Foto: bralka Mariborinfo
Bralka Mariborinfo je pred dnevi opozorila na veliko divje odlagališče na Studencih. »Čim prej je treba nekaj ukreniti, saj je novonastala deponija prava eko bomba,« pravi. Kaj odgovarja občina?

Na uredništvo Mariborinfo se je pred dnevi obrnila bralka, ki je zgrožena nad velikim odlagališčem odpadkov, ki kazi izgled na Studencih. 

»Na lokaciji krožišče Valvasorjeva – Sokolska na Studencih se je pojavilo divje odlagališče, ki se z veliko hitrostjo širi in je že prava deponija ter že oddaja neznosen smrad, saj je med odloženim tudi hrana, ki so jo načeli črvi, muhe …« je opozorila.

Priložila je tudi fotografije, iz katerih je razvidno, kaj vse so nepridipravi odložili na zelenico ob krožišču.

Foto: bralka Mariborinfo
Foto: bralka Mariborinfo

Ljudje odlagajo odpadke poleg zabojnika

Na neodgovorno odlaganje odpadkov je opozoril tudi občan na portalu Izboljšajmo Maribor, na katerem je občanom omogočena oddaja pobud, vprašanj in drugih ugotovitev, ki se nanašajo na življenje v mestu.

»To smetišče obstaja že kar nekaj let, razlog za njegov trajni obstoj pa je prisotnost zabojnikov za odlaganje rabljenih ali odpadnih surovin,« je zapisal. Kot navaja občan, sta bila na tej lokaciji najprej dva zabojnika za zbiranje rabljenih oblačil. Kmalu po postavitvi so začeli ljudje odlagati odpadna oblačila kar na tla poleg zbiralnikov. 

Zabojnika za oblačila so nato odstranili, na je bil isto lokacijo nato postavljen zabojnik za odlaganje odpadne električne in elektronske opreme. »In se je tako nadaljevalo odmetavanje najrazličnejših smeti poleg tega zabojnika,« je zapisal. 

Občan mariborski občini zato predlaga odstranitev smeti in zabojnika za odlaganje odpadne električne in elektronske opreme. 

Odpadke bodo odstranili

Javni holding Maribor je na vprašanja Mariborinfo odgovoril, da so s primerom seznanjeni in ga že inšpektorat za okolje in prostor rešuje. Odpadki so namreč odloženi na zemljišču v lasti države.

»Takoj, ko dobimo dovoljenje za odstranitev (odločbo) bomo odpadke odstranili,« so zapisali.

Holding ob tem poudarja, da so takšna ravnanja nesprejemljiva in »so posledica neodgovornega, brezbrižnega ravnanja posameznikov. Takšna onesnaženja okolja predstavljajo nevarnost za okolje samo in ljudi v neposredni okolici ter kazijo naše mesto.«

Primere tovrstnih razsežnosti obravnavajo tri- do petkrat letno, manjša divja odlagališča pa odstranjujejo tudi do stokrat letno. 

Lokacija velikokrat obremenjena z nedovoljenim odlaganjem odpadkov

Tudi Mestna občina Maribor je na vprašanja Mariborinfo odgovorila, da zadevo že obravnava mariborska enota inšpektorata za okolje in prostor, ki so po spremembi zakonodaje edini pristojni za odrejanje odstranitev odpadkov iz zemljišč v zasebni lasti ali lasti države. 

»Lahko pa dodamo, da gre za lokacijo, ki je velikokrat obremenjena z nedovoljenim odlaganjem odpadkov, sploh do nedavnega, ko je na tej lokaciji stal kontejner za zbiranje elektronskih odpadkov,« so še dodali na občini.

Te kazni grozijo storilcem

Javni holding Maribor pa še opozarja, da je na podlagi odloka o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Maribor predvidena globa za kršitev nepravilnega odlaganja 300 evrov za posameznika in 1500 evrov za pravno osebo in samostojnega podjetnika.

Za nadzor nad izvajanjem določil odloka je odgovoren pristojni občinski inšpekcijski organ.

»V našem mestu, kjer Javno podjetje Snaga nudi javne storitve ravnanja z odpadki je poskrbljeno na način, da so takšni prizori nedovoljenega onesnaževanja okolja in neodgovornega ravnanja z odpadki težje razumljivi.

Občani imajo možnost oddaje svojih odpadkov tako na svojem zbirnem mestu, na ekoloških otokih, na zbirnih centrih, v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov s premično zbiralnico in enkrat na leto tudi brezplačno oddajo kosovnih odpadkov na svojem zbirnem mestu,« ob tem javnost opozarja Javni holding Maribor.

»Potrebno se je zavedati, da neodgovorna ravnanje in prepuščanje odpadkov na za njih neprimernih mestih negativno vpliva na celotno skupnost, prav tako s takšnim početjem škodujemo naravi, našemu planetu in posledično sebi,« še dodajajo.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)

Maribor je umazano in zanemarjeno mesto predvsem zaradi nedelovanja inšpekcijskih služb ,ki ne opravljajo svojega dela . Inšpektorje je potrebno kaznovati .

Mrča (nepreverjen)

Sploh ne. To so Studenci in ve se, kdo so "avtohtoni prebivalci" naokrog.

In reply to by Melkijar (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Niso vsega krivi Romi !

In reply to by Mrča (nepreverjen)

Bubu (nepreverjen)

Zadnjič se okoli 11 zvečer peljem mimo. Evoga glej, beli kombi in tvoji nič krivi tovorijo robo ven. Lp

In reply to by Leka (nepreverjen)

Muraš1 (nepreverjen)

Bubu bi lepo poslikal pa prijavil.

In reply to by Bubu (nepreverjen)

Cavoglave (nepreverjen)

zupan je problem!!!odpadki niso v blizini njegovih gostiln....

In reply to by Melkijar (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Bralka bi morala na inšpektoratu vložiti prijavo zoper neznane kršitelje na kateri osnovi bodo inšpektorji začeli postopek ....v imenu prijavitelja z vsemi osebnimi podatki. Tako poteka postopek .

BOZIDAR (nepreverjen)

dajte v UKRAJINO lifrat hvala

pohorskisvizec

Ti pa idi zraven bozi, morda te tam zadržijo!

In reply to by BOZIDAR (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

V Ukraini ne zadržijo vsakogar ... moraš biti zagorac ...

In reply to by pohorskisvizec

Cavoglave (nepreverjen)

tebe pa lifrat od koder si se privlekel sem!!!!!ali v donbas na fronto in rdeco zvezdo na glupo celo narisat!!!!

In reply to by BOZIDAR (nepreverjen)

Bukon (nepreverjen)

itak da nikoli ne dobijo tga človeka, ker bog ne daj da bi vzeli kakšne prostne odtise ipd. tudi kamere kje so? asicer pa bi postavili več zabojnikov tja, očitno jih je premalo. po drugi strani pa spet gratis roba, namesto na rk greš pač sem, pa še dokazovati ne rabiš če si upravičen do robe.

ffh (nepreverjen)

dajte kontejner mater ste kitajjajc

666 (nepreverjen)

kake kontejnere bi ti mel

In reply to by ffh (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice