Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Mariborčani so v okviru letošnjega participativnega proračuna podali 262 predlogov za izboljšanje mesta. Med drugim predlagajo prenovo stopnic na Kalvarijo, klop za mestnega lutkarja, plezališče pod Koroškim mostom in tudi koše, ki govorijo 'umazano'.

Mestna občina Maribor tudi letos v mestu izvaja participativni proračun, s pomočjo katerega lahko občani s predlogi in glasovanjem soodločajo o projektih, ki se bodo izvedli v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih.

Participativni proračun je namreč mehanizem, kjer občani sodelujejo pri odločanju o porabi manjšega dela finančnih sredstev iz proračunskega sklada občine. Mariborska občina bo tako za izvedbo projektov namenila milijon evrov.

Kot pravi Neva Pipan iz kabineta župana, želi občina z izvajanjem participativnega proračuna občane spodbuditi k aktivni participaciji, povezovanju in sodelovanju pri izbiri projektov in dvigu kakovosti bivanja.

Svoj predlog o porabi participativnega dela proračuna so lahko občani oddali od 19. maja do 27. junija. Mestna občina Maribor pa je do konca prijavnega roka prejela 262 projektnih predlogov.

Sledi pregled in vrednotenje predlogov

Komisija za participativni proračun, ki jo je imenoval župan, bo sedaj pregledala vse prejete predloge. 

Komisija bo preverila, ali so predlagani projekti v pristojnosti občine, se nanašajo na območje občine, so izvedljivi v predvidenem proračunskem obdobju, v skladu z zakonodajo in urbanističnimi akti, pa tudi, ali so že vključeni v obstoječi načrt investicij.

Če predlog ne ustreza vnaprej določenim kriterijem, bo izločen. Komisija bo na koncu vse predloge tudi ovrednotila.

Kako bi Mariborčani izboljšali mesto?

In kako bi Mariborčani izboljšali mesto? Občani so predlagali številne inovativne ideje, med njimi so na primer mala galerija na prostem v Betnavskem gozdu, delavnice na temo duševnega zdravja med občani in tudi številne poslikave na različnih mestnih površinah, na primer poslikave na fasadi vrtca Otona Župančiča, na silosih v Melju ali na površinah Osnovne šole Janka Padežnika

Med predlogi so še povečanje dostopnosti storitve sterilizacij mačk, fitnes na prostem v Stražunskem gozdu, prenova stopnic na Kalvarijo, klop ali mini oder za lutkarja Josipa Bračiča z Jurčičeve ulice in kolesarski pump track na Teznu. 

Mariborčani predlagajo tudi odstranjevanje sovražnih grafitov po mestu, nabavo in podarjanje mavričnih zastav institucijam, ureditev urbanega plezališča pod Koroškim mostom, in smetnjake, ki govorijo 'umazano'.

A pri tem predlogi naslavljajo tudi nekatere pomanjkljivosti, kot so ureditev občinskih parkov, dodatne klopi v parkih, postavitev več pitnikov, postavitev igral, tudi takšnih s trampolini, postavitev novih klopi ter uvedba pogostejše zelene luči na semaforju za pešce in kolesarje.

To je le nekaj že oddanih predlogov, ki po mnenju občank in občanov koristijo skupnosti Mestne občine Maribor

O tem, katerim projektom bodo namenjena proračunska sredstva, bodo občani odločali v začetku oktobra, natančneje med 1. in 16. oktobrom. Za izbrane projekte bodo lahko glasovali občani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, ki so dopolnili 15 let

Lani največ glasov za klavirski prehod za pešce

Spomnimo. V Mestni občini Maribor je v polnem teku izvajanje projektov, ki smo jih Mariborčani predlagali in izglasovali v sklopu preteklega participativnega proračuna. Lani je mariborska občina za izvedbo projektov namenila 500.000 evrov, izglasovanih je bilo 44 projektov. 

Izglasovani projekti so skupaj prejeli 1990 glasov. Za glasovanje se je registriralo 1731 občanov.

Največ glasov med vsemi projekti smo Mariborčani namenili klavirskemu prehodu za pešce pri Konservatoriju Maribor v Mladinski ulici, ki zaenkrat še ni izveden. 

V prvem letu je občina izvedla 17 od 44 projektov oziroma 38,6 odstotka projektov, ki so jih predlagali in izglasovali občani. Preostale bodo dokončali letos.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Upss (nepreverjen)

Največ glasov med vsemi projekti smo Mariborčani namenili klavirskemu prehodu za pešce pri Konservatoriju Maribor v Mladinski ulici, ki zaenkrat še ni izveden. ..... Mariborčani so končno spoznali za kar so vsi glasovali ? 90% Mariborčanov ne ve kje je Konservatorij
.

666 (nepreverjen)

za mavrične zastavice ne moreš verjet

Leka (nepreverjen)

Maribor je tak fejst nor .....kdo bo prvi župan ?

Nabijemté Naqrac (nepreverjen)

Polovica mariborcanov, ki zivi pod pragom revscine bo z veseljem financirala te homoseksualne zastavice namenjene za podajrjanje institucijam, ki jih ravnotako financirajo. Pa upam, da boste vsi v najvecjih mukah od ajca crknili, prekleti debili toplovodarski.

Neviden (nepreverjen)

Stražunskem gozdu????fitnes,ha,ha,ha kam bodo pa potem džankiji odšli,ha,ha,ha

Pigeon (nepreverjen)

V opozicijo.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Starejše novice