Slika je simbolična.
V objektu na Gorkega ulici v Mariboru, kjer že deluje dnevni center z aktivnostmi za starejše, je zaživel Večgeneracijski center Maribor. Z različnimi programi bo po napovedih povezoval različne generacije.

Večgeneracijski center Maribor je bil ustanovljen avgusta letos na pobudo Društva dnevni center aktivnosti za starejše TOTI DCA Maribor, za katerim stojijo Marjan Holc, Gaja Lašič in Miro Mihec.

»Za razliko od dnevnega centra z aktivnostmi za starejše bo večgeneracijski center združil vse generacije, torej tudi vrtce, osnovne in srednje šole, študente, institucije in posameznike na široki paleti dejavnosti, od kulture, sociale, izobraževanja, pomoči starejšim, skratka vse, kar je mogoče, tudi upoštevajoč predloge sodelujočih,« je na današnji predstavitvi projekta povedala Gaja Lašič.

Združili bodo dejavnosti, ki se že izvajajo na tej lokaciji

Kot razlagajo, bodo v prvi vrsti združili dejavnosti, ki se že izvajajo na tej lokaciji.

»Cilj nam je združiti najprej to, kar že obstaja. Potem pa s skupnimi idejami nadgrajevati,« je povedala.

V objektu nekdanjega diskonta Konzum v Železničarski koloniji so od občine pridobili dvorano, občani pa so v okviru participativnega proračuna izglasovali njeno obnovo.

Ko bo to urejeno, bo tudi uradno odprtje večgeneracijskega centra, do takrat pa bodo uporabljali prostore, ki jih tam uporablja dnevni center za starejše. Poleg so tudi sedež mestne četrti in prostori več društev. Prenovljeno dvorano bodo lahko uporabljala tudi ta društva in drugi zainteresirani uporabniki.

Večgeneracijski center Maribor je edini takšen na desnem bregu Drave v Mariboru

V Mariboru že deluje Večgeneracijski center Štajerska, v katerem so združili moči Dom Danice Vogrinec Maribor, Zveza prijateljev mladine Maribor, Ozara, Zavod Antona Martina Slomška, Center za pomoč na domu in Andragoški zavod Maribor - Ljudska univerza.

Po besedah Gaje Lašič gre tam za drugačno obliko organizacije, Večgeneracijski center Maribor pa je tudi edini takšen na desnem bregu Drave v Mariboru.

Pojasnila je, da so izkušnje z dnevnim centrom za starejše pokazale, da je med tamkajšnjimi prebivalci veliko zanimanja za tovrstne aktivnosti.

Obenem bi s tem povečali možnosti organiziranja in izvajanja društvenih aktivnosti in javnih dogodkov na Taboru ter posledično vključili večje število občanov v aktivnosti na različnih področjih.

Med drugim napovedujejo brezplačno pomoč posameznikom iz ranljivih skupin, izobraževanja za uporabo novih tehnologij, gojenje prostovoljstva in medsebojne pomoči med ljudmi ter posledično zmanjševanje potreb po institucionalnem varstvu ter storitvah socialne in zdravstvene oskrbe.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Remi (nepreverjen)

Zelo pohvalno !

Starejše novice