Bosta velika madžarska prevzema padla v vodo?

Zatika se pri dveh velikih madžarskih prevzemih, in sicer banke Nova KBM in trgovca z gorivi OMV. Časnik Finance poroča, da ne banka OTP za skupino Nova KBM ne MOL za naftnega trgovca OMV še nista prejela dovoljenje regulatorjev. 

Pogodbi o prodaji sta bili sicer podpisani lani, oba pa prodajajo zasebni lastniki.

Madžarska banka OTP zamudila že dva časovna mejnika 

Maja 2021 Madžarska OTP Bank je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM. Ta je trenutno v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj. Kupnina naj bi znašala okoli milijardo evrov. 

Banka, ki je v lasti najbogatejšega Madžara, se krepi, pokupila je vse njihove banke v regiji. Lastnik Sandor Csanyi je med drugim tudi predsednik madžarske nogometne zveze. 

Leta 2020 je OTP Bank za nekaj več kot 300 milijonov evrov kupila SKB.

Po neuradnih informacijah časnik Finance so Madžari zamudili že dva od treh časovnih mejnikov za pridobitev dovoljenj, ki so določeni v pogodbi o prodaji. 

Naslednji rok je septembra. Odprto torej ostaja vprašanje, ali bo prodaja uspela, ali si bodo v Apollu premislili, ustavili postopek in začeli Novo KBM prodajati znova.

Bruselj zamrznil odločitev o madžarskem prevzemu OMV črpalk

Iz madžarskega naftnega giganta so junija sporočili, da je skupina MOL z avstrijsko družbo OMV Downsteam GmbH podpisala dogovor o nakupu 92,25 odstotkov poslovnega deleža v družbi OMV Slovenija. Kupnina je znašala 301 milijon evrov.

Evropska komisija je junija letos sprožila poglobljeno preiskavo posla, s katerim bi madžarska energetska skupina MOL prišla do mreže bencinskih servisov drugega največjega ponudnika pogonskih goriv v Sloveniji.

Skrbi jo namreč, da bi prevzem močno zmanjšal konkurenco v maloprodaji pogonskih goriv. 

Kot smo že poročali, je postopek odločanja o poslu zdaj do nadaljnjega prekinjen. Evropska komisija je namreč do nadaljnjega zamrznila poglobljeno preiskavo MOL prevzema mreže bencinskih servisov OMV Slovenija.

To so v Bruslju storili potem, ko od madžarskega MOL v določenem roku niso prejeli zahtevanih informacij.

Kot so pojasnili, morajo stranke v postopku skladno s postavljenimi roki komisiji pravočasno posredovati zahtevane informacije. Ko jih posredujejo, bo komisija ponovno 'zagnala uro', temu ustrezno pa prilagodila tudi končni rok za odločitev.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Ja vse vredno je potrebno prodati tujcem, banke, vodne izvire, bencinske črpalke, hotele... To jim ni uspelo leta 1945 a sedaj jim uspeva z lahkoto. Sram naj bo te 'naše' prodane duše, katere se bodo cvrle v peklu kot pravijo.

Franca69 (nepreverjen)

Ej, Bebo, NovaKBM ze dolgo ni nasa. Pomiri se.

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Slabšega ni kot to, da ti v svoji državi finance in vse ostale dobrine razporejajo tujci.

In reply to by Franca69 (nepreverjen)

Matjaz_ (nepreverjen)

Kdo se je komu prodal? Jaz nobenemu, boli me k za to banko, nikoli bil (in nikoli ne bom) komitent.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Jakove (nepreverjen)

da da džabe smo se to mi borili i ostavili izdajnike.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Mestjanar (nepreverjen)

Tako je komandante Mark. Daj nas povedi junačino u novu ofanzivu! Slomičemo mi njima 'krilja', pa neče više, da nam pobegnu ovi prokleti crveni mundiri.

In reply to by Jakove (nepreverjen)

Mestjanar (nepreverjen)

No, SLO ekonomska akademska zalega, ki ste svetovalci-prišepetovalci našim gnilim politikom, poglejte in se učite kako se fura biznis. USA Apolo sklad je kupil NKBM za smešnih 250 mio, še prej pa smo mi "morali" (nacionalni interes) banko dok. s skoraj identičnim zneskom. Ta pa sedaj ta isto prodaja H za 4 x več. Ma niste vredni počenega groša, gnide ničvredne.

Surfeiter (nepreverjen)

Kako veš, da je NovoKBM kupil Apolo? Sam ne verjamem ...

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

V takih banana skorumpiranih tranzicijskih državah to dela ...

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

burazer sta se cudis nista novo balkan propalice

Starejše novice