Foto: Dom sv. Lenart
V Sloveniji se je začelo cepljenje oskrbovancev in zaposlenih v domovih za starejše. Med prvimi tremi Slovenci, ki so ob 8.30 prejeli cepivo, tudi nekdanji mariborski nadškof.

Danes se je v večini držav Evropske unije začelo cepljenje proti covidu-19. V Sloveniji so ob 8.30 začeli s cepljenjem stanovalcev domov za starejše, ki virusa še niso preboleli ter najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev.

Med prvimi tremi cepljenimi nekdanji mariborski nadškof

Prvi trije, ki so prejeli cepivo, so upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, ki se je cepil v Lenartu, v Rogaški Slatini gospod Jože Pelko in v Domu za starejše občane Fužine gospa Angelca Butenko.

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so v prvi uri cepili že veliko stanovalcev domov za starejše: »To nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije.«

»Ne glede na to, da je razvoj tega cepiva trajal kratek čas, so bile narejene vse ustrezne kontrole, vsa ustrezna preverjanja. Jaz verjamem, da bomo pred koncem prihodnjega leta lahko drugače zaživeli in bodo ti ukrepi in kaj se nam dogaja letos samo spomin,« je še dodala Magajnejeva. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so že zgodaj zjutraj začeli z nalaganjem paketov v kombije s posebno hladilno opremo. V večino domov za ostarele so paketi s cepivom tako prispeli že zjutraj.

V Lenartu prejeli 150 odmerkov cepiva

V Lenartu so začeli cepiti ob 8.30, potem ko so prejeli prvih 150 odmerkov cepiva.

Začetek cepljenja so v nekaterih domovih za starejše z obiski pospremili tudi vladni predstavniki. Dom svetega Lenarta, kjer se je kot prvi cepil nekdanji mariborski nadškof, je obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Kramberger se je bil pripravljen izpostaviti v upanju, da bo tako povabil in nagovoril ostale državljanke in državljane, da se cepimo in s tem zaščitimo predvsem svoje bližnje, najranljivejše, starejše in tudi sebe. 

 

»Iskrena hvala vsem zaposlenim v domovih za starejše, ki požrtvovalno že od marca naprej ščitite, pomagate, podpirate stanovalce. Mislim, da je to cepljenje zagotovilo, da bomo lahko spet normalno zaživeli, da se bomo lahko spet normalno v bližnji prihodnosti družili, pogovarjali,« je povedal Cigler Kralj.

»Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času,« je še dejal minister. 

Napovedal je, da se bo tudi sam cepil: »Ko bom prišel na vrsto, se bom gotovo odločil za to, da se zaščitim in zaščitim druge.«

Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev. Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja, je danes povedala Marija Magajne.

Komentarji (4)

Stranske posledice (ni preverjeno)

so lahko fatalne

zurnal24 si/slovenija/bomo-dva-tisoc-odmerkov-cepiva-vrgli-v-smeti

Jože Šomen (ni preverjeno)

Človek ki je star 90 let se je prvi cepil, bivši nadskof g. Franc Kramberger, kaj se boji umret pri 90 letih, naj zivi ubogi upokojeni nekdanji nadskof g. Franc Kramberger. Naj zivi. Vso sreco vam želim, s

Ragnar The King (ni preverjeno)

Saj se ni cepil s tem sranjem, ki ga hočejo nam vsilit

In reply to by Jože Šomen (ni preverjeno)

slvkos (ni preverjeno)

lepo bi bilo da bi nadškof stopil na konec vrste in da prednost drugim, tu se vidi koga ta popovska klientela najbolj spoštuje SEBE

In reply to by Jože Šomen (ni preverjeno)

Starejše novice