V Europarku Maribor obeta se veliko prenov, ki stremijo k ohranjanju okolja, hkrati pa ne pozabljajo na svoje kupce in skrbno pripravljajo številne razvedrilne dogodke.

Trajnostni razvoj je besedna zveza, ki jo vsakodnevno srečujemo v povezavi z gospodarstvom. Lahko rečemo, da gre za trend, ki skuša povečati skrb za okolje in človeškemu razvoju tlakovati okolju prijazno pot.

V zadnjem času so strategijo za »zeleni« razvoj kovali tudi v mariborskem nakupovalnem središču - obeta se veliko prenov, ki stremijo k ohranjanju okolja, hkrati pa ne pozabljajo na svoje kupce in skrbno pripravljajo številne razvedrilne dogodke.

O trenutnih projektih in načrtih za prihodnost smo se pogovorili s Simono Mandl, center managerko Europarka Maribor.

Foto: Žan Osim

Kakšni projekti še čakajo Europark v letošnjem letu in na katere že izvedene ste najbolj ponosni?

»Europarku se poleg vseh dogodkov, ki jih redno prirejamo in so družbene, kulturne, zabavne in športne narave, obeta tudi dokončanje vseh investicij, ki smo si jih za letos začrtali.

Pred koncem poletja bomo praznovali tudi 23. rojstni dan, prihajajočo soboto bo pa potekal naš kolesarski maraton. Načrtujemo še organizacijo ulične košarke in številnih drugih dogodkov, ki jih bomo letos ponudili obiskovalcem.«

Odločili ste se za investicijo v izgradnjo fotovoltaične elektrarne, kako bo to vplivalo na okolje in zakaj se vam zdi investicija pomembna? Kaj bo s tem pridobil Maribor?

»Vsekakor je orientiranost v trajnostni razvoj eden izmed ključnih strateških ciljev našega podjetja, zato smo že v začetku lanskega leta začeli pripravljalna dela in pripravo projektov za naložbo v fotovoltaično elektrarno – ta bo razpolagala z močjo 842 kW, stala nas bo približno 1,2 milijona evrov, z njo pa bomo prihranili 313 ton emisij. To je, poenostavljeno povedano, približno 14.400 dreves.

Zvišanje nivoja samooskrbe je pomembno za vse poslovne subjekte ne le znotraj mesta, temveč tudi širše. Zato menim, da je to zelo pozitiven doprinos širšemu okolju.«

Foto: Žan Osim

Europarku se obeta tudi prenova prezračevalnega sistema in menjava vseh stekel, kaj boste s tem pridobili?

»Lani smo se odločili za investicijo v zamenjavo vseh prezračevalnih in večino hladilnih naprav. V začetku leta 2025 bo objekt tako popolnoma prenovljen, s tem bomo pa predvsem povečali energijsko učinkovitost – zmanjšali bomo porabo električne energije in zvišali kvaliteto zraka.

Del tega projekta je tudi zamenjava stekel – nekaj smo jih že zamenjali, večina pa pride na vrsto letos. Stekla so namreč do neke mere že dotrajana. Lahko bi sicer še počakali, a želimo optimizirati stroške ogrevanja. Ta investicija znaša približno milijon evrov.«

V Europarku si že več kot dvajset let prizadevate, da bi z vlaganjem v trajnostni razvoj in zelene rešitve pripomogli k višji kvaliteti življenja lokalnih prebivalcev, zato podpirate številne lokalne projekte in ustanove, ki predstavljajo dodano vrednost za štajersko prestolnico in širšo okolico. Bi lahko katerega izmed projektov izpostavili?

»Trudimo se podpirati lokalne ponudnike in dogodke, ki so naravnani k spodbujanju lokalne vpetosti. Eno izmed naših poslanstev je podpirati lokalne projekte in s tem vplivati na pozitiven razvoj Maribora.

Tukaj bi omenila našo ekološko tržnico – lokalnim kmetom ponujamo platformo, da lahko ponudijo svoje izdelke in ob enem pripomoremo k osveščanju obiskovalcev o zdravi prehrani. Sodelujemo tudi z lokalnimi umetniki ter na področju izobraževalnih vsebin.

Podpiramo številna dobrodelna društva, dobro sodelujemo tudi z mestno četrtjo Magdalena. Podpiramo naš nogometni klub in prireditve, kot so Zlata lisica ter Festival Lent. Prisluhniti skušamo projektom, ki so trajnostno naravnani – pod to sodi tudi Mbajk, za katerega menimo, da je pomemben del mozaika v trajnostnem razvoju Maribora.

Sredstva, ki jih pridobimo na raznih dogodkih, kot je recimo naš kolesarski maraton, skušamo nameniti raznim društvom, ki se borijo za boljši vsakdan prebivalcev. Eno izmed društev, s katerimi sodelujemo, je tudi Društvo Upornik.«

Pred dvema letoma ste odprli deset polnilnic za električne avtomobile, kar je največ polnilnic na enem mestu v štajerski prestolnici. Kako so se obnesle?

»Uporaba narašča, zato bomo letos investirali v še dodatnih pet polnilnic na drugi lokaciji. Začelo se je počasi, a je z obsegom električnih vozil narasla tudi frekvenca polnjenja. Zato smo prepričani, da so naši obiskovalci s polnilnicami zadovoljni.«

Foto: Žan Osim

Iz obdobja pandemije covid-19 smo tako rekoč že pošteno zakorakali. Kako so se v tem obdobju spremenile navade strank? Se je vaše delo ustalilo v enakih tirnicah kot pred koronavirusom ali je bilo prodajno strategijo treba ponovno preoblikovati?

»Na prvi pogled se je vse vrnilo v ustaljene tirnice, a v bistvu temu ni tako. Kupci so postali veliko bolj analitični in dovzetni za podrobnosti – veliko bolj so naravnani v smeri lastne optimizacije. Povprečni kupec je zahtevnejši in zase zahteva najboljše, kar je tudi pravilno. Mi se temu prilagajamo predvsem z izboljšanjem nakupovalne izkušnje, pod kar štejemo tudi prej omenjene investicije.

Izzivi so trenutno res povezani s trajnostnim razvojem, nenazadnje obratujemo že 23 let in so posodobitve potrebne že z vidika obratovalne varnosti. Največji izziv pa je spremljati trende z vidika obnašanja kupcev in ponudbe na trgu. Pomembno je te trende pripeljati v naše prostore in jih zagotoviti našim obiskovalcem.«

Ko smo že pri trendih, vse bolj ste aktivni tudi na družbenih omrežjih, nedavno ste se pridružili še TikToku. Kakšen je namen in na kakšno ciljno publiko ciljate na dotičnih platformah?

»Približati smo se želeli našim mlajšim obiskovalcem. To nam je uspelo s profilom na TikToku, na katerem predstavljamo aktualno ponudbo, modne trende in številne zabavne vsebine z namenom, da se obiskovalci našega profila nasmejijo in se sprostijo. Tudi to sodi pod prodajno strategijo, z odzivi pa smo zadovoljni.«

V Europarku je pestro dogajanje stalnica – od koncertov do razstav in prireditev za otroke. Nam lahko razkrijete, kaj se Mariborčanom letos obeta? Kaj lahko pričakujemo za 23. rojstni dan?

»Obiskovalce ob rojstnem dnevu čaka pestro dogajanje. Trenutno smo še v pogajanjih z določenimi glasbenimi izvajalci, zato danes o imenih še ne morem govoriti. Vsekakor lahko obljubimo pestro glasbeno dogajanje, bogate nagradne igre in dogajanje za otroke.

V jesenskem času se obiskovalcem obetajo modne revije, številne izobraževalne vsebine, decembra pa nas bodo ponovno obiskali dobri možje.«

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Prikrito oglaševanje. Kdo je pokasiral, samo Žan ali tudi firma?

Starejše novice