Kot kaže, smo zelo blizu temu, da se napoved res uresniči.

V Evropi bi lahko začasno ostali brez dveh zelo priljubljenih družbenih omrežij Facebooka in Instagrama, če prenos osebnih podatkov iz Evropske unije v Združene države Amerike ne bo več mogoč.

Podjetje Meta, katerega del sta tudi Facebook in Instagram, je že leta 2020 opozorilo, da se bodo umaknili z evropskega trga, če ne bodo mogli pošiljati podatke o evropskih uporabnikih v ZDA.

Zdaj pa smo, kot kaže, zelo blizu temu, da se napoved res uresniči.

Kot poroča Politico, naj bi irska komisija za varstvo podatkov do konca maja dokončno odločila o prekinitvi zakona, na podlagi katerega je mogoč prenos podatkov med Evropsko unijo in ZDA.

Slednji se glede novega dogovora o omogočanju prenosa podatkov pogovarjata že od julija lani, vendar jima dogovora še ni uspelo doseči. Če dogovora ne bo, irska komisija pa prekine zakon, Meta ne bo mogla prenašati podatkov, ki so ključni za delovanje Facebooka in Instagrama, to so predvsem slike in podatki o lokaciji.

Odločitev bo prinesla posledice tudi za druga podjetja

Negativne posledice irske komisije, če se ta odloči prekiniti zakon, pa ne bo nosilo samo podjetje Meta, katerega sedež v Evropi je prav na Irskem, ampak tudi vsa ostala podjetja, ki imajo sedež tam in izvajajo prenos podatkov med Evropsko unijo in ZDA.

Julija 2020 razveljavitev pogodbe o izvajanju čezatlantskih prenosov podatkov

Evropsko sodišče je julija 2020 razveljavilo sporazum o ščitu zasebnosti, s katerim je bil omogočen prenos podatkov med Evropsko unijo in ZDA, saj po mnenju sodišča naj ne bi ustrezno varovalo zasebnosti evropskih državljanov.

Od takrat so bila ameriška podjetja omejena pri pošiljanju podatkov evropskih uporabnikov v ZDA in so se morala zanašati na standardne pogodbene klavzule.

Komentarji (5)

Neviden (ni preverjeno)

Bog daj ,da bi se to zgodilo"to bi bilo nekaj najlepšega.

ovi (ni preverjeno)

...a scrolate po Applih in Iphonih...ŠČ

In reply to by Neviden (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Samomori Klobase, Benćkove in Golobove konjske glave lahko pričakujemo. Super! Se veselim(o) tega odtegljaja.

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Fejst bukovi bodo splezali na bukev.

Default (ni preverjeno)

Bye Bye

Starejše novice