Slika je simbolična.
Dopustniki, pozor! To je prva pomoč v primeru bližnjega srečanja z najbolj strupeno ribo v Jadranu.

Jadransko morje je prijazno in varno za kopalce, a v poletnih mesecih se v plitvine morja prebije ena najbolj strupenih rib v vsem Jadranskem morju. Morski zmaj oziroma morski pajek se v času drstenja, ki traja med junijem in avgustom, pogosto preseli v plitvine Jadranskega morja.

Skriva se predvsem v mivki. Nedolžno igranje v plitvinah peščenih plaž pa se lahko kmalu spremeni v pravo agonijo.

Pik morskega pajka, ki ga v mivki niti ne moremo videti, sproži hude bolečine, lahko pa ima tudi resne posledice in je celo smrtonosen.

Morski zmaj je najbolj strupena riba Jadrana.

Iz idile v mivki v agonijo

Riba je običajno vkopana v pesku, tako da iz slednjega molijo le oči in nevarni trni. Običajno se zadržuje na globinah okoli 150 metrov, v poletnih mesecih pa pride v plitvine.

Ima posebne mešičke s strupom, ki ob piku preide v kri žrtve. Ob vbrizgu strupa v rano začne poškodovana oseba čutiti hude bolečine, ki lahko povzroči bruhanje, v izjemno redkih primerih pa celo mišično paralizo in smrt. Strup lahko izzove tudi srčni infarkt ali hude alergijske reakcije.

Leta 2020 je v Španiji umrl 16-letnik zaradi anafilaktičnega šoka, ki je bil posledica stika s strupom ribe morski zmaj oziroma pauk, kot ji pravijo Hrvati. Fant, ki je doživljal hudo alergijsko reakcijo, se je utopil.

Nedavno je na Twitterju nekdo zapisal, da so si ljudje »dobesedno sekali prste, tako neznosno baje boli pik bodice za glavo«. 

Kako lajšati bolečine?

Posebnost strupa morskih zmajev je ta, da je ta termolabilen. Lajšanje bolečin je torej popolnoma obratno kot pri drugih opeklinah.

Strup morskega zmaja se razgradi šele na visoki temperaturi. Zato je v primeru pika potrebno mesto pika potopiti v vročo vodo - vsaj 45 stopinj Celzija - za vsaj 30 minut.

V vroči vodi nabrekli ud držimo od pol ure do dveh ur oziroma tako dolgo, da bolečine popustijo. Če smo kje na samem, kjer ni mogoče priti do vroče vode v nekaj minutah, je zasilna rešitev segrevanje mesta vboda z vžigalnikom ali žarečo cigareto.

Visoka temperatura bo uničila strup in grozne bolečine bodo izginile, prav tako po tem ni trajnih posledic.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Ja obupno no. Počitnice groze.

Danvid (nepreverjen)

Kot so nas učilu na preživetju'zažariš_zagreješ žebel ali nekako špičasto kovino ter so jo potisneš v rano'vse drugo _neko držanje uda v vročo vodo je božji žegen'se pravi nič.

Simone (nepreverjen)

Moja hčerka stara 9 let je stopila na Viru, kjer jih je tudi letos ogromno, na pauka. Strahovito bolelo, priseben sosed ji pomagal tako da je potopila nogo v zelo vročo vodo in čez pol ure bilo znosno.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ja res, na Jadranu, še posebno na Hrvaškem je grozno. Morski psi, ki neprestano lajajo, kače, morski pajki in druge pošasti. Boljše je sedeti doma in držati noge v lavorju.

Surfeiter (nepreverjen)

Končno eden ... drugače pa ... jaz pauka zagrabim z zobmi in mu potrgam fse ... potem žena pravi, da mam prave ustnice in jezik ...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Fischer (nepreverjen)

Iz Hrvatije še nikoli kaj dobrega ni prilezlo.

FRAP (nepreverjen)

Zato pa mi lezemo tja.

In reply to by Fischer (nepreverjen)

Sabero (nepreverjen)

A lahko nekdo onemogoči temu pisunu objavljanje člankov. Pa kakšen naslov, totalno zavajajoč.

Starejše novice