Vir: Facebook skupina Pasjeljubci - Živalko
Srce parajoča zgodba družine s štirimi otroki, ki na območju Posavja živi v revščini. Prostovoljci so se odzvali prošnji za hrano za živali in naleteli na grozno situacijo.

»Če lahko malo pomagamo s hrano za živali, so nas prosili. Da imajo na eni domačiji več živali in sami težko kupijo. Ob takih prošnjah se, če je le mogoče odzovemo, zato je šla takoj tja naša prostovoljka, sicer učiteljica. Zvečer kliče na robu joka, komaj govori: 'Tam je takšna stiska, pomoč potrebuje cela družina, ne samo živali,'« so zapisali v Facebook skupini Pasjeljubci - Živalko. 

Srce parajoča zgodba družine, ki živi v revščini, prihaja iz Posavja. 

Čeprav ti prostovoljci običajno pomagajo živalim, ne ljudem, so se odločili, da družina, na katero so naleteli, zagotovo spada med izjeme.

»Že prvi pogled, ko se po ovinkasti cesti in makadamu pripelješ na dvorišče, te presune, nekaj nedokončanih objektov, v enem od njih živi družina, ki ima štiri deklice, vse osnovna šola, najmanjša je končala prvi razred, najstarejša osmi,« so nadaljevali zgodbo. 

Vir: Facebook skupina Pasjeljubci - Živalko
Vir: Facebook skupina Pasjeljubci - Živalko

Okoli hiše približno 40 mačk

Prostovoljci so ob hiši našli tudi številne živali. Od kokoši, rac in psa, pa do mačk. Ocenjujejo, da je teh okoli 40. Pet samic, ki imajo vsaka po približno pet mladičev, tam pa je še kup mačjih samcev, ki niso kastrirani. 

Izpostavili so, da so skoraj vsi mladički bolni, imajo okužene oči, zato so ukrepali takoj, ker bi drugače v nekaj dneh oslepeli.

»Deklice prijetne, nežne, moram priznati tudi čiste in spodobno urejene, nas gledajo z nezaupanjem, ker jim bomo odpeljale mucke, eno redkih stvari, ki lepša njihova mlada življenja, ampak število muc, ki iz meseca v mesec raste, je žal neobvladljivo in nam ne ostane veliko izbire.

Obljubimo, da bomo mamice - po tem, ko jih bomo sterilizirali, vrnili in da bodo dobile nazaj tudi enega mladička,« so zapisali. 

Kaj pa starši?

Deklice v hiši živijo z obema staršema: 

»Mamica, sicer mlada ženska, je brez službe, od nekdaj ima težave z vidom, ima namreč tako visoko dioptrijo, da je skoraj slepa in kot takšna praktično nezaposljiva. Zaradi svojih težav ne vozi, do mesta je daleč, seveda obstajajo tudi invalidska podjetja, ampak glede na situacijo, polno hišo otrok in problem s prevozom, je iskanje službe zanjo precej utopično.

Oče živi v svojem svetu, nimam ne pravice in ne pristojnosti soditi, kaj ga je tja pripeljalo, ampak družina žal od njega nima dosti, seveda brez službe tudi on.«

Vir: Facebook skupina Pasjeljubci - Živalko

Pred leti jih je zaznamovala prometna nesreča

Družino je zaznamovala prometna nesreča, ki jo je pred leti povzročil oče. Povzročeno škodo mora kriti sam, od zavarovalnice je dobil odškodninski zahtevek za plačilo 18.000 evrov, do danes pa je znesek narasel na 25.000 evrov

Ker imajo kokoši, pridelujejo pa krompir, fižol in drugo zelenjavo, prostovoljci pravijo, da lačni niso.

»Mati s tresočo roko kaže položnice, kar 800 evorov znesejo zadnje mesece, ker plačuje še obrok kredita, s katerim je kupila družini nujno potreben pralni stoj in nekaj drugih potrebščin,« je nadalje zapisano.

