Foto: Bobo
Ministrstvo zaostrene razmere pripisuje zastarelemu zakonu.

Ministrstvo za kulturo podpira stavko koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenije, so na ministrstvo zapisali v sporočilu za javnost. Stavkajoče podpirajo predvsem v zahtevah za krepitev uredniške, novinarske in institucionalne avtonomije ter pozivajo vodstvo Radiotelevizije Slovenije, naj jim pri tem prisluhne.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da Evropska komisija predlaga sprejem akta o medijski svobodi, s katerim poskušajo v prihodnje preprečiti zaostrovanje razmer, kakršnemu je bila lani izpostavljena Slovenska tiskovna agencija in jim je letos izpostavljena Radiotelevizija Slovenije.

Komisija poskuša z aktom zaščititi pluralizem in neodvisnost medijev v Evropski uniji, so dodali.

Kot nič kaj spodbudno ministrstvo izpostavlja tudi poročilo Evropskega parlamenta o stanju na področju temeljnih pravic za obdobje 2020-2021. Parlament je glede Slovenije izrazil zaskrbljenost zaradi razmer na področju svobode medijev.

Ministrstvo zaostrene razmere na Radiotelevizije Slovenije pripisuje zastarelemu in problematičnemu zakonu, ki vsakokratni vladajoči politiki omogoča neposredno imenovanje vodstva Radiotelevizije Slovenije in s tem poseganje v njene kadrovske in vsebinske odločitve.

Zato so na ministrstvu v zakonodajni postopek že vložili novelo zakona o Radioteleviziji Slovenije, njegova uveljavitev pa je zamaknjena zaradi vložene pobude za referendum.

Foto: Bobo
Foto: Bobo

Ministrstvo: Sprememba zakona je nujna

Kljub temu na ministrstvu menijo, da je sprememba zakona nujno potrebna, da bo lahko Radiotelevizija Slovenije nemoteno opravljala svoje osnovno poslanstvo. To je zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin, so našteli.

Vodstvo Radiotelevizije Slovenije so zato pozvali, naj prisluhne zahtevam stavkajočih po večji uredniški, novinarski in institucionalni avtonomiji.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenije je sicer za danes napovedala zaostreno celodnevno opozorilno stavko.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Smrt fašizmu in domačim izdajalcem.

mirs (nepreverjen)

Fašizem je živ, še bolj pa izdajalci na RTV. Pravi peklenščki so prevzeli oblast v tej hiši. Zmaga laži nad resnico je očitna in potešitev zablojenih neprištevnih "ovac" bo popolna.

In reply to by Leka (nepreverjen)

mirs (nepreverjen)

"Agresor" že lep čas taktično premišljeno napada RTV SLO, zato je vsaka obrambna "vojna" nesmiselna. Vsaka stavka je in bo, brca v temo. Preporoditelji TV hiše s svojimi tretjerazrednimi novinarji ustrezne politične pripadnosti, pripravljajo za "ovce" drugačno krmo, čeprav dvomljive vrednosti. Neposlušne, strokovne in sposobne novinarje pa kot kaže, čaka zaton v pozabo.

Leka (nepreverjen)

Agresor ne potrebuje neodvisne RTVS .
Agresor potrebuje zanesliv in poslušen kader ,ki deluje po naročilu diktatorja.

In reply to by mirs (nepreverjen)

pohorskisvizec

Leva zalega, prisilni prispevek, pristransko poročanje....zdaj pa stavka. Butale!

mirs (nepreverjen)

Vse je že; ene velike Butale, z desno zalego vred.

In reply to by pohorskisvizec

Surfefiter (nepreverjen)

In v Avsriji (NE Austriji) ... oder in Östereich ... hlapecccccccc ....

In reply to by pohorskisvizec

Surfefiter (nepreverjen)

Preprosto ... samovzdržnost ... RTV SLO na plačilni seznam operaterjev, pa, da vidimo ... naj vam mama plača naročnino za vsakodnevno ponavljanje kviza Vem in zagorskega pedera Galunića ...

pohorskisvizec

Prvo naj se dajo na trg in ukinejo prisilni prispevek. Potem bomo videli kaj so sposobni! Ona, ki vodi tarćo je dobila 5.500,00 eur covid dodatka. Za kaj že?

Leka (nepreverjen)

Ne ločiš nacionalne RTV od lokalnih amaterskih ! Povsod imajo nacionalne RTV in tudi prispevek se plačuje na različne načine . Nismo to pogruntali v Sloveniji .

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Leka, v Franciji so ga ukinili, če ti je kaj jasno! RTV pa je slabši od nekaterih lokalnih! Vsaj objektivni so!

In reply to by Leka (nepreverjen)

mirs (nepreverjen)

Nič čudnega da postaja. RTV slabši, saj so krmilo prevzeli desni, volan je pa na levi strani...

In reply to by pohorskisvizec

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice