Vir: Facebook Rajzefiber
Od danes do naslednje sobote se bodo obiskovalci festivala sprehajali po mariborskih ulicah in spoznavali zgodbe, ki delajo naše mesto tako zelo posebno, tako »mariborsko«.

Z 'najkrajšim sprehodom', se je danes ob 16. uri začel 6. Festival sprehodov. Najkrajši sprehod je natančno, kar obljublja naslov – najkrajši sprehod festivala, saj skupaj traja le dobrih 15 minut. Festivalski sprehodi si bodo nato vsak dan sledili še ves teden. 

Tudi letos je Rajzenfiber pripravil Festival sprehodov, v sklopu katerega se bo zvrstilo 26 sprehodov in dve okrogli mizi. Od 24. marca do 1. aprila bo Maribor predstavil na malo drugačen način, skozi zgodbe, ki delajo naše mesto tako zelo posebno. 

Da jih ne obtožijo pretiranega lokalpatriotizma, bodo organizatorji letos pokukali tudi kam drugam. Celo v prestolnico. 

»Seveda pa na Festivalu sprehodov ne bomo zgolj pretegovali nog, sprehajali bomo tudi misli,« pravijo organizatorji. Na dveh okroglih mizah se bodo z udeleženci pogovarjali o bogastvu tematskih poti, ki jih je v Sloveniji kar za neverjetnih 5000 kilometrov, in pa o mladih v kreativnem turizmu.

Že ta konec tedna bogato dogajanje

Na prvi festivalski dan ob 'najkrajšem sprehodu' obiskovalce vabi tudi uro in pol dolgi sprehod z naslovom 'Maribor v barvah tistega časa'. Na sprehodu se bodo dotaknili tistega časa, ko sta močan pečat mestu pustila Alojzij Juvan, župan Maribora z dvema mandatoma med obema vojnama in Sergej Vrišer, dolgoletni direktor Pokrajinskega muzeja Maribor. Oba sta pomembno vplivali na podobo mesta, ki ga poznamo danes. Med sprehodom si bodo ogledovali stavbe, stare fotografije tistega časa, jih primerjali z današnjim stanjem.

V soboto je na sporedu sprehod v botanični vrt mariborske univerze. Popoldne sledijo 'Poetične kan(ta)te', kjer se bodo udeleženci podali na pohod s poezijo po mestnih ulicah in trgih ter se ustavljali na točkah, ki so kakorkoli povezane s pesmimi in njih avtorji. Tretji sobotni sprehod bo namenjen obisku Muzeja najstarejše trte na svetu. 

Nedelja bo namenjena 'Novinarskemu sprehodu' o zgodovini in pomenu mariborskih časopisov, sprehodu po Lovrencu na Pohorju in 'fuzbal turi' po najbolj nogometnih točkah v mestu.

Sprehodi vabijo vsak dan, vse do naslednje sobote

V celem tednu se bo zvrstilo še mnogo zanimivih sprehodov. Sprehajalci bodo med drugim obiskali nekdanjo moško kaznilnico, ogledali si bodo grafite na desnem bregu Drave, sprehodili se bodo po Kulturni četrti Minoriti, si ogledali mariborska izjemna drevesa in še mnogo drugega. 

Letos sprehodi ne bodo le po Mariboru, pokukali bodo celo v prestolnico na Rožnik, na vrhu pa se bodo sprehajalci okrepčali s čajem in čokolado. 

Festivalski sprehodi bodo sledili še vse do naslednje sobote, ko se bo festival zaključil s pohodom po bobrovih sledeh in sprehodom po medenem parku posestva Sončni raj v Vodolah. 

Kot zadnji bo na sporedu sprehod 'S kiparji po mestu', na katerem bodo udeleženci spoznali slovenske umetnike, ki s svojimi deli krasijo mesto in razgrnili njihove neverjetne zgodbe in številna obdobja, v katerih so dela nastala.

Celoten festivalski program najdete na spletni strani programa Rajzenfiber. Za udeležbo na sprehodih je potrebna predhodna prijava, saj je število udeležencev ponekod omejeno.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Kolesarji dobrodošli!

BUDALA (nepreverjen)

15 minutni sprehod po mb

Starejše novice