Slika je simbolična.
V UKC Maribor nameravajo posekati enajst dreves, ki rastejo v parku za ginekološko kliniko. Ker gre za edini večjo zeleno površino, zaposleni temu nasprotujejo. Park je namreč koristen tako za paciente, obiskovalce in zaposlene.

Za postavitev začasne covid bolnišnice naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor posekali enajst dreves, ki rastejo v manjšem parku za ginekološko kliniko.

Zaposleni so se obrnili na arboristko, ki je na vodstvo bolnišnice poslala strokovno mnenje. 

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pojasnjujejo, da točna lokacija za postavitev kontejnerske bolnišnice še ni določena. 

Pacientom trenutki v senci bukve pomenijo veliko

Zaposleni na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo so izrazili zaskrbljenost nad načrti vodstva, ki predvidevajo umeščanje covid bolnišnice na območje manjšega parka. Za namen postavitve kontejnerske bolnišnice naj bi se odstranilo večje število dreves rdečelistne bukve. 

»Park je koristen tako za paciente, obiskovalce in zaposlene. Izkušnje kažejo, da se pacienti s svojimi obiskovalci radi srečujejo na klopeh v parku in prepričani smo, da jim trenutki na svežem zraku, v senci bukve pomenijo veliko,« so zapisali zaposleni. 

Na pobudo zaposlenih je arboristka Tanja Grmovšek izvedla pregled stanja na terenu in na vodstvo naslovila svoje strokovno mnenje. 

Pristojne pozvala, da covid bolnišnico postavijo na drugi lokaciji

Abortistka je pristojne pozvala, naj parka ne uničijo, ampak naj na tem območju zasadijo še več dreves. 

Strokovnjakinja ocenjuje, da so odprte zelene površine v osrednjih delih Univerzitetnega kliničnega centra Maribor izjemnega pomena tako za bolnike, obiskovalce kot tudi številne zaposlene.

»Odrasla kvalitetna drevesa in odprte zelene površine na območju javnih zdravstvenih ustanov so izjemnega pomena in opravljajo številne pozitivne okoljske, zdravstvene, socialne in druge funkcije za bližnjo in širšo okolico,« je zapisala. 

Pristojnim predlaga, da proučijo umeščanje tako velikega objekta, kot je kontejnerska bolnišnica, na območje izven parka.

Predlaga umestitev v skrajno severno območje, kjer je sicer tudi skupina odraslih črnih borov. A kot navaja, bi bila njihova odstranitev manjšega pomena, kot če odstranijo drevesa iz parka pri ginekologiji.

Izstopa drevo rdečelistne bukve

Na območju parka se nahaja 11 dreves. Po že razvitih dimenzijah, habitusu krošnje in pojavnosti v prostoru na celotnem območju bolnišnice izstopa drevo rdečelistne bukve, zanimiva je tudi odrasla povešava himalajska cedra v njeni bližini in vitka omorika.

Iz ocene arboristke lahko razberemo, da je bila večina dreves sajenih v 60. letih prejšnjega stoletja, za drevo rdečelistne bukve pa obstaja sum da je nekoliko starejša. 

»Mogočna bukev, vitka omorika in linija brezovih dreves je v svoji odrasli dobi in v prostor že vračajo maksimalne okoljske koristi in opravljajo številne pozitivne funkcije, ki jih za bližnjo in širšo okolico lahko opravljajo drevesa, kot del zelene infrastrukture,« je zapisala. 

Vsa drevesa niso v idealnem stanju

Štiri breze imajo v krošnji prisotno polparazitsko cvetnico belo omelo, ki bi jo morali odstraniti. Nekatera mlajša drevesa po oceni arboristke potrebujejo določene vzdrževalne ukrepe. 

Kot pravi, večina mladih dreves ne bo nikoli prešla niti v fazo odraščanja. »Večina mladih dreves ima namreč poškodbe spodnjega dela debla, zaradi košnje trave z nitko in zaradi tega že stagnirajo v svoji rasti in razvoju, nekatera so tudi že odmrla,« pojasnjuje. 

UKC Maribor: Iščemo najbolj ugodno rešitev

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so za Mariborinfo povedali, da se intenzivno pripravljajo na morebitni novi covid val, ki ga lahko pričakujemo v jeseni. 

Zato zavzeto delajo na več področjih, med drugim iščejo prepotreben prostor, ki bo razbremenil hospitalni del bolnišnice, tako da programi ne bi stali ali odpadali, čemur smo bili priča med preteklo epidemijo covida.

»Na podlagi navedenega se je tudi rodila ideja o kontejnerski bolnišnici,« pojasnjujejo: »Z izvedbo kontejnerske bolnišnice smo sicer že zelo daleč, izdelani so idejni projekti, glede na mnenje infekcijske stroke in drugih strokovnjakov s tega področja je določena tudi že osnovna sestava, ni pa projekt dorečen povsem v celoti.«

Vodstvo bolnišnice dodaja, da lokacija še ni točno dorečena: »Iščemo najbolj ugodno rešitev, ki bi predstavljala predvsem najmanj škode za bolnišnico in hkrati največ koristi za bolnike.«

Pri odločitvi bo ključna predstavitev projekta na ministrstvu za zdravje, ki bo sprejelo dokončne odločitve v kakšni smeri, obsegu in časovnem okvirju se bodo ti realizirali. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CepiSeCepec (nepreverjen)

"covid bolnišnica" mater vam yebem fasisticno. Kje bo pa bolnisnica za ploske noge ??

Hejh (nepreverjen)

Dajte no, postavite dva sotora na vrh parking hise drevesa pa pustite na miru!!!!!

Upss (nepreverjen)

Država naj odkupi tiste podrtije okoli UKC in zgradijo bolnišnico kot to počnejo v LJ . Župan stopi v akcijo .

per (nepreverjen)

Kaj ima park in drevesa z lažnim Covidom ?Ta ki si je izmislil to posekati se naj čim prej oglasi na sprejemu tam čezprogo na psihiatriji in tam ostane .

Franc s Piramide

Če bi zaposleni dovolj delali, sploh ne bi imeli časa opazovati drevja.

gostja (nepreverjen)

Bodo zaradi covid bolnišnice posekali edini park v UKC Maribor? Pravilno, da zaposleni ne bodo razmišljali o sprehodu po parku !

In reply to by Franc s Piramide

Starejše novice