Foto: Žan Osim
Mbajk odslej deluje s 25 postajami in 250 kolesi.

21. aprila 2022 je mariborski sistem za izposojo koles Mbajk uradno začel z delovanjem. Takrat je bilo vključenih 210 koles na 21 postajah, ki jih najdemo v centru mesta in bližnji okolici.

V zadnji četrtini leta 2022 sta bili postavljeni še dve postaji, letos pa se obetajo nove kolesarske okrepitve.

V letu 2023 se Mbajku obetajo štiri nove postaje – dve pa sta pričeli z delovanjem danes. Postavljeni sta ob cesti Proletarskih brigad, in sicer na križiščih s Kardeljevo in Betnavsko cesto.

Odslej ima Mbajk torej 25 postaj, ki skupno razpolagajo z 250 kolesi. Točni lokaciji drugih dveh postaj, ki sledita tekom leta, še zaenkrat ostajata skrivnost, vemo pa, da bo ena locirana na Lentu.

Foto: Žan Osim

Kdaj lahko pričakujemo širitev v druge mestne četrti?

Otvoritve se je udeležil tudi župan Saša Arsenovič, ki se je med drugim zahvalil sponzorjema Sparu in Vzajemni, ki sta omogočila danes otvorjeni postaji.

Čeprav je Maribor sistem izposoje koles dobil precej pozno, ni zato nič manj uspešen – po besedah Marka Kolbla, direktorja podjetja Europlakat, je od zagona do danes zabeleženih več kot 17.500 registriranih uporabnikov in skoraj pol milijona izposoj.

Širitve v oddaljene mestne četrti še zaenkrat zgleda ne moremo pričakovati, saj še vedno velja pravilo, da morajo biti postaje med seboj oddaljene največ 400 metrov.

Širitve se torej izvajajo od znotraj navzven, če pa lahko sodimo po uspehu pa bo svoje postaje v prihodnosti zagotovo dočakalo tudi obrobje mesta.

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vespa (nepreverjen)

Super. Samo tako naprej.

Činčilec (nepreverjen)

otrovna je vaša glava da bluzite o otvorjenju. jao

SLO (nepreverjen)

Kolesa so sedaj tudi tukaj pa se lahko zapre cesta Proletarskih brigad in vse ostale v bližini. Celi Maribor bo en samcati center. Turisti iz Azije že čakajo. Mariborčanom pa bo odvzet celoten Maribor zaradi turistov. OGABNO!!!

wc (nepreverjen)

jah, spet je center priviligiran, ostali pa se lahko obrišemo pod nosom. hebeš tako občino... pobrežje bo glih čez 100 let dobilo postajo. pa še ta bo na britofu.

Ninnnnnna (nepreverjen)

Pa ne, da se misliš s temi kolesi iz Pobrežja v center vozit? Mi na pamet ne pade. Jaz jih uporabljam izključno namesto pešačenja čez peš cono, pa še to samo po ravnem. Za kaj drugega niso primerni. Sploh ne čez tiste kocke, glava boli.

In reply to by wc (nepreverjen)

Rq (nepreverjen)

sem imel tako idejo, ja :) ker peš rabiš do centra 15 minut. avtobusi vozijo relativno redko. če nisi usklajen z voznim redom in prideš na postajo na slepo, lahko čakaš več kot 20 minut, potem pa še 5 minut vožnje. s tem bajkom bi prišel recimo v 7 minutah do centra, brez čakanja. Ampak se bojim, da tega v doglednem cajtu ne bo.

In reply to by Ninnnnnna (nepreverjen)

Šerbeđija Grule (nepreverjen)

Ma super! Imajo edin malo pretrde gume gor! Kr nabija brez športnih amortizerjev grdo. Roke trese.

Rafko Franž (nepreverjen)

Teh koles je fajn se nabralo. Zdaj pa bo treba še kolesarske steze urediti, narisati,pobarvati tudi označiti z prometnimi znaki in talnimi označbami.....itd

Junak (nepreverjen)

Vrhunsko, bravo sponzorji, le tako naprej. Saj bo počasi po celem mestu, še kakšna 3 leta pa bo...
Verjamem, da je dosti uspešnih MB podjetij, ki lahko te projekte finančno podprejo. Npr Supernova, Stop shop, da pridejo kolesa v ta konec, LA Cantina in Marprom za pod pohorjem (aja toti so tak skor nelikvidni), na Teznu Mikro+Polo, AJM, Ploj, cela industrijska cona TAM, na pobrežju pa sploh ne vem če kaka jaka firma,..

nera (nepreverjen)

boljše da bi ceste porihtal in v novi vasi 1 še kakšno trgovino ali trafiko

Rq (nepreverjen)

tak pač je na vasi... ;-)

In reply to by nera (nepreverjen)

Rq (nepreverjen)

od znotraj navzven... najprej torej tistim, ki imajo itak najkrajše poti in najboljše možnosti mobilnosti. res "modro".

Rq (nepreverjen)

mogoče pa bo arsotu pobegnilo nekaj krajevnih skupnusti, ba ga bo zbrihtalo... pobrali bodo svoje in šli iz maribora :)))))

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice