V Mestnem parku Maribor bodo morali odstraniti kar 40 smrek, saj se je na drevesih pojavila škodljiva žuželka - lubadar. Preverili smo, zakaj pride do tega in kakšni so možni ukrepi.

Jeseni je mariborski park napadel škodljiv rjav hrošč imenovan lubadar, ki velja za največjega sovražnika smrekovih gozdov.

Lubadar se namesti pod lubje in uniči drevo

Gre za žuželko, ki v drevesa vdolbe luknjice in se namesti pod lubje, nato pa začne oddajati škodljivo kemično snov, ki popolnoma uniči in posuši drevo.

»Prvi znak je, da se začne barva iglic spreminjati, potem se pojavi, da vrh smreke odmre in se ti smrekovi lobadarji začnejo še seliti po smreki navzdol,« je pojasnila Tanja Grmovšek, arboristka.

Ko je posamezno drevo polno zasedeno, začno hrošči napadati še okoliška drevesa. V obdobjih namnožitve lahko to pomeni, da se žarišče lubadarjev hitro razširi tudi na več deset dreves. Zato je nujno čim hitrejše ukrepanje.

»Take luknjice ostanejo, potem pa če mamo svežo lubadarko, to pomeni, da smoli ven, ker vedno drevo reagira, da z smolo ga ven tišči,« je še dodala.

Padlo bo kar 40 dreves

In ravno ta namnožitev se je zgodila v mariborskem parku, kjer je doslej uničenih kar 40 smrek na enem območju. Lubadarji so sicer v parku že bili prisotni, a je bilo običajno treba odstraniti zgolj posamezna drevesa.

»Taka drevesa se sproti, če se da, sanira, če ne, se odstranijo in zasadijo nova, da bi v tako velikem obsegu bilo, pa menda še ni bilo,« je zaskrbljeno poudaril Samo Jenčič iz Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

S sečnjo bodo pristojne službe začele predvidoma prihodnji teden, trajala pa bo približno dva tedna. Vse obiskovalce parka ob tem prosijo za razumevanje in upoštevanje omejitev dostopa.

Da bi seznanili javnost z nujnostjo poseka, so na promenadi ta teden postavili tudi razstavne panoje s pojasnili. Sprememba bo velika, saj bodo posekane za park značilne visoke smreke pri igralih. 

Kako bodo nadomestili smreke?

Te smreke je torej treba čim prej odstraniti, zato se že v ponedeljek začenja sanacija parka. Smreke bodo nadomestili z različnimi drevesi, ki bodo bolj odporna na škodljivce.

»Ta drevesa se bodo nadomestila z različnimi iglavci, ker želimo večjo biotsko pestrost na tem območju in tudi dolgoročno, za naslednje generacije, da imajo čim manj takih izpadov, kot jih imamo mi zdaj,« je razložila Grmovšek.

Načrt nove zasaditve dreves je že izdelan, mlade sadike pa bodo verjetno v mestnem parku spomladi drugo leto.

»Zasadili bomo gruče iglavcev, to smo rekli, da bodo mogoče nekoliko manjše sadike oziroma tri metre visoka drevesa. Potem pa so tu še te posamezne rastline in nov drevored,« je dodala Karin Bejo, sodelavka za hortikulturo na Snagi Maribor.

Mariborski park bo izgledal popolnoma drugače

Območje, kjer so bile do sedaj mogočne smreke, bo torej nekaj desetletij zgolj z majhnimi drevesi, kar bo v veliki meri spremenilo tudi izgled mariborskega parka.

»Za našo generacijo se bo vsekakor spremenilo to in tega doživljanja z debli velikih smrekovih dreves tega za nekaj desetletij izgubimo,« je še poudarila arboristka. 

»Te smreke v mariborskem parku so sajene na tem mestu z namenom, da se ti pogledi, ki se nam odpirajo, ko hodimo po parku, preko teh večjih jas, zaključijo v tem temnem smrekovem ozadju,« je dodal Jenčič.

Odgovorni obenem opozarjajo, da se lubadarji širijo tudi drugod, ogrožene pa niso samo smreke, ampak so med drugim poškodovani tudi bresti pri Treh ribnikih. Zato pozivajo, da tudi občani pregledajo drevesa na svojih zemljiščih in morebiti okužena drevesa takoj odstranijo, da preprečijo širjenje tega škodljivca.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaco (nepreverjen)

Sedaj eni uživajo ko se vse zeleno ruši.

ovi (nepreverjen)

...zaj pa čudežno lahko padejo (bolne) smreke-ti si itak pretum..st ,da bi vedel...
Škoda - za Maribor - zaj bi one smreke (posajene na novo 2012 mele že 10 plus metrov...samo kaj, ko je Tezno...khm...

https://www.dnevnik.si/1042593060

In reply to by Kaco (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

...pozabo - in vino Veritas(Thai) ;-)- znano ?
peace /mir z vami/ howk ...

In reply to by ovi (nepreverjen)

a bejž no (nepreverjen)

Oni bi itak sekali, če ne bi bil lubadar bi pa našli drug izgovor.

Franc s Piramide

Sem mislil, da bo govora o partizanih, ki so se spravili na listavce v parku.
Ti so bili tudi eni taki škodljivci, s to razliko, da so raje žrli zeleno listje kot lubje.

Franc s Piramide

Namesto dreves bodo v parku Arsenovičeve nove gostilne.
Bo hitro pozidano, če bomo Mariborčani še naprej tako visoke kumalne prispevke plačevali.

andrej 57 (nepreverjen)
ovi (nepreverjen)

niti ne - Veritas jeenako Resnica- jeenako Tajskak...

In reply to by andrej 57 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ta brezupni primer jih ne potrebuje več. Je prepozno.

In reply to by andrej 57 (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

Občinski LUBADARJI so posekali drevesa po celem Mariboru ! Okoli Kadetnice še vedno niso posadili nadomestnih dreves kot so obljubili .
Tam je bil Veliki LUBADAR Tonin na delu ?

nera (nepreverjen)

kreteni, posekali gozd na pohorju, zdaj v mestu še , kaj so normalni

Legionar (nepreverjen)

Točno tako ! Štart je pri Kranjčevem Hotelu Belvi cilj pa pri gostilni Kliček našega župana ! In krog bo zaključen .

In reply to by nera (nepreverjen)

Zvonimir (nepreverjen)

😭😭😭

Walter (nepreverjen)

Kaj ste delali osemdeset let ? V kolikor bi jih redno zascitili do te bolezni nebi prislo ?Ali se zavedate kaj pomeni 80 let stare smreke ? Globoko zalujem za smreke,podeljujem bodeco nezo koncesionarju parka !

mirs (nepreverjen)

Res, to je rezultat dolgoletne brezbrižnosti. Tudi po osamosvojitvi je ostalo isto.

In reply to by Walter (nepreverjen)

ovi (nepreverjen)

...kunca odereš ( za zadnje taćke ga zavežeš z vrvico )- kožo potegneš dol, odstraniš drobovino- prišparaš srček in jetra- ostalo nasoliš , popopraš in gema - v ror - z zelenjavo. pa zalvaš z belim Renskim...

Lubadarja se reši samo /izključno z/s posekom in to čimprej - zakaj se pa ni - ne vprašat stroko - ampak ZZVKD- prepotentne že...

pa lp - in veselo kidanje jutri zarana ;-)

ovi (nepreverjen)

...tisti i- ki je izpadel pa je ...iiii...;-)

Default (nepreverjen)

Ja ze dolgo napada zloglasni yugo lubadar sloveniji zdaj ko so levuharji na oblasti pa se toliko bolj

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice