Z ministrstva za zdravje smo pridobili dokument, ki razkriva pripravo nacionalne strategije cepljenje. V dokumentu so med drugim navedene tudi prioritetne skupine, ki bodo v Sloveniji prve prejele odmerek cepiva proti koronavirusu.

Na podlagi petega člena zakona o nalezljivih boleznih je ministrstvo za zdravje pripravilo predlog nacionalnega programa cepljenja proti novemu koronavirusu, ki predstavlja podlago za pripravo nacionalne strategije cepljenja

»Uvedba ter hitra distribucija cepiva proti covidu-19 bo eden najpomembnejših elementov obvladovanja sedanje javnozdravstvene krize. Cepljenje bo pomembno pri reševanju življenj in pri zaščiti zdravstvenih sistemov, prav tako pri naporih za ohranitev in oživitev ekonomije,« so prepričani na ministrstvu za zdravje.

Nacionalni program cepljenja proti novemu koronavirusu določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje.

»Slovenija mora zagotoviti, da imajo službe za cepljenje dovolj sredstev za opravljanje svojih nalog, tako v smislu usposobljenega osebja za cepljenje proti covidu-19 kot zaloge potrebne medicinske in zaščitne opreme. V prvih mesecih bo poglavitna naloga najbolj racionalna porazdelitev zelo skromnih zalog cepiv,« izpostavljajo na ministrstvu za zdravje.

Zagotoviti je potrebno 60-odstotno precepljenost

Tako kot vse druge države članice Evropske unije tudi Slovenija sodeluje v skupnem javnem naročilu za nabavo cepiv proti novemu koronavirusu, ki ga vodi Evropska komisija.

Slovenija bo podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv, s katerimi je Evropska komisija že oziroma bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi, v kolikor bo proizvajalec pridobil dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila. Razdelitev cepiv med članicami Evropske unije bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka odmerkov cepiv.

Pri tem so strokovne skupine na evropski kot tudi na nacionalni ravni ocenile, da bi bilo potrebno doseči 60-odstotno precepljenost, da bi se lahko življenje in delo normaliziralo.

Slovenija bo uporabila Evropske matematične modele ali pa bo razvila svoje modele za načrtovanje povpraševanja in ukrepov v zvezi s cepivi. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni sicer že pripravlja matematični model, ki bo državam članicam pomagal sprejemati odločitve pri načrtovanju uvedbe cepiv proti koronavirusu.

Cepiva bodo brezplačna za uporabnika

Farmacevtska podjetja Pfizer, BioNTech in Moderna so v zadnjih desetih dneh presegla vsa pričakovanja, ko so napovedala, da je njihovo cepivo proti koronavirusu več kot 90-odstotno učinkovita. Vodja Evropske agencije za zdravila Emer Cooke je tako za Politico povedala, da pričakuje, da bo cepivo mogoče odobriti pred koncem leta, kar napoveduje tudi slovensko ministrstvo za zdravje. 

Že med samim razvojem cepiva si je Evropska komisija zagotovila skoraj dve milijardi odmerkov cepiva, to vključuje 200 milijonov odmerkov in morda še 100 milijonov iz skupnega projekta Pfizerja in BioNTecha. Naročenih je tudi 300 milijonov odmerkov cepiva Sanofi in GSK, 200 milijonov in možnost nakupa še 200 milijonov pri Johnson&Johnson, začetnih 300 milijonov in morda še 100 milijonov odmerkov kandidata družbe AstraZeneca in univerze v Oxfordu in 225 milijonov in morda še 180 milijonov cepiv CureVac, poroča 24 ur.

Slovenija bo za strošek za nabavo cepiv, igel, brizg, hladilnih torb ter zamrzovalnih omar v letu 2020 ter kritja drugih aktivnosti iz predloga strategije cepljenja proti koronavirusu namenila kar deset milijonov in pol. Sredstva za nakup cepiv so rezervirana v proračunu. Ker pa bo moralo biti cepljenje zlahka dostopno, strategija predvideva, da bodo cepiva proti koronavirusu dostopna brezplačno za uporabnika.

Pomembna racionalna porazdelitev prvih odmerkov

Ker se ne pričakuje, da bo cepiv takoj na začetku dovolj za vse potrebe, bo v prvih mesecih poglavitna naloga racionalna porazdelitev prvih odmerkov cepiva.

V prejetem dokumentu, ki smo ga pridobili iz ministrstva za zdravje, je naveden tudi okvirni seznam prednostnih ciljnih skupin, ki bodo prve prejele odmerke cepiv proti koronavirusu. Seznam je po navedbah ministrstva nastal na podlagi tega, kar je pokazala prva faza pandemije v smislu vpliva na različne skupine prebivalstva in skupnosti. 

»Zaradi teh neznank o pričakovanih profilih učinkovitosti različnih cepiv in v različnih ciljnih skupinah je še bolj pomembno uporabiti nabor več cepiv. Cepivo, ki učinkovito ublaži resnost bolezni, bi bilo treba na primer dati ranljivim skupinam, cepivo, ki učinkovito zmanjšuje prenos virusa, pa bi bilo treba dati skupinam, ki so bolj dovzetne za širjenje bolezni,« je zapisano v uradnem dokumentu.

V tabeli so prikazane prednostne skupine in njihovo ocenjeno število. Gre za okviren seznam, ki bi naj bil dovolj prožen, da bo omogočil prilagoditve in posodobitve, ko bodo na voljo podrobnosti o cepivu, ter bodo obravnavane epidemiološke razmere.

Nadaljnja prednostna razvrstitev in posebna priporočila glede cepiv bodo namreč možni, ko bodo znane podrobnosti o posameznih proizvodih, kot so posebnosti in značilnosti cepiva, ocena njegove učinkovitosti in njegovih koristi za posamezne skupine prebivalstva ter zahteve glede shranjevanja in dobavne verige. 

In katere so prioritetne skupine?

V uradnem dokumentu ministrstva za zdravje so na prvem mestu navedeni zdravstveni delavci in delavci v ustanovah za dolgotrajno oskrbo.

Na seznamu so prednostno izpostavljeni tudi posamezniki, starejši od 60 let ter ranljivo prebivalstvo zaradi kroničnih bolezni, pridruženih motenj in drugih bolezenskih stanj.

Kot prednostna skupina je vključeno še kritično osebje zunaj zdravstvenega sektorja, med katerimi so učitelji, izvajalci otroškega varstva, delavci v kmetijskem in živilskem sektorju, delavci v prometu, policisti in reševalci, kot tudi delavci, ki ne morejo omejiti fizičnih stikov ter ranljive socialnoekonomske skupine in druge skupine z večjim tveganjem.

Komentarji (3)

dd (ni preverjeno)

BEEEEEEEE

Default (ni preverjeno)

Kaj pa cigani bodo njih tudi cepili

corona20 (ni preverjeno)

Tudi Romi so državljani RS,veljajo ista pravila.

In reply to by Default (ni preverjeno)

Starejše novice