Vir: Facebook skupina Pasjeljubci - Živalko

V mrzlih zimskih nočeh jih zebe

Neizolirano in nedograjeno hišo grejejo z eno samo pečjo, kar je v mrzlih zimskih nočeh premalo. 

Prostovoljci so izpostavili, da deklice nimajo niti pisalne mize, v eni sobi bivajo tri od štirih.

»Zasmilijo se mi, ker nimajo niti osnovnega in še nikoli niso imele novih šolskih potrebščin, obljubim, da bomo pomagali. Mamica s strahom zre v novo šolsko leto, učbenike dobijo sofinancirane, ampak potrebno je kupiti delovne zvezke za štiri otroke, kar pa ni mačji kašelj, da o obleki, čevljih in ostalemu ne govorimo.«

Vir: Facebook skupina Pasjeljubci - Živalko

Kako lahko pomagate?

Prostovoljci prosijo, če bi družini kdo lahko odstopil čista in uporabna oblačila. Veseli bodo higienskih potrebščin, kot so prašek, milo in šampon. Računalnik sicer imajo, ampak če ima kdo kakšnega, ki ga ne potrebuje več, jim bo zagotovo prišel prav. 

Potrebujejo tudi pribor in gospodinjske potrebščine in posteljnino.

»Kontakta družine ne bomo dali nikomur, gre za otroke v stiski in najmanj kar potrebujejo, da si jih hodi kdo ogledovati kot cirkuške opice – nihče ni rad reven in one niso tiste, ki so si same izbrale takšno življenje.  Gre tudi za varstvo osebnih podatkov,« so izpostavili prostovoljci. 

Pomagati jim žeijo tudi pri plačilu zapadlih položnic, nakupu delovnih zvezkov in drugih šoklskih potrebščin ter opreme za hišo. 

Denar bodo zbirali do 10. julija.

Če želite pomagati družini v veliki stiski, lahko prispevek nakažete na račun:

Društvo Živalko
Bohoričeva 5a
1000 Ljubljana 

SI56 020100263644317
KODA PLAČILA: CHAR
BIC:  LJBASI2X
NAMEN: DEKLICE 4

Več podrobnosti in celotno zgodbo lahko preberete na tej povezavi.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kluu (nepreverjen)

Škoda.. Žal mi je otrok..ajbolj revni pa vedno največ otrok za čimvišjo socialno podporo. Starši pa še sebe niso sposobni preživljat...

punanis (nepreverjen)

a zdaj je pa število otrok odvisno kakšen status imas?kaj vas pa tiča briga

In reply to by kluu (nepreverjen)

Ddt (nepreverjen)

Ubogi otroci. Starša verjetno nimata 4 otrok zaradi socialnih prejemkov, ker glede na zgodbo nista tako "zvita".

ana bell (nepreverjen)

Otroci so res ubogi; ampak starši pa katastrofa. Kaj res morejo imeti v teh časih 4 otroke ter en kup živali. Na koncu pa mama ni sposobna za v službo, a noge pa je znala držat narazen? Pa dajte no, meni se ne smilita starša, ampak samo otroci. Položnice pa moremo plačevat vsi. Eni pač imajo nekaj v glavi, da imajo enega ali dva otroka v teh časih in ne 4 in to enega za drugim.

Blooozer (nepreverjen)

Pa ne več živali kot otrok...

In reply to by ana bell (nepreverjen)

Shvashta (nepreverjen)

ana bell, s polno ritjo je lepo obsojati druge, a ne? Danes si lahko družina z lepimi prihodki, jutri pa ostaneš brez vsega. Zapomni si to.

In reply to by ana bell (nepreverjen)

Mbb (nepreverjen)

Iz tega izhaja,da je dobrota sirota .Kaj jim bo 40 mačk ?

Legionar (nepreverjen)

Pri donacijah denarja imamo slabe izkušnje in prevare. Lahko mu podarimo oblačila in opremo na poštno ležeče tako ga ne bo nihče obiskoval na domu .

Starejše novice