Slika je simbolična.
Spet se začenja čas opravil na vrtu, stara navada pa je, kot pravijo, železna srajca. Naj vas ne udari po denarnici.

V kurilne naprave ne sodijo star papir in karton, vlažen in kemijsko obdelan les, denimo iverne plošče, barvan in lakiran les, plastika, embalaža, krpe in drugi odpadki.

Neredko se ti zato znajdejo na improviziranem kresu, čeprav praviloma sodijo v zabojnike za smeti.

V času, ko je kurilna sezona še v polnem teku, že tako trpi kakovost zraka. Da bi prispevali k izboljšanju njene kakovosti, se zato velja izogibati kurjenju na prostem.

Kurjenje naštetih odpadkov vodi do slabega izgorevanja in se pokaže neposredno kot gost temen dim.

Kurišče je treba nadzorovati ves čas kurjenja ali sežiganja, po končanem kurjenju ali sežiganju pa je treba ogenj in žerjavico pogasiti ter kurišče pokriti z negorljivim materialom.

Z bolj sončnimi spomladanskimi dnevi pa se vrstijo tudi opravila na vrtovih, sadovnjakih in v okolici hiš, obrezanih vej, posušenih delov in podobnega pa se ljudje nemalokrat znebijo s pomočjo točkovnega kurjenja.

Pri tem nastajajo tudi prašni delci, ki onesnažujejo zrak in predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi.

V naravnem okolju

Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju (to so gozdovi, druga gozdna zemljišča, območja na prostem v oddaljenosti do 100 metrov od gozda ali drugega gozdnega zemljišča, izjema so tudi vodne površine) v zvezi s tem določa, da se mora urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom; prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče pa mora biti od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov.

Kurišče je treba nadzorovati ves čas kurjenja ali sežiganja, po končanem kurjenju ali sežiganju pa je treba ogenj in žerjavico pogasiti ter kurišče pokriti z negorljivim materialom.

V uredbi je zapisano tudi, da se mora s kurjenjem, sežiganjem ali uporabljanjem odprtega ognja prenehati, če je povprečna hitrost vetra večja od šestih metrov na sekund, oziroma so njegovi sunki močnejši od desetih metrov na sekundo.

Uredba nadalje prepoveduje uporabo gorljivih tekočin ali materialov, »ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje«.

Le ena izjema

Kurjenje odpadkov je prepovedano, izjema je lahko le sežig okuženih rastlin za zatiranje bolezni. Za kršitelje so predvidene tudi globe.

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo opozarja na informacije v uredbi o odpadkih in uredbi o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom.

Prva prepoveduje kurjenje organskih ostankov oziroma odpadkov, kot so obrezane veje, posušeni deli rastlin in podobno.

Druga pa določa, da je treba odpadke iz gospodinjstva in zeleni vrtni odpad kompostirati v hišnem kompostniku, ali pa jih prepustiti izvajalcu javne službe v posebnem zabojniku ali posodi na način, določen s predpisi lokalne skupnosti.

Skratka, kurjenje odpadkov je prepovedano, izjema je lahko le sežig okuženih rastlin za zatiranje boleni. Za kršitelje so predvidene tudi globe.

Komentarji (14)

Sežigalnice odpadkov (ni preverjeno)

Raje pošljite inšpektorje da malo pogledajo kaj ljudje v centralnih pečeh skurijo. Vsaka vas ima par sežigalnic odpadkov, pa ne le pozimi, kar skozi vse leto…. Saj pa smeti je škoda na smetišče dat, raje za toplo vodo ponucat. Pa kaj potem če bo imel sosed “plastificirane” hruške in paradižnik. Kajne? Kdaj boste začeli vzorce v dimnikih jemat, če že vej od jablan ne smem skurit?

3a (ni preverjeno)

Ne bojte se kontrole, saj se ne izvaja! Ljudje lahko zato kurijo, vse kar gori. Sicer pa o čistem zraku lahko le beremo in poslušamo kup neplodnih strokovnih debat.

In reply to by Sežigalnice odpadkov (ni preverjeno)

brezdelnez Simon

Jaz kurim gume pa mi noben nic ne more pridite zdaj alahovi bojevniki

. (ni preverjeno)

Pa saj vam nihče niti nič noče! Še najmanj pa pristojni inšpektor.

In reply to by brezdelnez Simon

Riba smrdi (ni preverjeno)

V kurilne naprave ne sodijo star papir in karton, vlažen in kemijsko obdelan les, denimo iverne plošče, barvan in lakiran les, plastika, embalaža, krpe in drugi odpadki.....🤣🤣🤣 Vse našteto dnevno kurijo na Taboru v Novi vasi in Radvanju . Kdo nadzira smrad in smog v Mariboru ? Inšpektorat skozi okno svoje pisarne ! Pridite zjutraj ob 7h na teren ko peljem otroka v vrtec v Novo vas .

m57 (ni preverjeno)

Brez skrbi, pomlad bo prinesla rešitev! Konec kurilne sezone, bo najbolj učinkovit "inšpektor"!

In reply to by Riba smrdi (ni preverjeno)

Riba smrdi (ni preverjeno)

Gasilci bi lahko nadzirali smrad iz dimnikov oni vedo kje se kaj kuri .

4r (ni preverjeno)

Predlagam, da odprete s. p. za tovrstno dejavnost! Pa hitro, da ne bo prej konec kurilne sezone.

In reply to by Riba smrdi (ni preverjeno)

tnt66 (ni preverjeno)

odpadke bolje v pec ,drugace koncajo v reki

tnt66 (ni preverjeno)

kdo hoce mikroplastiko v pitni vodi? budale naj rajsi zabe lovijo

Leka (ni preverjeno)

Neznosen smrad se širi na Betnavski iz hiše ,ki je bila prejšnji teden v Mariborinfo zaradi zbiranja odpadkov na zelenici . Naj pridejo odgovorni in preverijo kaj se tam dogaja . Obstaja nevarnost za okolico !

45 (ni preverjeno)

Nekoč je obstajal inšpektor za okolje. Nič ni znanega, da bi bila ta služba kdaj ukinjena!? Nikjer na terenu jih ni več mogoče zaznati. Prej bi srečal medveda, kot pa inšpektorja. Morda pa imamo le privide, ko vidimo zasmrajevanje z dimom iz dimnikov? Ali pa je tudi smrad raznih odpadkov v okolju le plod naše domišljije?

In reply to by Leka (ni preverjeno)

mislimmmm (ni preverjeno)

pa kako je danes smrdelo po Novi vasi, ker je en kmet polival gnojšnico, na terenu, kjer je vodovarstveno območje ... sledi prijava na inšpekcijo! dajte vsi prijavljat, naj malo delajo red, če so že plačani za to: https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava-druzba/inspekcijski-postopki/pr…

Jakove (ni preverjeno)

ja kam pa naj kmet poliva gnojnico
kot pa na njive
In te njive so bile prej tam kot pa vi lumpen proletarci
ki ste samo kanon futer in vas tak ni škoda

In reply to by mislimmmm (ni preverjeno)

Starejše novice