Slika je simbolična (foto: Bobo).
V Sindikatu občinskih redarjev Slovenije menijo, da je »pogrom« nad redarjem, ki je prejšnji teden v Šiški v Ljubljani pri opravljanju nalog zbil kolesarja na tla, popolnoma neupravičen in izrazito pretiran.

Sindikat občinskih redarjev Slovenije v izjavi za javnost opozarja, da zaznavajo povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad občinskimi redarji.

Kot so zapisali, iz javnih posnetkov incidenta med kolesarjem in državljanom jasno izhaja, da je bil 22. junija, ko je do incidenta prišlo, na nalogi samo eden občinski redar, kar po njihovem mnenju ni ustrezno.

Bi bilo drugače, če bi bila dva redarja?

»V tem primeru se je potrdilo to, na kar sindikat nenehno opozarja, da se morajo naloge občinskega redarstva zaradi danih pooblastil za uporabo prisilnih sredstev in pravil stroke opravljati v patrulji vsaj dveh občinskih redarjev, kot priporoča in predpisuje policijska zakonodaja,« so zapisali v izjavi za medije.

Po njihovem mnenju 22. junija do uporabe sile ne bi prišlo, če bi takrat naloge opravljala dva občinska redarja, prepričani pa so tudi, da bi se postopek zaključil z vročitvijo plačilnega naloga zaradi kršitev javnega reda in miru ali pa do takšne reakcije državljana sploh nebi prišlo.

»Župan Ljubljane Zoran Janković stoji za redarjem, kar je edino pravilno in pohvalno,« so zapisali.

V sindikatu so se odzvali tudi na ponedeljkovo izjavo ministrstva za notranje zadeve, kjer so opozorili na sistemski problem pri ocenjevanju zakonitosti dela občinskih redarjev. 

V sindikatu so začudeni, da ministrstvo ni zaznalo drugega sistemskega problema, in sicer da občinsko redarstvo izvaja svoje naloge pod okriljem lokalne samouprave in posledično na državni ravni sodi pod ministrstvo za javno upravo, »kjer strokovno ne poznajo pravil stroke s področja policijske taktike, metodike in samoobrambe«.

Notranje ministrstvo, ki pravila stroke pozna, pa se z občinskim redarstvom po navedbah sindikata ukvarja na ravni raziskovalnih projektov. Posledično mnogokrat sindikat strokovno usmerja občinske radarje pri delu, kar je popolnoma nesprejemljivo, so zapisali.

Povečanje psihičnega in fizičnega nasilja nad redarji

V sindikatu zaznavajo tudi povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad občinskimi redarji. Ob tem so spomnili, da so na zagotavljanje varnosti občinskim redarjem javno opozarjali že pred letom dni, ko je do podobnega incidenta prišlo v Mariboru, vendar pa se do danes ni nič spremenilo.

V sindikatu poudarjajo še, da redarstvo strokovno sodi pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, od države pa pričakujejo, da odpravi ugotovljene dejavnike tveganja, ter redarje na naloge razporeja v patruljah po najmanj dva po pravilih stroke pri izvajanju pooblastil.

Prejšnji teden je po medijih zaokrožil posnetek incidenta med mestnim redarjem in kolesarjem, ki ga je redar v ljubljanski Šiški zbil na tla. Na incident so se v ponedeljek odzvali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so obsodili »vsakršno prekomerno in nesorazmerno uporabo sile, še zlasti prisilnih sredstev«.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Redar mora biti najprej človek . Ste pozabili kaj so počeli varnostniki v času korone ? To so taisti osebki brez izobrazbe in polni sami sebe .

Rola (nepreverjen)

pravi nadimek si si nadel. Le kaj so počeli varnostniki v času korone? Boljše vprašanje bi bilo kaj vse je narod počel v času korone? Enim ne gre v glavo, da se je včasih pač treba držati nekih pravil. Verjetno ti in tebi podobni vozite po mestu 100 na uro, telefonirate med vožnjo, niste zapasani,...
Izobrazba ni ravno veliki pokazatelj obnašanja človeka. Me pa zanima tvoja izobrazba.

In reply to by Legionar (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Varnostniki so (tisti ki so celo kaj delali in ne samo posedavali) opravljali svoje dolžnosti, medtem ko jih je narod žalil, pljuval, se znašal nad njimi, samo zato, ker raja ne razume kaj je zakon in kaj ni in dobi svoja zakonodajna znanja iz FB skupin istomislečih debilčkov?

In reply to by Legionar (nepreverjen)

666 (nepreverjen)

kaj šele bo kavbojci

. (nepreverjen)

retardiran redar ,ni na nivoju javne osebe
vsi forumi so enotni v tem

redarska_opica (nepreverjen)

če so opice redari pol ne more bit kaj pametnega od njih, to je se slabse od skifa, ki so itak ze tu vmes med cigani in narkomani, ti pa so se nizje

BOZIDAR (nepreverjen)

v MB točno opoldne varnostnik žalil stranke in poslovodje 911 je zakon

Starejše novice