Andrej Cafuta (vir: UKC Maribor).
V mariborskem centru za transfuzijsko medicino so obeležili plemeniti dosežek. Gostili so namreč kar dva krvodajalca stokratnika. To sta postala Andrej in Drago, prvi je kri prvič daroval že leta 1978 drugi pa leta 1988.

V Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so v zadnjem tednu gostili kar dva krvodajalca stokratnika.

Kri sta stotič darovala Andrej Cafuta iz Frama, ki je krvodajalec postal leta 1978, in Drago Dobnik iz Kidričevega, ki je pri prvič daroval leta 1988.

Za to plemenito dejanje in predanost sta se mu v imenu vseh krvi potrebnih zahvalila Biserka Vidovič s centra za transfuzijsko medicino.

Drago Dobnik (vir: UKC Maribor).

Vsak delovni dan potrebujejo v povprečju 300 do 350 krvodajalcev

Bolezni in krvavitve, ki ogrožajo zdravje ali življenje zaradi pomanjkanja krvi in njenih sestavin, se zdravijo s transfuzijami krvi.

Največji porabniki krvi so bolniki z boleznimi krvi in krvotvornih organov, med drugim kostnega mozga, bolniki z rakom, bolniki, zdravljeni s transplantacijo organov in kostnega mozga, ponesrečenci ter bolniki, ki kri potrebujejo zaradi operativnih posegov.

Po nedavnih podatkih Zavoda za transfuzijsko medicino imamo v Sloveniji 62.000 krvodajalcev, od katerih jih 60 odstotkov kri daruje enkrat na leto, 28 odstotkov dvakrat, deset odstotkov trikrat, dva odstotka pa štirikrat na leto.

Pri tem pa Zavod za transfuzijsko medicino izpostavlja, da vsak delovni dan potrebujejo v povprečju 300 do 350 krvodajalcev, da zagotovijo zdravljenje bolnikov s krvjo.

Vir: UKC Maribor

Kdo lahko daruje kri?

Kri lahko daruje vsaka oseba:

  • med 18. in 65. letom starosti,
  • ki tehta več kot 50 kilogramov,
  • ki ima vrednosti krvnega tlaka med 100/60-180/100.

Pri tem pa je potrebno poudariti, da lahko moški darujejo kri na vsake tri mesece, ženske pa na vsake štiri. Krvodajalci na odvzem krvi ne smejo priti tešči, priporočljivo je, da zaužijejo lahek nemasten obrok.

Vsi, ki bi želeli darovati kri, se lahko za odvzem dogovorijo na telefonskih številkah centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, in sicer 041 479 242 ali 041 320 796, vsak delovni dan med 7. in 15. uro.

Odvzemi krvi pa potekajo v ponedeljek od 7.30 do 12. ure, v kolikor ni planirana terenska krvodajalska akcija, v torek od 7.30 do 17. ure in v četrtek od 7.30 do 12. ure.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Bravo pubeca.

Leka (nepreverjen)

Takih več ne delajo ! Danes je vse radi Instagrama ,Twitterja .....kdo ima več ogledov .

Snezic (nepreverjen)

Kdaj bodo začeli plačevati za kri kot v naši sosednji državi???

SLO (nepreverjen)

Takrat ko jo boš ti rabil in boš jo ti tudi plačal!!!

In reply to by Snezic (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Neveden pomeni nič vedeti ... in to si ti ... kri se PRODAJA ... tudi naši vrli protagonisti dobrovoljnega odvzema krvi, to isto kri prodajajo ... ja, bumbar, za evre ...

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Upam in želim si da ti nisi krvodajalec, ker bi bila tvoja nora kri pogubna za pacijente.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Starejše novice