Konec prejšnjega leta so na občini pričeli s prenovo dvorane Tabor. Dela bi morala biti končana že marca, a je prenova trajala vse do konca julija. Dvorana bo prvič po prenovi zaživela že ta konec tedna, mi pa smo si ogledali, kako je videti po prenovi.

Na Mestni občini Maribor so v sredini prejšnjega oktobra z uvedbo izvajalca v delo, gre za koprsko podjetje Makro 5 gradnje, uradno začeli obnovo dvorane Tabor.

Natančneje je šlo za rekonstrukcijo, energetsko sanacijo in dozidavo obstoječe dvorane. Četudi bi z deli morali zaključiti že marca, pa so rok nato podaljšali do konca maja zaradi dodatnih in nepredvidenih del, pa tudi zaradi podaljšanih dobavnih rokov materiala.

A je sedaj, nekaj mesecev po roku, dvorana Tabor le pripravljena na uporabo in uradno otvoritev. Ta bo potekala že jutri, in sicer z odbojkarsko tekmo med reprezentancama Slovenije in Kube v okviru pripravljalnega turnirja na svetovno prvenstvo v odbojki.

»S tem objektom so pred nami boljši časi. Tudi v tekmovalnem smislu,« je pred otvoritvijo poudaril Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor.

Foto: Miloš Vujinović

»Dobili več, kot smo na začetku mislili, da bomo dobili«

Za obnovo dvorane Tabor so na občini pripravili načrt izvedbe po fazah na osnovi že pridobljenega in aktiviranega gradbenega dovoljenja in tudi projektno nalogo za nadgradnjo projektne dokumentacije po fazah.

»38 let je ta dvorana zdržala brez večjih posegov, kar mislim, da je en velik dosežek,« pa je pred uradno otvoritvijo dvorane Tabor poudaril Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor.

Gre tako le za projekt obnove v prvi fazi, ki mu bo sledila še druga.

»Glede na to, da gre za prvo fazo obnovo dvorane Tabor, se mi zdi, da smo dobili več, kot smo na začetku mislili, da bomo dobili. Da ko se danes sprehodimo skozi dvorano, izgleda, kot da je v celoti prenovljena, pa je narejena le njena prva faza,« še poudarja Peter Medved.

Pri tem je dodal, da bi morala dvorana doživeti prenovo že leta 2013, ob evropskem košarkarskem prvenstvu, ki ga je gostila Slovenija in, da na občini za zdaj še niso zarisali časovnice druge faze obnove.

Kaj vse je bilo obnovljenega?

Prva faza tako zajema povečanje požarne zaščite ter varnosti objekta in izgradnjo vzhodnega aneksa z obema zaključenima deloma vhodne avle brez osrednjega dela, z vhodi in izhodi, evakuacijskimi hodniki in povezovalnimi ter požarnimi stopnišči ter enega dvigala, za obiskovalce in uporabnike dvorane tudi v višjih etažah.

Prav tako so med deli zgradili povezovalni hodnika v obliki obodne fasade s streho ter dostopi v dvorano na severnem in južnem delu, povečali so toplotno zaščito, obnovili in zamenjali dotrajano električno in strojno inštalacijo, posodobili sanitarije za obiskovalce v pritličju, dogradili povezovalne hodnike, rekonstruirali so tudi garderobe v kletni etaži za nastopajoče ter komunalne priključke dvorane.

Prenova bo stala več kot pet milijonov

Zaradi previsokih ponudb na prvem razpisu za izvedbo gradnje so morali na občini ponoviti razpis, zato se je projekt podražil.

»Ocenjujemo, da se bo skupna vrednost investicije, zaradi nepredvidenih in več del povečala za okoli 671 tisoč evrov. Točna vrednost pa bo znana po izvedbi končnega obračuna,« so za Mariborinfo pojasnili na občini.

Pogodbena vrednost za prvo fazo obnove dvorane je tako 4,3 milijona evrov oziroma 5,6 milijona evrov z davkom, od tega je 3,2 milijona evrov prispevala država, in sicer zaradi Olimpijskega festivala evropske mladine, ki ga bo Maribor gostil prihodnje leto.

»Če ne bi šli na to pot, tudi ne bi dobili podpore države za sofinanciranje tega projekta,« še dodaja Arsenovič in poudarja, da bo po obnovi dvorane Tabor sledila Ledna dvorana in postavitev nove dvorane po vzoru drugih mest.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

prenoivli so samo hodnike in garderobe in čisto nič drugega, pet milijon € hahahaha, tribune so dobesedno enake kot so bile

Franca69 (nepreverjen)

Ti bi se prijavil s svojo gradbeno firmo pa naredil ceneje. Bi ti bli vsi hvalezni!

In reply to by dd (nepreverjen)

Ajgor1 (nepreverjen)

Haha...saj on se bi...samo je tako zaseden "obrtnik", da se nima časa ukvarjat s tako minornimi projekti. On projektira in izvaja vse iz kavča....naporno...ni to za vsakega.

In reply to by Franca69 (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

...ccc...je že pokasiral svoje...(malo hudobije;-)- karma,pa to...)

In reply to by Ajgor1 (nepreverjen)

iz ruš doma (nepreverjen)

vsaj za ena dva milijona so bile podkupnine

Starejše novice