Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Občani, ki živijo med Gosposvetsko in Vrbansko cesto, so se združili v civilno iniciativo, v kateri opozarjajo na ignoriranje javnega interesa pri pripravi občinskega prostorskega načrta. Kot pravijo, nasprotujemo grobim posegom v življenjsko okolje.

Stanovalci, ki živijo med Gosposvetsko in Vrbansko cesto ob Vrbanskem platoju, so se združili v Civilno iniciativo RT-38. 

Kot so zapisali, v iniciativi nasprotujejo »lomastenju mestne oblasti po urbanih naseljih pod krinko občinskega prostorskega načrta in 'urbanističnega' urejanja okolja«. 

Prav tako nasprotujejo »ignoriranju javnega interesa in strokovnih urbanističnih zakonitosti zaradi želje po nerazumnem kopičenju zasebnega kapitala peščice izbrancev v škodo večine občank in občanov«.

Opozarjajo predvsem na dva posega, ki neposredno in negativno vplivata na bivalno okolje, in sicer na: 

  • rekreacijsko pot med rondojem Koroškega mostu in Vrbansko cesto,
  • 18-nadstropno stolpnico in garažno hišo ob samem rondoju.

Rekreativna pot tik ob naselju: Kot da bi si sprehajalci želeli ravno pogleda v spalnice

V sporočilu, ki so ga naslovili na predvsem na občane, mestne svetnike in tudi ministrstva, so zapisali, da so se razveselili objave mariborske občine, da lahko javnost sodeluje pri oblikovanju občinskega prostorskega načrta: »Prebivalci mesta smo se počutili poklicane, da preverimo svojo okolico in sodelujemo pri vsebinskem oblikovanju s ciljem dviga kakovosti bivanja v našem mestu.«

A kmalu se je izkazalo, da ni vse tako, kot so si predstavljali.

»Nekaj tednov pred objavo predloga občinskega prostorskega načrta so že prišli geodeti, ki so odmerjali traso neke nam do takrat neznane rekreativne poti - kar skozi naselje, tik ob hišah. Kot bi rekreativci in sprehajalci ob vseh naravnih danostih okoliških travnikov in gričevja želeli ravno pogleda v spalnice in vrtove okoliških hiš. 

Kmalu za tem pa je stanovalce na Njegoševi ulici na avtomobilih, parkiranih ob hišah, pričakal zataknjen listek za brisalcem, da je zdaj drugače, kot je bilo preteklih 30 let in da tam, pred svojimi hišami, kjer živijo vrsto let, pač ne morejo parkirati.«

»Nič hudega, smo rekli. Ostane nam še občinski prostorski načrt, kjer lahko podamo predloge,« so zapisali. 

V iniciativi so izpostavili, sodelovanje pri oblikovanju občinskega prostorskega načrta ni bilo lahko. Predvsem so jih zmotili, zelo kratki roki za oddajo pripomb.

V načrtu 18-nadstropna stolpnica: »Urbanistična atomska bomba«

Kot so zapisali, so ob pregledovanju občinskega prostorskega načrta nato naleteli na »pravo urbanistično atomsko bombo«. Le nekaj metrov od naselja je predvidena gradnja osemnajst nadstropne stolpnice z večnadstropno kletno garažno hišo.

»Brez razlage, vprašanja, seznanitve,« razlagajo v iniciativi: »Čisto po tihem, na poti čudovitega pogleda na Kalvarijo, ko se peljemo čez Koroški most, pred naseljem nizkih hiš, kjer ne smeš niti pomisliti na dvig ostrešja.«

V iniciativi menijo, da bi takšna megalomanska zgradba uničila predel Koroška vrata. 

»Kje je tukaj skrbnost in sledenje javnemu interesu, ki je nenazadnje z zakonom zapovedano? Kdaj so potekala pogajanja in kdaj sprejeli predlogi, strokovna mnenja, podlage, prometne in druge študije, za katere mi nismo vedeli in še vedno ne vemo?« sprašujejo občino.

V iniciativi ne bodo odnehali 

Kot so zapisali, tega sporočila ne naslavljajo na mestno oblast, ker so bile njihove pripombe na občinski prostorski načrt z lahkoto zavržene, saj so se zadeve, kot pravijo, »pritihotapile v občinski prostorski načrt z namenom, da bi se tam skrile«.

Pojasnjujejo, da se njihov predlog za spremembo občinskega prostorskega načrta ne upošteva in je le eden od 248 neupoštevanih pripomb. Izpostavljajo, da za to niso prejeli nobene obrazložitve, le povabilo, da svoje pripombe oddajo, ko se bo izdeloval občinski podrobni prostorski načrt.

