoč cvetlic, ki pa jih je konec maja povsem uničila toča.

Ocenjevalci iz Kanade, ZDA in Madžarske so si danes zelo podrobno ogledovali Veliko Polano in preverjali, ali izpolnjuje 120 natančno določenih meril mednarodne organizacije Cvetoče skupnosti.

»Če kraj izpolnjuje vseh 120 meril, ki jih preverjamo in gre za zelo majhne podrobnosti, je tak kraj pravzaprav lahko popoln,« je povedala ocenjevalka iz Kanade Susan Ellis.

V Veliki Polani so ocenjevalce poskusili navdušiti tudi prekmurskim pozvačinom, ki je nekdaj vabil svate na poroko, tokrat je ocenjevalce popeljal po vasi. 

Napredno, trajnostno in ljubko

Pri svetovnem tekmovanju ne gre le za cvetje, temveč za celovito urejenost kraja, okoljsko ozaveščenost, kulturno dediščino in skrb za ustrezno krajinsko arhitekturo.

»Skupnost tukaj razmišlja zelo napredno, je trajnostna in res zelo ljubka. Ne skrbi le za svoje prebivalce, ampak je v marsičem pravzaprav vodilna v tem delu Slovenije,« je prve vstise strnil ocenjevalec iz ZDA Alex Pearl.

Kraj so uredili zaradi sebe in ne za ocenjevalce

Velika Polana je že dvakrat postala najlepši izletniški kraj v Sloveniji in se tudi zato uvrstila na svetovno tekmovanje. A župan pravi, da kraja niso uredili zaradi tekmovanja, temveč zaradi krajanov.

»Jaz sem v začetku ocenjevalcem povedal, da jih pač moram razočarati, kajti tega nismo delali zaradi njih. Po začudenem pogledu sem jim povedal, da smo to delali zaradi sebe, ker radi živimo v lepem in urejenem kraju, so pa kdajkoli dobrodošli, da nas obiščejo,« je povedal župan Velike Polane Damijan Jaklin.

Toča uničila 6000 zasajenih cvetlic

V zadnjem času sicer sreča ni bila na strani Velike Polane. Na tekmovanje so se prijavili že pred dvema letoma, a je bilo zaradi covida-19 prestavljeno. Pred mesecem dni pa je pri njih klestila toča.

»Na žalost nam je konec maja zagodla toča. Na področju cele občine smo posadili čez šest tisoč različnih cvetlic in so bile nekako vse uničene,« pravi župan Jaklin.

In kako kaže Veliki in Mali Polani?

»Možnosti za zmago so ena proti šest. Je to dobro? To ni slabo,« pravi ocenjevalec iz ZDA Alex Pearl.

V kategoriji, kjer tekmuje Velika Polana, je namreč skupno šest manjših krajev iz celega sveta.

»Da je ta kraj prišel tako daleč je ogromna zasluga za občino, tukajšnja podjetja in zagotovo za ljudi,« je dodala Kanadčanka Susan Ellis.

Kako uspešna je bila na tekmovanju Velika Polana bo znano na svečani podelitvi priznanj oktobra letos v Kanadi.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mestjanar (nepreverjen)

Uuuuf, Damijan! Bonton ti je šibka stran. Šmarjokl? Ni čudno, da so te ocenjevalci debelo gledali ob tvoji "dobrodošlici", ki si jim jo izrekel. No, vsekakor pa ti je uspelo pridnim krajanom narediti medvedjo uslugo. Le kako uspeva takšnim osebkom na tako pomembne družbene funkcije? Pa oprosti, no, nič osebnega! Ampak, izjava je samouničujoča. Res škoda, pa tako so se trudili. Najprej je marljive krajane skoraj onemogočila toča, potem pa jih v "zemljo zabije" njihov župan.

Surfeiter (nepreverjen)

... in potem so šli žret in pit na račun krajanov, tudi tistih, ki jih to ne zanima ... ocenjevalci iz Canade in ZDA? Kdo plača te osebke? Župan? Malo morgen!

mbbobi (nepreverjen)

LOL, Američani nas ocenjujejo. Tam se pokajo in pikajo kar sredi dneva.

. (nepreverjen)

smo po njihov standardih zaostali mocvarniki

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice