Slika je simbolična.
Kmetovalec iz Prekmurja je od države prejel subvencije v višini 800.000 evrov za posodobitev hleva, letos je kupil Porscheja.

Po tem ko že od lanskega leta poročamo o draginji, ki je prizadela tudi kmetijstvo, je del javnosti pred časom razburilo dejstvo, da si je kmetovalec iz Prekmurja letos kupil Porsche Cayenne.

Avtomobil višjega cenovnega razreda je kupil po tem, ko mu je država predlani izdatno pomagala s subvencijami pri 800.000 evrov vredni posodobitvi hleva za vzrejo prašičev.

Javno izrazil skrb nad razmerami v kmetijstvu

Kmetija, ki jo v Malih Bakovcih pri Murski Soboti vodi Danilo Meolic, je specializirana za prašičerejo in poljedelstvo.

Kot predsednik območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota je v zadnjem času večkrat javno izrazil skrb nad situacijo v kmetijstvu, nakup 100.000 evrov vrednega avta pa se mu ne zdi sporen.

V nakupu Porscheja ne vidi težave, tratkorji dvakrat do trikrat dražji

»Če nekdo dela 30 let na kmetiji in ima tako proizvodnjo kot mi, obdelujemo 240 hektarjev zemlje in smo lani vzredili 3000 prašičev, si potem tak kmet zasluži, da si kupi avto, kakršnega si pač želi,« je jasen Meolic.

Dodal je še, da so samo traktorji, ki jih kmetovalec potrebuje za normalno delovanje kmetije, lahko do dvakrat in trikrat dražji.

Ob tem naj bi k 800.000 evrov vredni naložbi v novo opremo hleva država prispevala manj kot polovico.

Tudi mariborski predstavnik sindikata kmetov Radu Lobniku ne vidi težave v tem, da si je Meolic kupil Porscheja: »Mislim, da si lahko privošči, saj tudi ima kmet 24-urni delavnik. Ko si kmet, si kmet. Nimaš nedelje, nimaš praznika, delo z živino je vsak dan, ni dopusta.«

Meolic pričakuje eno najtežjih let v zgodovini kmetijstva

Kljub trdemu delu in državni pomoči si bodo očitno kmetje le težko privoščili avte prestižnih blagovnih znamk.

Meolic je komentiral, da letos pričakuje eno najtežjih let v zgodovini, in sicer ker so najverjetneje skoraj vsi lansko leto kupili draga mineralna gnojila in jih doma shranili. Sedaj cena mineralnih gnojil pada.

Stroški bodo tako višji, pridelke pa bodo prodajali po nižjih cenah. Prav niso optimistični na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Irena Leonida Kropf, direktorica Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, je povedala, da se vse panoge spopadajo z izredno veliki cenami repromaterialov, cene repromaterialov so enake ali še višje, kot so bile lani. Po drugi strani pa cene kmetijskih pridelkov ne gredo tako visoko, kot bi morale.

Največ težav imajo po njeno trenutno veliki sadjarji. Ti plačujejo elektriko po industrijski ceni in se je ponekod ta strošek podražil tudi za nekajkrat: »Ob tem je cena jabolke enaka, kot je bila lani, ali pa še nižja. Torej ta velika cena električne energije, velika cena repromaterialov ne sledi ceni jabolke, oziroma kmetijskega proizvoda.«

Slovenija je sicer za neposredna plačila v okviru skupne kmetijske politike Evropske unije od leta 2015 do 2020 namenila 814,5 milijona evrov.

Celoten finančni okvir za novo obdobje do 2027 pa je vreden kar 1,8 milijarde evrov.  

Komentarji (18)

Rq (ni preverjeno)

Ko si kmet, si kmet. zelo res :)))))))

Leka (ni preverjeno)

Kmetje se obnašajo kot da živijo v času socializma ko so imeli status kulakov ! Subvencije za gnojila , semena ,traktorje itd ob tem pa dvigujejo cene pridelkov . Za tem stojijo pripadniki RKC v našem političnem sistemu ,ki predstavljajo stranke SLS,NSi,SDS..in posamezniki na podeželju. Bo treba poslati inšpektorje .

Bojan1 (ni preverjeno)

Leka, je z vami vse OK? Poznate oblikovanje cen v kmetijstvu? Dajte se podučite na tem področju (ni težko), ter šele potem komentirajte. Saj s tem vašim komentarjem brcate v meglo, da bolj ne morete, pa tudi pod vprašaj postavljate vašo inteligenco in mentalno zdravje. Upam, da je daleč boljše, kot ga prikazuje vaš komentar.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Sloki (ni preverjeno)

Tu nekaj ni v redu v glavi tega kmeta. Če dobiš subvencijo bi moral imeti omejitve pri porabi sredstev v zasebne namene. Tudi podjetjem se ob marsikaterih državnih subvencijah prepove izplačilo dobička lastnikom. Stvar rešena.

