Foto: Bobo
Prvaki koalicijskih strank: Danes živimo v normalni državi, v kateri nikogar ne puščamo zadaj.

Vlada je v prvem letu delovanja izpolnila glavno obljubo in željo ljudi - ponovno živeti v normalni državi, je ob prvi obletnici vlade dejal premier Robert Golob.

Z vodjema koalicijskih SD in Levice je med drugim izpostavil ukrepanje za boj z draginjo ter na področjih zdravstva, sociale, medijev in gospodarstva. Slovenija je na dobri poti, meni.

»Ko so nam ljudje zaupali, da prevzamemo vlado (...) je bila glavna obljuba in tudi glavna želja ljudi, da ponovno živimo v normalni državi. To je prva obljuba, ki smo jo izpolnili,« je danes na novinarski konferenci o dosežkih vlade, ki je delo začela 1. junija 2022, v Ljubljani povedal Golob.

Dejal je, da se izzivov ne bodo ustrašili. Verjetno ne bodo vedno uspešni in tudi čudežev ne obljubljajo, se bodo pa borili in trdo delali, je napovedal.

»Slovenija je na dobri poti in verjamem, da bomo čez tri leta, ko bomo prišli do zaključka mandata, vsi prepričani, da živimo v državi, ki je boljša od tiste, ki smo jo dobili v roke 1. junija lani,« je dejal.

Foto: Bobo

Golob je skupaj s podpredsednikoma vlade, predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem, na današnji novinarski konferenci povzel dosedanje delo. Poudarili so, da je mandat zaznamoval spoštljiv dialog, solidarnost in »da ne puščajo nikogar zadaj«.

Golob je med drugim izpostavil, da so »začeli osvobajati medije«, tudi z vložitvijo novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, da ta nikoli več ne bi bila talka politike. V soočanju z energetsko krizo so bili uspešni, je ocenil.

Manj kot leto dni po največjem požaru v zgodovini države so že dobavljena prva letala za gašenje, poleti so interventno zagotovili pitno vodo v slovenski Istri, sredstva za pomoč po nedavnih zemeljskih plazovih so bila zagotovljena v 14 dneh.

Rast cen hrane v Sloveniji ne sledi padajočemu trendu drugod po Evropi.

Zato bodo na podlagi danes sprejete odredbe naslednjih šest mesecev spremljali cene hrane v celotni verigi, da bi ugotovili, »kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže«, je še napovedal premier.

Foto: Bobo

Začeli pa so tudi posvetovanja z državljani o spremembah volilne zakonodaje.

Mesec je naštel nekaj dosežkov s področja ministrstev, ki jih vodijo ministri Levice. V stranki kot najpomembnejši projekt v tej vladi razumejo ministrstvo za solidarno prihodnost, je dejal.

V okviru pristojnosti tega ministrstva povečanje sredstev za gradnjo stanovanj in pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi.

Ob tem so zvišali minimalno plačo, krepijo inšpektorat za delo, sprejet je bil pravilnik o poklicnih boleznih.

Spomnil je tudi, da so v minulem letu uresničili odločbo ustavnega sodišča in s sprejemom ustrezne zakonodaje istospolnim parom omogočili sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok.

S področja ministrstva za kulturo je Mesec izpostavil načrte za obnovo ljubljanske Drame in zavzemanje za svobodo medijev.

Foto: Bobo

Fajon je spomnila na ukrepe za blaženje cen energentov, pa tudi druge spodbude gospodarstvu, turizmu in športu.

Na področju pravosodja so po njenih besedah popravljali krivice, tako je na primer izpostavila umik tožb proti posameznikom za izterjavo stroškov dela policije, ki so nastali na javnih shodih v času epidemije covida-19, odpravo blokade imenovanja državnih tožilcev in krepitev položaja najranljivejših skupin udeležencev v sodnih in drugih postopkih.

Dotaknila se je tudi kandidature Slovenije za članstvo v varnostnem svetu Združenih narodov. Po njenih besedah je politični vrh storil vse, kar je bilo v njihovi moči, Slovenija, pa je politiko države samozavestno odpirala svetu in krepila zavezništva.

Glede prihajajočega glasovanja je »previdno optimistična«.

Golob je medtem bistveno bolj optimističen in prepričan, »da je Slovenija danes bistveno močnejša kot kadarkoli«.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Levuharjem je vseeno glavno da oni imajo nakraden denar

Šumar (nepreverjen)

Kompletna levica ni ukradla tolko denarja kot JJ sam...

In reply to by Default (nepreverjen)

LojzNovak (nepreverjen)

Slovenski mesija bo sel od vrat do vrat in pregledal vse dobavitelje

Fischer (nepreverjen)

On naj raje napove svoj odstop. A da pa si je zdaj poleg falkončka še eno zasebno letalo omislil pa ne debatira o stroških? Mrš

SLO (nepreverjen)

Ne državniki se bodo vozili s skuterji! Debili desni...

In reply to by Fischer (nepreverjen)

DENIS1234 (nepreverjen)

Levnuharji, ko vidim te frise, ki smo jih na volitvah dobesedno odstrelili, zdaj pa nam gnila jajca prodajajo, mi gre na kozlanje.....Naj se že enkrat poberejo in poskrijejo, da jih narod slučajno sam ne pospravi v omaro......Ne glede na to, kakšen je, je plešasti še vedno DOKTOR za vse po vrsti. Shirali nas bodo, pobrali nam bodo vse, za vsak primanjkljaj in potrebo po denarju v državni blagajni bremenijo navadnega delavca z višjimi davki, prispevki, obveznimi dodatnimi zavarovanji, ampak, saj nima veze, važno je samo, da ni Janez........idioti.....Levnuhi z JU vred pa si samo talajo, nikoli konca, ta pogajanja oz. stavke se vlečejo že nevem kako dolgo...PARAZITI, ki bodo Slovenijo spremenili v Venezuelo oz. v Albanijo, samo idite malo čez mesto ali Europark.....1 leto pa bomo Mariborčani v manjšini....

prerok (nepreverjen)

Baje, Golob verjame trgovcem, ki oglašajo, da je vse ceneje !!!

pohorskisvizec

Kakšne nebuloze pernati stresa! Kaj je njegov dosežek? Nova konkubina. Aja, obljub ne daje več...hahaha

pohorskisvizec

Kakšne nebuloze pernati stresa! Kaj je njegov dosežek? Nova konkubina. Aja, obljub ne daje več...hahaha

pohorskisvizec

Kakšne nebuloze pernati stresa! Kaj je njegov dosežek? Nova konkubina. Aja, obljub ne daje več...hahaha

SLO (nepreverjen)

Kaj ti jecljaš? Desni pač,...

In reply to by pohorskisvizec

Šumar (nepreverjen)

Mercator pri košarici za 50€ iti izdelki v Italiji (čez mejo) stane cca25€...
Naši trgovci lažejo pa služijo na veliko... Obljubljajo 25% popust... Marža pa več kot 80%.... Žalostno...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice