Slika je simbolična.
30 inšpektorjev je opravilo kar 121 pregledov bencinskih servisov, od tega 47 na avtocestah.

Inšpekcijski nadzor Tržnega inšpektorata Republike Slovenije nad zaračunavanjem in prodajo goriv je po navalu na bencinske servise pokazal, da so imeli težave predvsem manjši servisi po državi.

Primerjava treh zaporednih koncev tedna je pokazala, da je bila zadnji konec tedna povprečna dobavljena količina pri vseh distributerjih za 60 odstotkov večja.

Na servisih ugotovili velika odstopanja v prodaji glede na povprečno prodajo

Nadzor so začeli opravljati v ponedeljek, potem ko so se prejšnji konec tedna zaradi odločitve vlade, da s torkom znova uvede delno regulacijo cen pogonskih goriv, potrošniki množično odpravili na bencinske servise in je zato ponekod zmanjkalo goriva.

Od ponedeljka pa do torka so po besedah glavne tržne inšpektorice Andreje But opravili 188 pregledov.

Kot je povedala inšpektorica, so ugotovili velika odstopanja v prodaji glede na povprečno prodajo. Kot primer je opisala dogajanje na dveh manjših črpalkah.

Na prvi povprečna dnevna prodaja znaša 7000 litrov dizelskega goriva, v nedeljo so ga prodali 23.600 litrov. Dobava na tej črpalki običajno poteka na nekaj dni, v nedeljo se je odvila dvakrat.

Na drugem manjšem servisu povprečna prodaja znaša 3000 litrov, v nedeljo pa je dosegla kar 30.000 litrov.

Osredotočili so se predvsem na bencinske servise po državi

V ponedeljek je 30 inšpektorjev opravilo 121 pregledov, od tega 47 na avtocestah.

»Tu smo ugotovili, da večjih težav s pomanjkanjem goriva ni bilo,« je povedala Butova in dodala, da šest servisov od 121 pregledanih ni imelo zalog bencina in dizla, trije pa zaradi pomanjkanja niso obratovali.

Ker na avtocestah niso zaznali večjih težav, so se v torek osredotočili na servise po državi. 27 inšpektorjev je opravilo 67 pregledov, 34 servisov ni imelo na zalogi ali bencina ali dizla, sedem jih ni imelo goriva, štirje pa niso obratovali.

Inšpektorji ugotovili le eno nepravilnost

Inšpektorji so ugotovili eno nepravilnost zaradi nespoštovanja z uredbo določene cene. Gre za zavezanca, pri katerem so takšno kršitev že obravnavali v preteklosti.

Proti njemu teče prekrškovni postopek. Ker odločba še ni bila vročena, Butova ni želela povedati več.

Glede pritožb potrošnikov, da so nekateri lahko gorivo točili kljub temu, da so bile ročke prekrite z napisom, da ni več goriva, je pojasnila, da mora v rezervoarjih ostati nekaj goriva zaradi smeti in vode. Pri večjih lahko ta znaša tudi 1000 litrov, zato so nekateri lahko še točili gorivo, čeprav ga ne bi smeli.

»Imeli so tudi primer, ko je prodajalec po nižji ceni prodajal kakovostnejše dizelsko gorivo, da bi ugodil strankam,« je še povedala Butova.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Bla, bla, blaaa, blabka, bla, to je vse kar znate. Jaz osebno pa vam prinesem dokaze, da to ni res.

lopata1829041 (nepreverjen)

stavim, da niso fizično preverjali, če je gorivo, tam ko je pisalo, da ga ni...

Starejše novice