Kot pravijo, to ni razlaga, ampak metanje peska v oči. 

»Mi pa se bomo borili dalje,« dodajajo v iniciativi. Že 23. avgusta bodo organizirali srečanje z Mestno četrtjo Koroška vrata v Razstavnem salonu Urban (Grajska 7) ob 17. uri.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Veste kje živi R. Snežić?

ovi (nepreverjen)

kolko vem v Bosni- al pa bi mu rad gledal v spalnico (in se kaj naučil ?;-))

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Lili12 (nepreverjen)

Če pa je v Bosni nezaželen, ven so ga vrgli, po domače

In reply to by ovi (nepreverjen)

pohorskisvizec

Ne vem Dr surf., kaj nisi več na morju(lavorju/pakleni)?

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Sem Svizni, sem na morju ... dotični živi na čistem robu vodovarstvenega območja za Fontano oz. Petrolovo črpalko ... je bolj jasno kam bi stanovalci 18 nadstropne stolpnice imeli pogled?

In reply to by pohorskisvizec

Hejh (nepreverjen)

Ce se dela ni ok, ko se ni delalo tudi ni ok.

Mestjanar (nepreverjen)

Prekleta zalega spolitiziranih krajinskih arh., ki umešča take tujke v urbano mestno okolje. Že most, namenjen za tranzitni promet, je dobesedno sredi mesta in je čista politična farsa takratnega župana Križmana. V mesto je speljal tranzit, ki sicer v NORMALNIH okoljih zaobide le ta. 100 % podpiram Civilno iniciativo RT-38. Če ne bo šlo zlepa, bo pa zgrda!

ovi (nepreverjen)

- kaj je mestjanar, boš opet hupo in kocke meto - pol pa zasilno pristal (če) v dolini Soče ?

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

janban

Če ti urbano naselje ne odgovarja, spizdi na deželo in delat.

In reply to by ovi (nepreverjen)

janban

Enih par lenuhov in nesposobnežev bi rado v Mariboru odločalo kaj se bo gradilo in kje.Da, vas vidim lenuhi, koliko vas je v tej civilni inciativi? Si zna kdo predstavljat ko gradijo stolpnico v New Yorku, da se pojavijo ti brezdelneži in lenuhi?

ovi (nepreverjen)

..boli - ;-) ...škilavost še ne pomeni,,, : -- o preljuba preproščina...( namenoa z 2 nima)

In reply to by janban

666 (nepreverjen)

AJDE SERONJA PRIDI 23 NA SESTANEK PA TO ZINI KAJ SE TU KURČIŠ

In reply to by janban

Snezic (nepreverjen)

Vse za pranje dnarja

totiborčan (nepreverjen)

Pa kaj zdaj vsak lahko nekaj protestira in zavira razvoj mesta? Karkoli se želi graditi, se najdejo pacienti, ki jim to ni po godu. Če ima nekdo bajto tam, si zdaj misli da je alfa in omega in da se okolica mora podrejati vsem njihovim željam. Mesto je živa stvar in se mora razvijati in širiti. Zato pa smo tam kjer smo, s svinjskimi farmami v mestu...

Lili12 (nepreverjen)

Mimogrede, svinjska farma je dokaz, da delajo občinski "arhitekti " za svoj, ne občinski interes. Oni bi kmetijsko zemljišče kupili, ne bi pa dovolili, da sedanji lastniki spremenijo namembnost. Pol pa naj bo kmetija, če je to v interesu občine. Ali?

In reply to by totiborčan (nepreverjen)

totiborčan (nepreverjen)

Občina je dala v novi občinski prostorski načrt spremembo namembnosti. Zatika se na Ministrstvu za kmetijstvo. Oni morajo odobriti spremembo. Tako da se človek vpraša, če tam mogoče kdo čaka na kakšno korist od te situacije.

In reply to by Lili12 (nepreverjen)

pohorskisvizec

Lili,pujski so prav simpatični,model,ki ima hišo nasproti, jih vidi iz dnevne sobe!

totiborčan (nepreverjen)

Mhm, sem se malo pogovarjal s temi stanovalci tam. So hoteli imeti nedeljsko kosilo na terasi. Ko je malo vetrič zapihal, jim je kar apetit minil. Ti ljudje zdaj trpijo to, čeprav niso ničesar krivi in ne morejo na nič vplivat. Kolateralna škoda...

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Ojoj, bogi so.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice