Kaj nas čaka jeseni? To je predlagala posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v primeru izrazitega poslabšanja epidemije covida-19 v jeseni v vzgoji in izobraževanju predlaga uvedbo obveznega samotestiranja v domačem okolju.

Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje s kartico zdravstvenega zavarovanja dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

Posvetovalna skupina, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je na sestanku v torek med drugim obravnavala strokovno mnenje o samotestiranju na koronavirus v vzgoji in izobraževanju, ki ga je pripravila delovna skupina za epidemiološko spremljanje in odzivanje, ki jo prav tako vodi Fafangel.

V posvetovalni skupini predlagajo, da se v primeru prvega scenarija širjenja epidemije covida-19 s pričetkom novega šolskega leta samotestiranje v domačem okolju v vzgoji in izobraževanju priporoči posameznikom s simptomi okužbe s koronavirusom in tistim, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno koronavirusno okužbo.

Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Gre za scenarij, ki je ob trenutnih epidemičnih razmerah že v veljavi.

Kdaj bi v veljavo stopil drugi scenarij?

V primeru drugega scenarija pa v posvetovalni skupini priporočajo, da se samotestiranje v vzgoji in izobraževanju na domu razširi na vse posameznike in naj se obvezno izvaja vsaj enkrat na teden.

Drugi scenarij bi v veljavo stopil v primeru naglega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javno-zdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Če bodo odločevalci priporočila posvetovalne skupine upoštevali, bo komplete za domače samotestiranje v obeh scenarijih s kartico zdravstvenega zavarovanja mogoče prevzeti v lekarnah.

Iz zapisnika skupine sicer ni jasno, ali se predlog nanaša zgolj na učence ali tudi na zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Člani posvetovalne skupine so se na sestanku seznanili tudi s strokovnim mnenjem delovne skupine za okoljske dejavnike in higieno. Kot je razvidno iz zapisnika, so v delovni skupini sprejeli priporočila za prezračevanje z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom.

Med drugim priporočajo prezračevanje z rednim odpiranjem oken. V šolskih prostorih tako priporočajo zračenje ob na stežaj odprtih oknih vsakih 20 minut v času ogrevalne sezone. V drugih obdobjih pa priporočajo, da so okna stalno odprta z upoštevanjem zunanjih dejavnikov. Ob tem so pripravili tudi priporočila za mehansko prezračevanje. 

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Vi se lepo jebi... te. Nas staršev več v drugi ne boste lagali in vsiljevali nečloveške in strupene maske. Otrok bo letos v primeru mask doma 1000x več kot preteklo leto. To ni učenje, to ni pouk, to je maltretiranje. Kdor se počuti ogrožen naj se cepi'jaz in moji otroki pa več mase nosili VEČ NE BODO NIKOLI V ŠOLI IN TRGOVINO'NIKOLI,, Prisežem, da nekdi bo nastradal v primeri prisile.

Gušo (nepreverjen)

Pazi da si na žnable ne stopiš

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Fantek "raje kot se igraš "pojdi malo še mamici po cecat'morda ti zraste pogum in možgančki'fantiček biš moral nekaj skoz življenje dati ne pa samo za kavčom čips žvekat in pir pit'baje,da je to vse kar vo betonari znate ,ha,ha,saj zato pa se tako bojite,ha,ha

In reply to by Gušo (nepreverjen)

Ajgor1 (nepreverjen)

Kaj jamrate. Prejšnji vladi ste se drli, da so fašisti, ker morajo vaši smrkavi sončki nosit maske in se testirat. Ste volili svobodo, ker so vam obljubljali laži....Vse bo enako jeseni kot pod prejšnjo vlado....sončkom paličice v nos pa maske na usteca....s tem, da lahko letos zraven še plešejo.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Melkijar (nepreverjen)

Testerji bi morali biti dostopni vsakomur ,ki ima plačano zdravstveno zavarovanje . Dovolj je 1 kom na osebo

pohorskisvizec

A zdaj pa nič ne koment.(lajate), (ko) bo to nova vlada predlagala?

