Slika je simbolična.
Krivec ob vse višjih stroških o nujnosti dviga cen mesa.

Cene mesa so se letos že zvišale, po napovedih direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca pa se bo meso v prihodnje zaradi visokih stroškov še podražilo.

»Cene bi morali zvišati vsaj za 15 odstotkov, sicer mesarji ne bodo preživeli,« ocenjuje prvi mož Celjskih mesnin, ki bodo letos po napovedih najverjetneje prepolovile dobiček iz poslovanja.

Za koliko natančno se bo meso zaradi višjih cen osnovne surovine - svinjskega mesa - in energentov ter višjih stroškov dela v prihodnje dejansko podražilo, sicer Krivec ni upal napovedati.

Jeseni bi se lahko soočali tudi s pomanjkanjem mesa

Je pa ob tem posvaril še na morebitne posledice suše. Jeseni bi se v primeru, da bo suša vztrajala, lahko zaradi izpada krme soočali tudi s pomanjkanjem mesa.

Vse višji stroški sicer pestijo tudi Celjske mesnine. Energetska kriza bo po Krivčevih besedah močno zaznamovala prihodnje poslovanje družbe.

»Ker so razmere zelo negotove, je težko oceniti obseg vpliva na poslovanje, vsekakor pa ne bo zanemarljiv,« je ocenil Krivec.

Podjetje letos načrtuje osemodstotno rast poslovanja. Dobiček iz poslovanja pa se bo zaradi visokih cen energentov in rasti cen osnovne surovine ter pomožnega materiala najverjetneje prepolovil.

Letos družba načrtuje tudi večjo naložbo v ureditev objektov in tehnološko posodobitev proizvodnje v obratu svežega mesa ter obratu za predelavo mesa. Naložbo je Krivec ocenil na okoli 8,6 milijona evrov.

Že lanski poslovni rezultati slabši

Celjske mesnine so leto 2021 končale s 84,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot leto prej. Lanski čisti dobiček je dosegel 1,7 milijona evrov, leta 2020 pa 4,2 milijona evrov. Po Krivčevih besedah so bili lanski poslovni rezultati slabši zaradi neugodnega gibanja nabavnih cen osnovne surovine.

Kljub temu je ocenil, da je bilo leto 2021 za Celjske mesnine uspešno. Kot je zapisal v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, so nadaljevali z racionalizacijo porabe energentov in vode.

Celjske mesnine so lani v obratu predelave izdelkov razvile osem novih izdelkov in naredili štiri izboljšave, v obratu za sveži del so razvili 12 novih izdelkov, nekaj izdelkov pa izboljšali.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja (nepreverjen)

»Sicer mesarji ne bodo preživeli« jim že počasi prične meso presedati !

SLO (nepreverjen)

Vsi vse samo dražijo a zakaj? Izkoriščajo to čudno situacijo!
Fora je v tem, da si ljudje to zapomnimo. Razni petroli že to čutijo.

amarena

Nikogar pa ne zanima kako bomo mi preživeli, ki to plačujemo.

SLO (nepreverjen)

Nikakor pa ne razumem tega, da smo mi kao eu zadali Rusiji neke sankcije a smo mi v večjih težavah?!
Ta eu je za 90% prebivalcev ena velika žalost!

Surfeiter (nepreverjen)

In kaj bodo zdaj kužkoljubci dajali svojim ljubljenčkom za jesti? Črno redkvico z vrta? Saj kužki, ki kljub temu, da so njihovi lastniki vegetarianci in vegani, jedo meso ubitih živali ...

pohorskisvizec

To boš rešil, ko boš predsednik RS!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Bom! Pesutle (kužke) v mesnice ... po vzoru ljubih nam Korejcev ... lep pozdrav iz Paklenih oz. iz Laganninija, zdi se, jutri bo maček ..

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Pa kdo še tebe razume, še sam sebe ne razumeš!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Česa v tako preprostem stavku ne razumeš?

In reply to by pohorskisvizec

Jezni Joža (nepreverjen)

Hja, sedaj se bodo morali pa odločit. Ali bodo mesarji propadli ker se jim ne izide računica, ali pa zaradi tega, ker narod ne bo imel denarja že za osnovne potrebščine. V obeh primerih bodo na kratkem.

Starejše novice