Leta 2019 je na Poštni ulici v prostorih nekdanjega dimnikarstva zaživela pivnica Kozlovna Poštna, ki združuje pivniško atmosfero z lokalno in češko hrano. Bralce Mariborinfo je najbolj navdušil njihov burger.

Burgerji. Prepoznavni, priljubljeni in danes že v nešteto različicah. V mestu ob Dravi ne manjka restavracij z okusnimi burgerji, a le eden je bralce Mariborinfo najbolj navdušil.

Naziv naj burgerja po mnenju bralcev Mariborinfo si je prislužil sočen burger s črno bombetko in nacufano svinjino, ki ga postrežejo v pivnici Kozlovna Poštna in se odlično poda k glavnemu njihovemu glavnemu adutu – pivu.

Kot pravi Alan Rojko, vodja gostinstva podjetja Z.M.V., jim ta naziv pomeni ogromno: »To je ena potrditev, da delamo prav in da smo na dobri poti, v pravih tirnicah.«

Koncept Kozlovna pivnic je sicer dobro poznan na Češkem, pa tudi izven čeških meja – na Slovaškem in Poljskem, v Turčiji in Rusiji ... 'Mariborska' Kozlovna Poštna je leta 2019 odprla vrata kot prva Kozlovna pivnica v centralnem delu Evrope izven Češke in Slovaške.

Sočen burger in češko pivo

S čim je njihov burger prepričal goste, da so ga izbrali za najboljšega? Rojko meni, da je navdušila predvsem njegova sočnost. Kako nastane zmagovalni burger ni nobena skrivnost: »Ničesar ne skrivamo v njem.«

Sestavljen je iz črne bombetke, zeljne solate coleslaw, ki jo delajo sami, tudi svinjina je njihov produkt. »To je potrebuševina s kožo, ki je v 24-urni marinadi,« razlaga Rojko: »Potem se iz marinade da v pečico in se 12 ur pripravlja. Nato se ohladi, odstrani se koža in se nacufa.«

Ko nekdo naroči burger, se na bombetko naloži zeljna solata, svinjina, cheddar sir, domača BBQ omaka, sveža rukola, zgornji del bombetke: »In to je to.« Gost ga na mizo prejme skupaj s porcijo krompirčka. 

»Burger je zelo sočen, svež in absolutno paše k pivu, ali svetlemu, temnemu, mešanemu ali rezanemu,« dodaja Rojko. 

V času nogometnega prvenstva posebna akcija z zmagovalnim burgerjem

V času svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju so se v Kozlovni odločili za posebno akcijo. Ob naročilu burgerja, gost prejme pol litrsko pivo Kozel za le en evro. 

Kot pravi Rojko, je to »paketna prodaja za gledanje nogometa, uživanje ob naj burgerju in najboljšem pivu«.

Od češkega piva do marinirane krače in pivskih klobas

»Taka češko-pivska zgodba,« ponudbo hrane in pijače opiše Rojko. Doajad, da je pivo, ki ga ponujajo, izključno češko. 

Gostje si lahko privoščijo svetli in temni Kozel in Pilsner Urquel, brezalkoholni kozel, pa tudi mešano in rezano pivo. »Pohvalimo se lahko z rezanim pivom,« razlaga: »To pomeni, da je svetlo in temno pivo s črto, tako kot se je včasih stregel miš-maš. Spodaj fanta, zgoraj rdečo vino.«

V samem začetku so iz Češke pripeljali kuharja, ki jim je pomagal pri izbiri jedi za jedilni list. A recepture čeških jedi so malenkost spremenili: »Te smo priredili, ker Čehi uporabljajo zelo ogromno sladkorja, kumine in česna.«

Kaj se najde na meniju? »Od domače paštete iz piščančjih jetrc, do sendviča s cufano svinjino, ki je enaka kot v burgerju, ampak na drugačen način pripravljena,« našteva Rojko: »Juha je česnova, postrežena v krušni skodelici.« V ponudbi se najdejo še tagliate, hot dog, telečja lička, pivske klobase pivski dunajski zrezek, telečji dunajski zrezek in še mnogo drugega. Ker smo na Štajerskem, ne manjka niti 'kiblflajš'. 

Kot pravi Rojko, so z leti naredili koncept, ki je njihov, a s temelji, ki jim jih je predstavil češki kuhar. 

Ob okusni hrani in pijači šteje tudi dobra postrežba

Rojko razlaga, da so nekateri sodelavci z njimi že od vsega začetka. Korona je prizadela tudi njih, nekateri delavci so v tistem času gostinstvo zamenjali z drugimi posli.

»Določeni so izgubili zaupanje. Verjamem, da ne v nas, ampak na splošno v gostinstvo, turizem,« pove.

»Ampak stremimo k tem, da vse nove sodelavce privabimo s tem, da smo v prvi vrsti pošteni, z odličnim znanjem, poštenim plačilom in vsemu, kar sodi zraven,« dodaja. 

Mariborčani so 'pivsko zgodbo' dobro sprejeli 

»Delamo to zgodbo odlično,« razlaga Rojko: »Gostje so nas sprejeli, nas tudi še naprej sprejemajo. Iz dneva v dan se lahko pohvalimo s tem, da jih imamo več. Kar je potrditev, da delamo prav.«

Dodaja, da je Kozlovna na Poštni odprta za vse tipe gostov, radi jih obiskujejo tudi študenti, saj ponujajo študentsko prehrano. Že kar nekaj časa v dopoldanskem času nudijo tudi malice. Prav tako so na voljo za zaključene družbe v kakršnikoli obliki. 

Ob tem Rojko izpostavlja, da zelo dobro sodelujejo z ostalimi gostinci na Poštni ulici in drug drugega dopolnjujejo: »Ponudba na Poštni je raznolika, kar je super za turiste in na sploh za vsakega gosta.«

Kakšni so njihovi načrti za prihodnost? Pojasnjuje, da bodo tudi v prihodnje strmeli k temu, da bi delali dobro »in da najdemo mogoče spet kakšen produkt, ki bo dobil titulo naj.«

»Držimo se svojega koncepta, ne skačemo iz leve na desno, ne mešamo jabolk in hrušk,« vodja gostinstva doda za konec. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žarko (nepreverjen)

Bravo Kozlovna in ekipa!! Kot vedno top storitev!!!

44 (nepreverjen)

super, da bo se bolj polno in prijetno

Danvidz (nepreverjen)

To je tudi vse kar znate'kurče...v hamburger in smrdljiv kebab,ha,ha,in to je za vas kulinarika,ha,ha,ha,Šiptarske stojnice in kebabi iz zamrzjenega mesa in izvora od takrat',ko še ni bilo pametnih telefonov ter urinskih pleskavic.,ko bi vi vedeli kaj jeste ne bi šli niti mimo 'oziroma bi šli bi šli po drugi strani ceste.

Neviden (nepreverjen)

Kdaj bo župan začel odstranjevati vse te šipto_bosanske male pekarnice izpred srednjih šol????vsi otroki se vsak dan počasi zastrupljajo s to z adetivi smrdljivimi stručkami in nezdravimi bureki.

Dali ti nisi p… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=uB9ts2v5hsg
youtube.com/watch?v=QBIM0Jhvj5I

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Jack000000 (nepreverjen)

Spet nekdo hamburger dela in to je zgodba o uspehu.

Starejše novice