Danvid (nepreverjen)

Samo naj omenijo maske v šoli pa so gotovi.Res.Čisto zares,Dovolj je nilo nategovanja naroda'kdor se počuti ogrožen se naj cepi s tem genetičnim nekoristnim zvarkom 'ostale pustite na miru ,ker bo Slovenija gorela.In ja Čisto prav dam uporabniku"neviden'popolnoma prav je napisal,šola in maske ne gre skupaj,raje doma kot v šoli maltretiranje ,ki ne bo nikoli doseglo uspeha z masko.

Ajgor1 (nepreverjen)

Kaj je koristen ali nekoristen zvarek bodo presojali pametnejši od tebe. Razlika pod novo vlado bo le ta, da boste zdaj s palčkami v nosu in maskami še plesali.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pravi strokovnjaki so odkrili, da je cepivo proti Omikronu BA 4 in 5 popolnoma brez efekta. Pa to vidi vsak, ki je pametnejši od opice. Zbolevajo v veliki večini cepljeni.

In reply to by Ajgor1 (nepreverjen)

Lojtra (nepreverjen)

Ajgor1, res morajo biti koristni zvarki, z 9 strani dolgimi stranskimi, EMA vam lansira stranske že 2.leti..Že prej nismo nosili mask, se testirali in ne cepili, prav tako ne šoloobvezna otroka. Vsi nimamo upognjene hrbtenice, kot eni in imamo napram drugim še jajca in ZKP. Pa tako, kot je Golob prišel bo tudi odfrčal, ker ste malo v zmoti, da smo isti, kot J.J podporniki.

In reply to by Ajgor1 (nepreverjen)

pohorskisvizec

Kaj se repenčiš Danvid?

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Lojtra (nepreverjen)

Pozabite, na maske, testiranja in pikanja. Če smo preživel ti 2.leti brez mask, testov kaj šele pikanja, bomo tudi naprej. Korona verniki, vi pa zaradi mene lahko nosite skafandre in se vsak dan pikajte, ostale pustite na miru. Če po 3.letih niste skapirali, da je vse del plana iz Davosa,bo vam pa jasno počasi jeseni, pozimi in v letu 2023. Inflacija, podražitve, energetika, globalno segrevanje, izgovori na vojno itd. Globalisti vas imajo radi, poslušajte jih, samo daleč vas ne bodo pripeljali. Aja, kdor pa je mislil,.da je Golob kaj boljši pri tem, kot J.J.je bil lepo naivno zaveden. Oba delata po ukazu in agendi, ni bz Poklukar dal svojega podpisa za leto 2023.

sommelier (nepreverjen)

Žalostno je, da ti in tebi podobni v dveh letih in pol niste opazili virusa. Kaj živite nekje v vukojebini, da še nobeden ni zbolel? Zagotovo si desno usmerjen - zablojen.

In reply to by Lojtra (nepreverjen)

Lojtra (nepreverjen)

sommelier, očitno si ti silosar. Ne nismo"opazili" zanimivo, kaj, glede na to kako smrtonosen je virus?! 🤦🤣. Sem prebolel gripo s vsemi simptomi covida in me je bolj zdelalo, kot to, da pošljejo bolnišnice domov po 3-5 dneh obolele s covidom. Ti pa imaš pomešane pojme, ker kolikor je meni znano, so desno usmerjeni bili bolj naklonjeni za cepljene. No ti pa si levo usmerjen, naiven in prestrašen. Drugače,pa sem neopredeljen. Se ne deli.Delite se samo zblojeni. Strah in naivnost sta tvoji, ne moji.

In reply to by sommelier (nepreverjen)

Lojtra (nepreverjen)

Sommelier, če ti po 3.letih ni jasno nič, ti tudi naprej ne bo, dokler se te ne dotakne. In ni žalostno, da ga nismo opazili,žalostno je,da ste eni tako hudo naivno prestrašeni. Po tvoje bi že morali biti eni najmanj 5x prekopani.

In reply to by sommelier (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Naj odloči stroka, ne pa politika.

Lojtra (nepreverjen)

Frap, katera stroka? Taista in prodana, katera je na koncu dejala, da je delala po nareku vlade?

FRAP (nepreverjen)

Ja, res ostaja to odprto vprašanje. Kljub temu pa pričakujem neko poštenost v tem smislu.

In reply to by Lojtra (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice