Foto: Marko Pigac (vir: RRA Podravje - Maribor).
Več kot sto let starim prostorom nekdanje kaznilnice ob Titovi cesti bodo vdihnili novo življenje. Dva trakta propadajočega objekta bodo prenovili in tam vzpostavili Kreativni park Drava.

Kompleks, ki ga poznamo kot nekdanjo kaznilnico oziroma KPD, je bil prvi avstroogrski zapor z oddelkom za mladoletnike. Stoji neposredno ob Titovi cesti in že več let predstavlja neizkoriščen potencial mesta.

Celoten objekt bivše kaznilnice je bil zgrajen okoli leta 1885 in ima poleg osrednjega trakta še štiri trakte, ki se navezujejo na južni del osrednjega trakta. 

Kreativni park Drava

V severozahodnem traktu objekta je bil z obnovo, ki je bila sofinancirana z evropskimi sredstvi, zagotovljen prostor za Podjetniški center Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor, kjer so naseljene podporne dejavnosti za podjetja iz Maribora in Podravske regije. 

Prav Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor pa želi v zapuščenih in propadajočih prostorih nekdanje kaznilnice ustvariti Kreativni park Drava, ki bi naj predstavljal regijsko stičišče podjetništva, tehnologij in kreativnih industrij s tesno vpetostjo digitalizacije regije in usposabljanj na področju podjetništva.

»Kreativni park Drava zato, ker želimo, da se v tem objektu odvijajo kreativne ideje, tako na poslovni poti kot pa tudi na kulturni poti,« poudarja Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor.

Prenove bosta deležna dva trakta objekta bivše kaznilnice

Kot že omenjeno se v že prenovljenem severozahodnem traktu objekta bivše kaznilnice nahaja Podjetniški center Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor, v katerem poslopju deluje več razvojnih institucij, podjetniških podpornih točk in inovativnih podjetij.

Sedaj bo prenove deležen osrednji trakt, ki je v lasti Mestne občine Maribor in je že več let prazen ter potreben korenite obnove. Predlagana obnova je namreč ocenjena kot najprimernejša vsebina objekta, saj se dobro povezuje z obstoječimi ter predvidenimi dejavnostmi v že obnovljenem severozahodnem traktu.

Za nadaljnje razvojne možnosti in delovanje podjetniškega centra pa želijo obnoviti tudi propadajoč vzhodni trakt kompleksa, ki je prav tako v lasti občine in Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor.

Prenova centralnega objekta bi naj znašala manj kot deset milijonov

Centralni objekt bo obnovljen in usposobljen za delovanje po etažah. Tako bodo klet, pritličje, dve nadstropji ter mansarda namenjeni organizaciji dogodkov, razstavam, pisarnam ter delavnicam kot tudi prostorom za arhiviranje ter skladiščenje.

Zaradi še nejasnih investicij, na Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor trenutno ne morejo govoriti o točnih programih, ki bodo zapolnjevali omenjene prostore.

Sama obnova pa bi naj zajemala pripravljalna dela, rušitve, gradbena ter obrtniška dela, vgradnjo stavbnega pohištva ter podobno. Vse dela v in na objektu pa se bodo morala izvajati s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor, saj del objekta spada pod kulturno-varstveni režim varovanja kulturne dediščine.

Investicija v obnovo centralnega objekta za namene vzpostavitve podjetniškega centra predstavlja gradbene posege na površini kar 5251 kvadratnih metrov, prenova le tega dela objekta pa naj bi po ocenah stala nekaj manj kot deset milijonov.

V vzhodnem traktu tudi amfiteater in co-working prostori

Podobna dela ter posege pa načrtujejo tudi na vzhodnem traktu, ki pa bi ga naj tudi dogradili. 

Bo pa objekt po trenutnih planih vseboval prostore za potrebe delavniških in pisarniških prostorov, prireditveni prostor, co-working prostore, konferenčne sobe, večnamenski prostor za prezentacije, predavalnico, amfiteater ter podobno.

Investicija v obnovo vzhodnega objekta za namene vzpostavitve podjetniškega centra predstavlja gradbene posege na površini kar 3593 kvadratnih metrov, prenova le tega dela objekta pa naj bi po ocenah stala nekaj več kot šest milijonov evrov.

Skupaj naj bi tako investicija, torej prenova centralnega ter vzhodnega objekta, kot tudi priprava projektne dokumentacije, stala 15.739.900 evrov.

Kaj vse bo našlo dom v novih prostorih?

Na Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor poudarjajo, da prenova ponuja različne možnosti za namestitev in izvajanje podjetniških dejavnosti in dejavnosti, ki jih bodo spremljale pisarne ter prostori za start-up in razvojno usmerjena podjetja, podjetniške mreže kot tudi prostori za izvedbo dogodkov in razstav.

V objektu so tako pod okriljem Kreativnega parka Drava predvidene nove vsebine, pa naj gre za regijski mrežni podjetniški inkubator, svetovalne storitve na področju podjetništva, center kreativnih industrij, mrežni talent center, podpora digitalizaciji regije, regijski demo center krožnega gospodarstva in podobno.

Pri tem pa na Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor še dodajajo, da bo kreativni park Drava svoje poslanstvo uresničeval skozi partnersko mrežo lokalne skupnosti, institucij, organizacij in podjetij ter tako omogočal posameznikom in skupinam, da aktivno sodelujejo in razvijajo svoj interes v številnih podjetniških vsebinah.

»Načrtujemo, da bi v tem objektu lahko bilo po celotni prenovi vsaj 200 novih delovnih mest, pri čemer je cilj prenovo izvesti nekje do leta 2030. Poleg tega si želimo, da bomo eni od prvih v Sloveniji, ki bomo pokazali, kako je možno več kot sto let star objekt obnoviti,« razlaga Rozman.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Matejko (nepreverjen)

In kaj bodo tržili v teh prostorih skupaj z 200 zaposlenimi ? Prodajali meglo kot sedaj ? Program ni nikjer predstavljen .

Karawan (nepreverjen)

Nesramnost pa taka! Meglo bodo mešali in ne prodajali! Kero tele bo te šo meglo kupovat?

In reply to by Matejko (nepreverjen)

Ninnna (nepreverjen)

Tu bi morali dati vsa sodišča, še parking bi bil za stranke

. (nepreverjen)

taman za drzavne veljake

pohorskisvizec

Hahah...samo našteli so kaj BI tam lahko bilo. Poslov. prostore za 1 eur bi dajali lahko v najem po obnovi(ok...ta naj bi stala preko 15 mio eur) Dr surf...si bil v celici kjer je bil zaprt tvoj idol?

Surfeiter (nepreverjen)

Bil! ... lubčkal pod ... pa ti? ... si bil na Dobu? ...

In reply to by pohorskisvizec

Surfeiter (nepreverjen)

Na Dobu so zaprti kurji tatovi ... to menda veš ...

In reply to by pohorskisvizec

ašatan (nepreverjen)

Spet ena idiotska od idiota, ki naj bi bil župan. Za njega bi bilo najbolje, da gre za lep čas na psihiatrijo. Zopet megla, kam bo pa šel denar in v katere roke, pa nihče ne ve. Le kdo vse je v ozadju, meščani mesta Maribora sigurno ne. Zopet kakšen Srb- Mas meščane nihče nič ne vpraša.

Starejše novice