Slika je simbolična (foto: Bobo).
Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o RTVS, kot jih je sprejel državni zbor.

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih o zakonih o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi.

Volilni odbori štejejo glasovnice, delne neuradne izide pa sproti objavljajo na spletni strani Državne volilne komisije.

Potrditev vseh treh zakonov

Novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija je po delnih neuradnih izidih na današnjem referendumskem odločanju podprlo 62,4 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,6 odstotka. 

Glasovanja o uveljavitvi omenjenega zakona se je udeležilo skoraj 40 odstotkov volivcev.

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi je po delnih neuradnih izidih na današnjem referendumu podprlo 61,9 odstotka volivk in volivcev, proti jih je glasovalo 38,1 odstotka. 

Udeležba na referendumu je bila skoraj 40,2-odstotna.

Spremembe zakona o vladi je na današnjem referendumskem odločanju podprlo 56,3 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 43,7 odstotka, kažejo delni neuradni izidi po večini preštetih glasovnic. 

Glasovanja o uveljavitvi omenjenega zakona se je udeležilo skoraj 40 odstotkov volivcev.

Kršitve volilnega molka

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 19. ure danes prejela 32 obvestil o domnevnih kršitvah.

Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava deset, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družabnih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so pri 22 obvestilih ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Voznik (nepreverjen)

Vse že naprej znano ,volitve so samo pesek v oci

Surfeiter (nepreverjen)

In, Svizni, kaj zdaj? V jok in v objem mogulom v sekti ...

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tebe surfić za novega ministra! V jok boš šel ti...ker te peče še zdaj....

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Odprite janževec, zgubil je janševec! Pijte in plešite!

11 (nepreverjen)

Suvereno kljub slabi udeležbi. Sedaj bi rad videl ksiht janeza ZGUBE.

mirs (nepreverjen)

Desnica je dobila zares lepo darilo. Polna kapa.

orožnik (nepreverjen)

Spet evforija levičarjev ob "zmagi". Nihče ni zmagal, npr., Zakon o dolgotrajni oskrbi, po 20 letih ga je sprejela lani Janševa vlada, Golob, ga je malo lepotno popravil na škodo oskrbovancev in prestavil njegovo izvajanje za najmanj eno leto, torej??

pohorskisvizec

Orožnik, njih se dejstva in resnica ne primeta...slepo verovanje v lepšo prihodnost(haha....da z golobčkom v brezno)

In reply to by orožnik (nepreverjen)

prerok (nepreverjen)

Pa kaj ste "ludi" čisto nori, kam bomo z novimi ministri ???

upokojenec70 (nepreverjen)

Zaradi "pametovanja" SDS-ovcev z referendumi je vlada izgubila dragocen čas za implementacijo svojih zakonov, za katere ji je ljudstvo dalo mandat na volitvah 24.4.2022. Najmanj kar bi bilo treba storiti je, da bi sedaj sprejeli zakon, po katerem bi predlagateljem referenduma, ki na glasovanju ne doseže svojega namena zaračunali stroške izvedbe referenduma. To bi bilo treba vnesti celo v ustavo in naj velja za vse, ki si domišljajo, da lahko nekaznovano samo nagajajo. Pol leta izgubljenega časa vladi itak ne more vrniti nihče

Republikanec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čuj, ti, zmene upokojensko in na umu ubogo! Se sploh zavedaš, da si si s podporo referendumskemu za za Zakon o oskrbi starostnikov podpisal svojo bjanko evtanazijo? Najprej bodo na vrsti oni z 80 +, naslednji na vrsti pa si že ti in ostali s 70 +. Alzheimer ti je in tebi podobnim očitno že povsem speglal možganske vijuge. Upam, da se zavedaš, da ne boš varen nikjer več, saj bo zate in tebi podobne, "učinkovito" poskrbela aktualna vladna klika. Poznana gospa je pravkar končala z brušenjem kose.

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

TI SI BUTL TI. SPELJI SE NEKAM ZDRAVIT.

In reply to by Republikanec (nepreverjen)

pohorskisvizec

Rolčić, tablete si pozabil vzeti!

In reply to by Rola (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

A ti si republikanec tudi? Lahko bi bil. Ista glupa glava.

In reply to by pohorskisvizec

Neviden (nepreverjen)

Z narodom je nekaj hudo narobe'glasujejo za večje davke glasujwjo za večji rtv prispevek 'in še in še'hja očitno imajo preveč denarja 'pol pa trpitu buda....le.Nw mi jamrat ,da si še paštetke ne morete privoščit'zdaj ko se vam bodo najemnine podražle itd..ha ha ha narod je butast kot pravi g.plemeniti 'in še kako ima prav.

Danvidz (nepreverjen)

Če bi bile volitve fer 'ne bi bile volitve.Pa ja ne mislite resno ,da ste vplivali na rezultat.To je samo pesek v oči ,ki vam da nekaj',da vi mislite da ste pomebni .Resn7ca je ,da njim dol visi za vas 'narod moj.Na vladi so ljudje brez empatije 'vsi po vrsti. Gledate igro kreganja ned strankami v kleti pa skupaj pijejo in se nam smejijo.To je resnica

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice