Foto: Miloš Vujinović
Plazovita območja ob stanovanjskih hišah v Selnici ob Muri v občini Šentilj je danes obiskal predsednik vlade Robert Golob. Zahvalil se je ekipam na terenu in občinam obljubil državno pomoč.

Predsednik vlade Robert Golob je danes v spremstvu partnerke Tine Gaber in Srečka Šestana, poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije, obiskal območja ob stanovanjskih hišah v Občini Šentilj, ki jih je prizadelo močno deževje. 

Srečal je s predstavniki občine, štaba Civilne zaščite Sladki vrh in Prostovoljnega gasilskega društva Paloma Sladki vrh. 

Obiskal je tudi domačine, ki so jim nedavne padavine uničile dom, med njimi zakonca Pitner, ki jima je plaz iz torka na sredo zasul hišo.

Sredstva za sanacijo zagotovljena v državnem proračunu

Golob je v izjavi za medije dejal, da bo država pomagala: »Občina bo dala zahtevek na Upravo za zaščito in reševanje, na podlagi tega bomo v roku tedna lahko škodo, povezano z intervencijo, popisali in potem tudi ukrepali.«

Po besedah Goloba bodo sredstva zagotovili iz državnega proračuna in v skladu z Zakonom o vodah. 

Med obljubami po sanaciji pa je izpostavil tudi interventno pomoč države, saj nekaterim občinam sredstev za intervencije že primanjkuje. Golob je dejal, da se tega zaveda, zato bo država pomagala vsem občinam, ki bodo vložile zahtevek. Poziva jih, naj zahtevke vlagajo direktno na ministrstvo.

Meni, da zakon ni slab, a da je v rokah ministrstva, da bo sedaj saniralo vodotoke, ki so tega najbolj potrebni. »Danes pa se osredotočamo na intervencijo, da preprečimo nadaljnjo škodo,« je dejal.

»Intervencijski ukrepi so eno, sanacijski pa drugo. Obstajajo ločeni strokovnjaki, prepričan sem, da bodo škodo ocenili ustrezno. To bo ocenila stroka in ne politika. Na politiki pa je, da zagotovi sredstva,« je povedal: »In mi jih bomo zagotovili.«

Omenil je, da ima Slovenija enega izmed boljših sistemov sodelovanja Civilne zaščite in vojske. »Tako kot smo letos vojsko opremili z letali za gašenje požarov, ker se je to lani izkazalo kot potrebno, verjamem, da bomo vojsko v bodoče boljše opremili z ustrezno opremo,« je komentiral posredovanje vojakov.

Golob: Čim bolj izkoristimo vikend

Zahvalil se je lokalnim ekipam, ki so ves teden delale na polno in so pripomogle k temu, da je prišlo do čim manjše škode. 

Verjame, da se bodo razmere med vikendom še dodatno umirile, zato bi se lahko pripravili na deževje, ki je napovedano v naslednjih dneh.

»Vikend dajmo izkoristiti zato, da na terenu čim bolj zaščitimo objekte in ljudi,« je povedal. 

Golob je dejal, da bodo že jutri zjutraj na pomoč domačim gasilskim ekipam in pripadnikom civilne zaščite na pomoč priskočili gasilci iz Maribora in od drugod: »Človek lahko zdrži tri, štiri dni, potem kolapsira. Razpoložljivost prostovoljcev iz cele države je v vikendu, ki je pred nami, nujno izkoristiti.«

Kot pravi, smo Slovenci že večkrat izkazali solidarnost. Pri tem je spomnil prostovoljce iz vse Slovenije, ki so lani nesebično priskočili na pomoč ob požarih na Krasu.

Poveljnica občinskega štaba civilne zaščite Šentilj Valentina Ošlovnik je povedala, da bi potrebovali dodatnih 50 ljudi. Prebivalce je strah, kaj bo prinesla noč. »Ljudje so malo panični, pogledujejo v nebo,« je dejala. Pojasnila je, da so imeli danes v občini 14 ali 15 intervencij. 

Šentiljski župan Štefan Žvab škodo ocenjuje na okoli tri milijone evrov, Golobu se je zahvalil za obisk in dejal, da verjame, da bodo vse besede, ki jih je izrekel predsednik vlade, tudi držale. » Ljudje si najbolj želijo takojšnje pomoči. Sanacije pa bodo potekale več let,« je poudaril. 

Komentarji (12)

Fischer (ni preverjeno)

A kobila pa poleg veganske burgere talala

pohorskisvizec (ni preverjeno)

kolikor vem je še vedno oženjen
Kako že imenujemo takšno babo
ki za oženjenimi leta

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

TakpačjE (ni preverjeno)

Ko ti največji lažnjivci v zgodovini te države obljubijo pomoč....se zanesi samo na sebe
Zakaj pa je kobilo peljal zraven? Za promocijo?

poštenjak (ni preverjeno)

in potem so žrli in pili na davkoplačevalske stroške
upam da se je komu zaletela hrana v požrešnem goltanci

In reply to by TakpačjE (ni preverjeno)

Snezic (ni preverjeno)

Da ga ni nič sram??. Uradno še poročen, v javnosti pa se kaže s priležnico. In on,ki kao čuva svojo zasebnost in je ne izpostavlja. Naj raje da kaj svojega denarja družinam,ki so sedaj ostale brez doma. Prostitutka se tak šlepa povsod poleg na davkoplačevalski denar (hoteli, prevozi, hrana). Marš golobček, sram te bodi!

Sky (ni preverjeno)

Pa naj se že odstavi to pernatno budalo. Vešča poleg,ki bi mu lahko bila hčera,pa je samo gledala kako je bo kdo slikal in prisiljeno objemala ljudi,ki so izgubili hiše. Ne vem zakaj se poleg šlepa.

pohorskisvizec

Norost nima meja.Kaj je priležnica tam počela?Sram jo je lahko grdobo!

Julfa (ni preverjeno)

Tebi je očitno bolj všeč golobček ? Vsake oči imajo svojega malarja .

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Julfa,pernati bo kmalu odletel!

In reply to by Julfa (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Nikjer ne vidim Žvegliča in Medveda s svojimi traktoristi ? Kako bo sindikat kmetov pomagal ogroženim kmetijam ? Bo prišča Jožica in jim zapela kakšno domačo ? Banda sindikalna .

Lucijan (ni preverjeno)

Vaš denar smo namenili Ukrajinskim nacistom in njihovim judovskim voditeljem ! HA HA HA

pohorskisvizec

Lucijan,zgrešil si članek.Preberi počasi!

Starejše novice