Foto: Jaka Arbutina
Novi državni svetnik, ki bo v prihodnjem mandatu v državnem svetu zastopal Maribor z okolico, je Drago Žura. Ta je tesno, le z enim glasom razlike, premagal Franca Kanglerja. Za kaj si bo prizadeval in kako poraz sprejema Kangler?

Le nekaj dni po lokalnih volitvah, so bile na sporedu tudi volitve v državni svet. V sklopu državnega sveta delo opravlja 40 državnih svetnic in svetnikov, od tega 22 svetniških mest zasedajo zastopniki lokalnih interesov.

V mariborskem Izumu so včeraj potekale volitve lokalnih skupnosti volilne enote 3 v državni svet. Kandidata sta bila dva, Drago Žura in Franc Kangler. 

Oba kandidata imata izkušnje v državnem svetu. Drago Žura je moral Francu Kanglerju premoč priznati že leta 2012, nato pa še na prejšnjih volitvah leta 2017.

Kanglerju tretji zaporedni naskok na mesto državnega svetnika ni uspel. Žuri je svoj glas namenilo 19 od 37 elektorjev, ki so se udeležili glasovanja. Kanglerja je torej premagal za le en glas.

Foto: Jaka Arbutina

Žura si bo prizadeval urediti financiranje občin

»Sem izredno zadovoljen, kljub temu da je šlo na tesno,« je za Mariborinfo občutke po zmagi strnil Žura. 

Kot pravi, je pričakoval izjemno tesen izid in možnost nagiba v katerokoli smer: »Ampak sem vesel, da je šel v mojo.«

Za kaj si bo prizadeval novoizvoljeni državni svetnik? Kot pravi, si je v osnovi zadal dva večja projekta, in sicer pripravo zakonodajne iniciative, s katero bodo uredili primerno financiranje lokalnih skupnosti. »Samo področje, ki ga bom jaz zastopal, po moje oceni letno izgubi 25 milijonov evrov,« je povedal. 

Ob tem si bo prizadeval za prenos sedeža državnega sveta v Maribor.

Foto: Jaka Arbutina

Kangler nad rezultatom volitev vidno razočaran 

Za odziv na poraz smo zaprosili Kanglerja. »Tukaj ni nič za komentirati. Maribor je izgubil svojega svetnika,« je povedal. 

»Maribor je izgubil svojega svetnika s pomočjo mariborskega elektorja,« je dodal.  

Kanglerju, ki se bo prihodnjo nedeljo v drugem krogu lokalnih volitev z aktualnim županom Sašo Arsenovičem pomeril za župana Maribora, so županski protikandidati v predvolilni tekmi očitali 'teorije zarote'. 

Na soočenjih so namreč trdili, da sta je z Arsenovičem dosegla sporazum. Elektorji naj bi glasovali zanj na volitvah za državnega svetnika, v zameno za to, da bo popustil na županskih volitvah.

Kako jim odgovarja Kangler? »Da imajo zdaj tukaj dokaz, da je šlo za širjenje laži s strani Stojana Auerja in njegove kandidatke,« je bil oster. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
44 (nepreverjen)

Zdaj panazaj privat..svinje in lubenice so prinese dosti denarja..torej.

pohorskisvizec

Zuraj je isti,kot lubeničar!

Fritz (nepreverjen)

Granitne kocke na zalogi

sanoj (nepreverjen)

Žuraj, žuramo !

🍻🍻🍻

Kanglo na smetišče.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Čistilec (nepreverjen)

Ista dreka sta: žuraj in Kangler

In reply to by sanoj (nepreverjen)

Dejkan (nepreverjen)

Hvala bogu da je Kangla odletu, enako kot smo ga ročno zanesli iz občine

Starejše novice