Kmet pa si lahko izplača kar želi. Narobe svet. Uradniki, kaj ga lomite???

steyr69 (ni preverjeno)

Za delo 24/7 si lahko tudi kaj privoščijo. Lahko smo le srečni, dokler nas "futrajo". Bi moral biti pa malo bolj pazljiv pri izbiri trenutka in avta.

In reply to by Sloki (ni preverjeno)

orožnik (ni preverjeno)

In, v čem je problem, če si ga je lahko kupil mučkaroš, brezdelnež , osebek, poln lažnih obljub, ERJAVEC, ne vidim problema, da si ga ne bi kupil kmet, ki dela od jutra do večera.

konjederec (ni preverjeno)

Debili delajo kurca, delajo samo par dni, ko sejejo in žanjejo, pa še to, ko jih snemajo! Raste samo!

In reply to by orožnik (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

vmes pa šprica s herbicidi/fungicidi k zmešan, da mu ni treba drugače posegat v pridelek. Minili so časi, ko so bili kmetje na njivah.

In reply to by konjederec (ni preverjeno)

steyr69 (ni preverjeno)

Da pridela dovolj za meščane, ki nimajo pojma o kmetijstvu, mora tako kmetovati. Žal. Pa nisem kmet, da se razumemo. Sam imam majhno njivo, malo večji vrt, pa komaj pridelam kaj za v usta. Je tukaj toča, živali, suša in moča in še kaj. Poskusite, potem pa pišite.

In reply to by Rq (ni preverjeno)

steyr69 (ni preverjeno)

Ne pišite kar na počezi. Sam imam majhno njivo, pa jo komaj "sfolgam". Sploh si ne morem predstavljati koliko dela imajo kmetje, da lahko "meščani", ki nimajo pojma o kmetijstvu, preživijo. Je pa res izbral neprimeren trenutek, in takšen avto, za nakup. Seveda pa so malo krivi tudi novinarji, ki tako novico objavijo.

In reply to by konjederec (ni preverjeno)

steyr69 (ni preverjeno)

Kmetje preživljajo vse nas. Lahko smo jim le hvaležni, da opravljajo to težko delo namesto nas. Tričetrt ljudi v tem času sploh ni sposobna samostojno preživeti.

In reply to by konjederec (ni preverjeno)

Manual (ni preverjeno)

Zahtevat povrnitev subvencije. Je pa res da vsi kmetje vseskozi samo jamrajo.

pohorskisvizec

Hahah....Porša si je kmet kupil....a bo paradiral po vasi? Preveriti subvencijo! Pika.

Surfeiter (ni preverjeno)

Kupil si je Porša, da bo župnika v Portorož na kavico pelal. Tisti usodni ritopik se bo zgodil spotoma. Pazi, ti njega ... Porsche z našim denarjem ...

In reply to by pohorskisvizec

Ninno (ni preverjeno)

seveda si lahko kupi, ampak potem ocitno ne potrebuje subvencij

Augsburg (ni preverjeno)

Super je tole. Kar je zaslužila generacija v 20 letih na njivi, je sfrčkal v 10 minutah za nemški avto. Torej: 20 let kmečkega dela za 10 minutno prodajo v nemški podružnici.

Ja, to je kapitalizem.

Politik (ni preverjeno)

Revnemu kmetu se je posrečilo zbrati dovolj denarja za nakup Porscheja, avtomobila svojih sanj. Ko je prispel domov s svojim novim avtomobilom, ga je zapeljal po poljih in se vozil okoli, da bi ga pokazal svojim sosedam.

Ko se je srečal s svojim sosedom, je bil ta presenečen in ga vprašal: "Kje si pa dobil denar za ta lep avto?"

Kmet mu je odgovoril: "No, veš, prodal sem vse svoje krompirje."

Sosed ni mogel verjeti, da bi prodaja krompirja lahko prinesla toliko denarja, zato ga je vprašal: "Res? Koliko krompirja si prodal?"

Kmet je rekel: "Okoli tri toni. Ampak jih nisem prodal vsega, nekaj sem jih namreč še doma v garaži."

Mona lisa (ni preverjeno)

InIn potem kmetje jamrajo. Kaj pa dobi delavec? Lahko dela cele dneve pa je tak avto zanj nedosegljiv. Očitno so za nekatere kmete subvencije prevelike. Delavec si za tak denar komaj kupi stanovanje na kredit na 30 let z oderuškimi obresti.

Starejše novice