Foto: Jure Banfi
S tekočega traku Magne v Gradcu bo leta 2026 zapeljal novi električni avtomobil. Kaj to pomeni za hoško lakirnico?

Kot poroča Kleine Zeitung, bo britansko start up podjetje Ineos začelo z razvojem in izdelovanjem svojega prvega električnega terenskega vozila v Gradcu. Od leta 2026 naj bi s tekočega traku zapeljalo 50.000 vozil.

Magnino znanje je bilo že uporabljeno pri razvoju športnega terenca Grenadier. Ineos Automotive gre zdaj še korak dlje in bo tudi naslednji avtomobil izdelal v Gradcu, zagotovljenih naj bi bilo 1500 delovnih mest.

Govorimo o električnem terenskem vozilu, ki naj bi na trg prišlo leta 2026. Do takrat bosta avtomobil skupaj razvijala Ineos in Magna.

Naročilo je po nedavnih slabih novicah dobra novica za približno 9000 zaposlenih v graški tovarni. Med temi tudi za hoške delavce, ki so napoteni v Gradec.

S 1. majem naj bi nekatera področja namreč prešla na enoizmensko delovanje, kar bo prizadelo okoli 1800 zaposlenih. Kot poroča Kleine Zeitung, besede 'odpoved' sicer niso izgovorili, šlo naj bi za »začasno kadrovsko prilagoditev«. 

Nobena skrivnost ni, da v Gradcu postopoma ukinjajo proizvodnjo BMW serije 5. 

V hoški Magni naj bi brez dela ostalo 40 zaposlenih

Po zadnjih napovedih, ki jih imajo na zavodu za zaposlovanje, naj bi v Magnini hoški lakirnici brez dela ostalo le okoli 40 delavcev. 

Kot je povedal Bernard Memon, direktor Območne službe Maribor, naj bi se od 115 delavcev, katerih zaposlitev je pod vprašajem, večina delavcev prerazporedila na druga delovna mesta – bodisi v Gradec bodisi v dodatno proizvodnjo, o kateri naj bi razmišljali v Magni.

Kot je dejal, se so bili s strani podjetja obveščeni, da se je v zadnjem trenutku našla možnost za prezaposlitev na projekte, ki se bodo v prihodnje v Hočah kljub vsemu izvajali. Podrobnosti ni razkril, saj te za zdaj ostajajo poslovna skrivnost. 

Bodo v Hočah razvijali novo vozilo? 

Magna naj bi bila po neuradnih informacijah pri koncu dogovorov za razvoj prototipa vozila uveljavljene svetovne avtomobilske znamke. 

V podjetju tega uradno še ne komentirajo, po informacijah Večera naj bi šlo za posel, ki bi ga obvladovali v sklopu novega tehnološko-razvojnega centra, ki ga po selitvi proizvodnje v Gradec ustanavljajo na lokaciji v Hočah. Če bo dogovor sklenjen, naj bi bilo za to predvidenih okoli 30 delovnih mest.

Po neuradnih informacijah, ki smo jih prejeli v uredništvo Mariborinfo naj bi v Hoče iz Nemčije preselili celotno prototipno linijo za BMW. Ta naj bi obsegala procesne kabine, proizvodne stroje, robote, laserje in peči, s katerimi bodo izdelovali vrata, pokrove motorjev in še kaj za luksuzna vozila.

Naš vir ob tem navaja, da se v ta namen pripravlja hala 2, iz katere odstranjujejo celotno prejšnjo linijo za nalagane in razlaganje avtomobilov.

Kaj bo z odpuščenimi delavci hoške Magne?

Zavod za zaposlovanje naj bi 25. aprila za delavce Magne, ki bodo kljub temu ostali brez zaposlitve (omenja se torej 40 delavcev), organiziral karierni sejem, na katerega bodo povabili vse delodajalce, ki so do sedaj izkazali interes po prezaposlitvi teh delavcev. 

»V primeru, da Magna najde drugje primerljivo službo, s tem zagotovi kontinuiteto delovnega razmerja in ne rabi dati odpravnine,« je pojasnil Gvido Novak, ki s Konfederacijo slovenskih sindikatov zastopa zaposlene v Magni.

Na zavodu za zaposlovanje so prepričani, da bo večina delavcev dobila možnost za novo zaposlitev. 

»Še posebej, ker govorimo o poklicih, kot so vzdrževalec, ličar, kontrolor, viličarist, delavci v logistiki,« pojasnjuje Memon. Dodal je, da so vse delodajalce preverili in zatrdil, da so to resna podjetja, pripravljena tudi sama dodatno usposobiti ljudi za svoje potrebe. 

»Naši svetovalci, ki bodo na kariernem sejmu, bodo tudi skrbeli, da tem delavcem ne bodo ponudili slabših pogojev, kot so jih imeli v Magni,« je še povedal. 

Ob tem je dodal, da gre za kadre, ki so zelo iskani: »Mislim, da tudi če bo prišlo do odprte brezposelnosti, bomo znali poskrbeti za ljudi, ki imajo te kompetence, kajti imamo celo vrsto srednje velikih in velikih podjetij, ki si želijo podobne kadre.«

Komentarji (14)

fogel (ni preverjeno)

Ko bodo v Ljubljani slišali da želi BWM prit v Maribor, bodo spet začeli metat polena pod noge

Janez Janša (ni preverjeno)

Magma bi bila idealen center za migrante
Hala v katero lahko spraviš 10 000 kom migrantov
Visoka ograja
Pa idealna stvar - nobeden ne bo pobegnil

In reply to by fogel (ni preverjeno)

Snezic (ni preverjeno)

Še en propad na vidiku.

pohorskisvizec

Držim pesti, da jim uspe. Gremo naprej!

Surfeiter (ni preverjeno)

Ma, nam lahko dajo suho zlato v neomejenih količinah ... še to bomo zajebali ... in zopet se nam bodo vsi smejali ...

Surfeiter (ni preverjeno)

Kje bomo v Sloveniji kaj naredili? Z onim plešastim fašistom Janšo, ki nam bo preko Kanglera zmetal pod noge vso hosto slovensko? Malo morgen ... pod sloganom: "Nam vse, njim nič!"

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Tablete si pozabil vzeti surfić/klon/!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

cepi se cepec (ni preverjeno)

Razvijali bodo elekrično APN-ko na katero se slovenski strokovnjaki spoznajo.

JANEZ SVINJSKI (ni preverjeno)

Ti si se pa pameten rodil. Čudež.

In reply to by cepi se cepec (ni preverjeno)

janko špehsvinjski (ni preverjeno)

pametno

In reply to by JANEZ SVINJSKI (ni preverjeno)

lojzka salamoreznica (ni preverjeno)

kaj če bi tam naredili eno veliko svinjsko farmo
Kar veliko svinj je v bližini
ki so tako živčno in žolčno navijale za postavitev Magme
Lepo se bodo v tej hali zredile
potem

In reply to by janko špehsvinjski (ni preverjeno)

debili (ni preverjeno)

Vgrajevali jim bodo Samsungove baterije, ki jih proizvajajo v TAM-u.

lojzka salamoreznica (ni preverjeno)

baterije iz mariborske livarne
Armal

In reply to by debili (ni preverjeno)

Franca iz klanca (ni preverjeno)

Baje bodo hotel naredli iz tovarne

Starejše novice